ΛΑ.Ε: Αντίσταση στο κυβερνητικό πραξικόπημα να ακυρώσει την ψήφο των πολιτών

ψήφο

Αντίσταση στο πραξικόπημα της κυβέρνησης να ακυρώσει την ψήφο των πολιτών

Με πρόφαση τον κίνδυνο μη κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη 8 Αυγούστου, με το οποίο πέραν των άλλων: 1)Υποβαθμίζει πλήρως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μετατρέποντας τα σε ρόλο γνωμοδοτικού «κομπάρσου», αφού μεταφέρει στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπάγονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τις αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ.

2)Πραξικοπηματικά αποκτά πλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπάγονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει ότι αυτό είναι μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα διότι:

α) Ακυρώνεται η ψήφος των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019 .

β) Πλήττεται ο πυρήνας της λαϊκής κυριαρχίας, αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων των πολιτών.

γ) Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες εξελέγησαν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής.

δ) Τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι υποψήφιοι έλαβαν τις αποφάσεις τους με γνώμονα όχι μόνο την απλή αναλογική, αλλά και τον ισχύοντα νόμο για τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών.

ε) Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είναι βουλευόμενα σώματα εκλεγμένων με ελεύθερη βούληση και αυτός ο χαρακτήρας τους δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Συνεπώς η αποφασισμένη από την κυβέρνηση θεσμική εκτροπή ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία. Οι πολίτες ψήφισαν και η ψήφος τους πρέπει να είναι σεβαστή ακόμα και όταν δεν είναι αρεστή.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας. Αφού η οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, θεωρείται αντισυνταγματική.

Η “κυβερνησιμότητα” στους δήμους και τις Περιφέρειες είναι εφεύρεση των κυβερνητικών εγκεφάλων και όχι μια διαπίστωση που απορρέει από τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων με βάση τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην Απλή Αναλογική υποκρύπτει την άποψη, ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, η οποία είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη.

Υποκρύπτει επιπλέον και τον φόβο τους απέναντι στον έλεγχο και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Η απάντηση στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική. Ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του Δημοτικού ή Περιφερειακού συμβουλίου.

Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι η προπαγάνδα περί «κυβερνησιμότητας» βρίσκει πρόσχημα στο γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ανόθευτη Απλή Αναλογική. Οι δυο γύροι είναι ασύμβατοι με την Απλή ανόθευτη Αναλογική. Εμείς είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού και προτείνουμε οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή. Επιμένουμε να καταργηθεί το μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το Συμβούλιο.

Είναι υποχρέωση όλων των αιρετών αλλά και των πολιτών, όλου του ιδεολογικού φάσματος, να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η Λαϊκή Ενότητα εκτός από την υπεράσπιση αυτής της ελλιπούς απλής αναλογικής και την αντίσταση στο θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., θα συνεχίσει να αγωνίζεται:

Για μια Αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης , των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού και της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και όχι τα κέρδη των μεγάλο οικονομικών παραγόντων.

Το διακύβευμα, είναι κρίσιμο και εξαιρετικά επίκαιρο: Η Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει ως ένας πυλώνας λαϊκής εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών ή θα παραμείνει ένας γραφειοκρατικός, αποστεωμένος θεσμός παραγωγής παραγόντων και διαφόρων παραγοντίσκων προθύμων να υπηρετήσουν τις κεντρικές πολιτικές που θα τους υπαγορευτούν;

Συμπερασματικά :Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση μέσω της “κυβερνησιμότητας” προσπαθεί να “ενοχοποιήσει” συνολικά την απλή αναλογική και να εμπεδώσει την πεποίθηση ότι θα πρέπει πραξικοπηματικά να καταργηθεί και η όποια μορφή απλής αναλογικής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι… καθρεφτάκια για ιθαγενείς.


Πηγή