Δένδιας σε Σκόπια: Μονόδρομος η αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

INTIME

Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη Συμφωνία από στιγμή που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή.
Ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή και την ερμηνεία της από πλευράς του γειτονικού κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας του επισήμανε πως η πορεία της χώρας του προς την ΕΕ περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι είναι υπέρ του συνεχούς διαλόγου με την Τουρκία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας απεμπολεί έστω και στο ελάχιστο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
"Η πράξη του Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο θα κριθεί αυστηρά"
Από την πλευρά της, η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η ΝΔ προεκλογικά είπε ότι άπαξ και ψηφιστεί η συμφωνία θα είναι Συμφωνία εν ισχυί και δεν μπορεί καμία δύναμη να αναιρέσει αυτή τη συμφωνία.
Για τα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι πάγια θέση της ΝΔ ότι ο διάλογος με Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. "Δεν ανέμενα ότι ο Τσαβούσογλου θα πήγαινε Αμμόχωστο και θα έκανε δηλώσεις από εκεί. Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό αυτό, κι αυτή η πράξη του θα κριθεί πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη από τους εκπροσώπους ελληνικής αντιπροσωπείας" τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.
"Ιστορική στιγμή στη διπλωματία η Συμφωνία"
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή στη διπλωματία" τη Συμφωνία των Πρεσπών. "Μάς έδωσε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο να ξοδέψουμε προς δύσκολο γείτονα την Τουρκία" διευκρίνισε.
Παρατήρησε ότι "δεν μπορεί κανείς να τιμά μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αυτή η διγλωσσία έχει επιπτώσεις και στο πως μας αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές μας. Το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών ξοδεύεται από την διγλωσσία. Υπάρχουν υπουργοί όπως ο κ. Δένδιας αλλά και ο κ Παναγιωτόπουλος που τοποθετούνται με μετριοπάθεια… Όμως ακούμε και μεμονωμένες φωνές που μιλούν για προδοσία ακόμα και τώρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Όσο δεν εφαρμόζουμε και εμείς απαρέγκλιτα την συμφωνία αφαιρούμε διαπραγματευτική ισχύ από εμάς". "Σωστά κάνετε και πιέζετε την γειτονική χώρα να εφαρμόζει την Συμφωνία στα προϊόντα πώς όμως θα γίνει αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να την αποκαλούν με το όνομά της;" διερωτήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "εμείς θεωρούμε ότι αναβαθμίσαμε σημαντικά το διπλωματικό κύρος και ισχύ χώρας μας – προωθώντας μια ενεργητική πολιτική που η χώρα μας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν παρακολουθούσε απλώς τις εξελίξεις". Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το υπουργείο να ζητήσει από την ελληνική Βουλή την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την γειτονική χώρα.
"Απαραίτητη η διαμόρφωση εθνικής γραμμής"
"Πάγια θέση μας είναι ότι η διαμόρφωση εθνικής γραμμής μέσω αξιοποίησης όλων θεσμών και διαδικασιών εθνικής συνεννόησης – ή δημιουργίας νέων αν απαιτείται – είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις διαμορφώνοντας τον οδικό χάρτη για αυτή επιτυχία" τόνισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.


Πηγή