ΟΑΣΘ: Λιγότερα από 300 οχήματα. Νοκ άουτ τα μεγάλα λεωφορεία!

οασθ

Συνεχίζουν να μειώνονται τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθιστώντας τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Θεσσαλονίκης καθημερινό βραχνά.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς μεγάλο μέρος των βλαβών αφορούν αρθρωτά λεωφορεία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το αδιαχώρητο σε γραμμές οι οποίες εξυπηρετούνταν με αρθρωτά, στις οποίες έχουν δρομολογηθεί τώρα μικρότερα λεωφορεία. Παράλληλα, έχει αυξηθεί και ο χρόνος αναμονής στις στάσεις, πάντα σε σύγκριση με τα επίπεδα εξυπηρέτησης τα οποία είχε κατακτήσει ο ΟΑΣΘ έως και πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές από τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των λεωφορείων που βρίσκονται στους δρόμους έπεσε ξανά κάτω από τα 300, ενώ υπάρχουν διαστήματα στη διάρκεια κάποιων ημερών που μειώνεται ακόμη και κάτω από τα 280. Για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα το πρωί κυκλοφορούσαν στους δρόμους 292 λεωφορεία, ενώ και άλλες ημέρες ο αριθμός τους ήταν κάτω από 300, την ώρα που τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ο ΟΑΣΘ είχε καταφέρει να βγάζει στους δρόμους σταθερά περισσότερα από 310 και 320 λεωφορεία.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας βλαβών που παρουσίασαν αρκετά από τα αρθρωτά λεωφορεία, παρότι πολλά απ’ αυτά δεν έχουν κλείσει καν δεκαετία. «Πράγματι η παρτίδα αυτή προέκυψε ελαττωματική, καθώς παρουσιάζει βλάβες, κυρίως στο σασμάν και στο σασί του αμαξώματος και σπανιότερα μηχανικές βλάβες», αναφέρει στην Voria.gr η ίδια πηγή. Προσθέτει, δε, ότι «τις τελευταίες ημέρες είχαμε περισσότερες από 140 μαζεμένες βλάβες σε όλους τους τύπους λεωφορείων».

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών προς τη Voria.gr, εδώ και αρκετές ημέρες στις γραμμές των δυτικών συνοικιών οι οποίες εξυπηρετούνταν από αρθρωτά λεωφορεία έχουν μπει μικρότερα οχήματα με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο. «Πολλές φορές μένουμε εκτός λεωφορείου γιατί φτάνει στη στάση ήδη υπερφορτωμένο» αναφέρει κάτοικος της Σταυρούπολης ο οποίος καταγγέλλει πως «ό,τι διαθέσιμα αρθρωτά λεωφορεία υπάρχουν διατίθενται στις βασικές γραμμές κορμού 2Κ και 3Κ ή σε γραμμές της ανατολικής Θεσσαλονίκης».

Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως και στέλεχος του Οργανισμού το οποίο έχει εικόνα της κίνησης των λεωφορείων. «Πράγματι έχουμε μεγάλο πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες με τα αρθρωτά και η προσπάθειά μας είναι να διατηρήσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης τουλάχιστον στις δύο βασικές γραμμές κορμού όπου είναι αδύνατον να δρομολογήσουμε μικρότερα οχήματα».

Άλλο στέλεχος του ΟΑΣΘ εξήγησε στην Voria.gr ότι «η οπισθοδρόμηση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι μέσα στον Σεπτέμβριο βγήκαν στους δρόμους λεωφορεία τα οποία το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν στα αμαξοστάσια επειδή δεν δούλευαν τα κλιματιστικά τους. Παρατηρήθηκε έτσι αύξηση του στόλου, όμως, αφού κυκλοφόρησαν μερικές ημέρες εμφάνισαν κι αυτά βλάβες με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει έντονα τη διοίκηση του ΟΑΣΘ η οποία συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση του στόλου είναι τέτοια ώστε, ο στόχος που έχει θέσει για 380 λεωφορεία στους δρόμους ως το τέλος του χρόνου, ίσως να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του Οργανισμού σκέφτεται ακόμη και τη λύση αγοράς μεταχειρισμένων λεωφορείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει τροποποίηση του νόμου καθώς, με τον ισχύοντα, ο ΟΑΣΘ μπορεί να προμηθευτεί μόνον καινούργια λεωφορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες είχε δημοσιεύσει και προ ημερών η Voria.gr, τις ημέρες αυτές δύο έγκριτοι νομικοί προετοιμάζουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την τροποποίηση του νόμου 4482/2017 στις οποίες θα συμπεριλάβουν και αυτήν τη ρύθμιση.

Παράλληλα, δε, το υπουργείο Μεταφορών έχει σχεδόν έτοιμο το σχέδιο σύμβασης για την εκχώρηση άλλων 26 γραμμών της υπαίθρου προς το ΚΤΕΛ. Η κυβέρνηση, όπως και η διοίκηση του ΟΑΣΘ πιστεύουν ότι με τη λύση αυτή οι συγκοινωνίες θα πάρουν μια βαθιά ανάσα, όμως το ΚΤΕΛ δεν πρόκειται να αναλάβει το έργο πριν από την αρχή του 2020 και το ερώτημα είναι εάν ο στόλος του ΟΑΣΘ θα αντέξει έως τότε.

Πηγή: voria.gr


Πηγή