Brexit: O Τζόνσον θα ζητήσει από τη βασίλισσα να τον αποπέμψει

Τζόνσον

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο Μπόρις Τζόνσον δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αν δεν ολοκληρώσει το σχέδιό του για το Brexit.

O Μπόρις Τζόνσον είναι προετοιμασμένος να προκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ να τον καρατομήσει και όχι να παραιτηθεί, καθώς προσπαθεί να προχωρήσει το Brexit, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Ο Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί αν απορριφθούν οι προτάσεις που έστειλε στην Ε.Ε για το Brexit, ακόμη κι αν οι βουλευτές ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας και συμφωνήσουν να οριστεί ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σύμφωνα με υψηλόβαθμους συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού που επικαλείται η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα των Sunday Times

Σύμφωνα με άλλο βρετανικό δημοσίευμα, η Ελισάβετέχει ήδη ενημερωθεί για τη διαδικασία αποπομπής.

Αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε για το Brexit, ήδη έχει περάσει νόμος που του επιβάλει να ζητήσει παράταση και να μη γίνει η έξοδος χωρίς συμφωνία. Όμως, ο Τζόνσον επιμένει ότι το Brexit θα γίνει σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Δεν πρόκειται να φύγει, εκτός αν η αστυνομία εμφανιστεί στο νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ με ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά στους Times υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών. Η τελευταία φορά που Βρετανός μονάρχης καρατόμησε πρωθυπουργό ήταν το 1834, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η βασίλισσα είχε εξετάσει ξανά αποπομπή Τζόνσον

Δεν είναι η πρώτη φορά που διακινούνται σενάρια αποπομπής του Τζόνσον, καθώς, σύμφωνα με τη New York Post, η βασίλισσα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον πρωθυπουργό μετά την παύση των εργασιών του κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, η βασίλισσα διαβουλεύθηκε με τους συμβούλους της ώστε να αποπέμψει τον Τζόνσον, ο οποίος την έπεισε τον Σεπτέμβριο να υπογράψει τη διακοπή του κοινοβουλίου.

«Τα μαζεύουμε και φεύγουμε οριστικά στις 31 Οκτωβρίου» επιμένει ο Τζόνσον

«Θα μαζέψουμε τα πράγματά μας, θα πάρουμε τις τσάντες μας και θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου» έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στις εφημερίδες The Sun και Sunday Express σχετικά με το Brexit.

«Το μόνο ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι Βρυξέλλες θα μας αποχαιρετήσουν με χαρά με μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ή αν θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε (σ.σ. Brexit) από μόνοι μας», συμπλήρωσε, με νόημα, ο Τζόνσον.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με με το έγγραφο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβάστηκε σε δικαστήριο της Σκωτίας την περασμένη Παρασκευή και ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να συμμορφωθεί με νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο αυτό το μήνα.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας στάσης του Τζόνσον και της θέσης του δικαστηρίου.

Ωστόσο, την Κυριακή ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τις προτάσεις του στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της Ε.Ε θα καθορίσουν τις προσεχείς ημέρες εάν είναι δυνατή μια συμφέρουσα συμφωνία «διαζυγίου».

Αποτέλεσμα εικόνας για Macron-Johnson photos

Σημειώνεται πως οι προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού επικεντρώνονται στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε ένα σημείο που είναι το πλέον κρίσιμο για τη σύναψη της συμφωνίας.

Το Λονδίνο προτείνει από την πλευρά του, να κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στενά ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για το εμπόριο, για μία, ενδεχομένως, παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις ανησυχίες της για το σχέδιό του για το Brexit και δήλωσε ότι ήδη έκανε έναν «μεγάλο συμβιβασμό» για να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία.

Ο Τζόνσον δήλωσε σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του σε νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο ότι η Βρετανία έκανε μια πολύ γενναιόδωρη, δίκαιη και λογική προσφορά.

«Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς (την Ευρωπαϊκή Ένωση) τώρα είναι ποιες είναι οι σκέψεις σας», δήλωσε. «Εάν έχετε θέμα με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που υποβάλαμε, τότε ας μπούμε σε λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε».

«Το θέμα είναι, ποια είναι η αντίρρηση της ΕΕ σε αυτό, ποια είναι η πρότασή τους, από πού προέρχονται; Δεν έχουμε ακούσει στην πραγματικότητα λεπτομέρειες από εκείνους για αυτά που νομίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα».


Πηγή