"Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ' όλα θέμα συνείδησης,ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη", είπε o πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, προσθέτοντας "ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο."
Σύμφωνα εξέφρασε κάνοντας λόγο για παρουσία του κόσμου που θυμίζει άλλες εποχές.
«Απόψε στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε ολόκληρη την Ελλάδα,είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρώντας πως η παρουσία του κόσμου απόψε θυμίζει άλλες εποχές.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά «τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα, ελεύθερη από τα δεσμά του ΔΝΤ, των δανειστών, και να συγκρίνει με ψυχραιμία και με λογική, να κρίνει» και «να φέρει στην κάλπη έναν ακόμη που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».
«Συζητάμε με κάθε πολίτη, είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιός, είτε είναι κεντρώος», είπε και τόνισε πως «την επόμενη Κυριακή βάζουμε Πρώτα τη ζωή μας. Πρώτα την Ελλάδα. Πρώτα τον άνθρωπο. Και γυρίζουμε το παιχνίδι», εξέφρασε χαρακτηριστικά.
Ο κος. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία και τώρα έχουν πάνω από 35 δισ. που είναι οι θυσίες του λαού. Ζήτησε να μην παραδοθούν τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το λεηλάτησαν και είπε ότι «σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιο τους».
Ειδικότερα, είπε ότι τόσες μέρες ρωτά τον κ. Μητσοτάκη και απάντηση δε παίρνει, αναφορικά με το γιατί λέει πως πρέπει να δελεάσει τους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να πέσουν τα πλεονάσματα αφού η κυβέρνηση το έχει ήδη καταφέρει καταθέτοντας μέρος των χρημάτων αυτό σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να γίνουν στοχευμένες ελαφρύνσεις και στήριξη του λαού μας.
«Σήμερα κατάλαβα και καταλάβαμε όλοι το γιατί», είπε και πρόσθεσε: «Ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες.
Αυτά τα χρήματα τα εξασφαλίσαμε με κόπο και θυσίες, για να μη μπορεί ποτέ κανείς πια να εκβιάσει την Ελλάδα. Δεν είναι απλά απόθεμα ρευστότητας. Είναι απόθεμα εθνικής κυριαρχίας, δημοκρατίας».
Υπογράμμισε επιπρόσθετα πως «σε αυτά τα χρήματα δε πρόκειται να σας αφήσουμε να βάλετε χέρι».«Φτάνει πια. Ως εδώ. Πόσα χρόνια ακόμα θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων», είπε.
Ο κος. Τσίπρας ανέφερε ότι «την Κυριακή αποφασίζουμε να κρατήσουμε σφιχτά στα δικά μας τα χέρια τη κυριαρχία της πατρίδας μας, που τη κερδίσαμε με τόσους κόπους», γιατί όπως είπε «αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα μνημόνια».
Πρόσθεσε μάλιστα πως σήμερα το είπαν καθαρά.
"Σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή αυτό που ήθελε ο κος Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε".
Σημείωσε ότι «πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο του κου Μητσοτάκη».
Είπε ότι το «κύμα μεταρρυθμίσεων που μας κρύβει επιμελώς» θα είναι «νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος, απολύσεις στο δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα».
«Μπορούμε να εμπιστευθούμε τη χώρα μας ξανά σε όσους την οδήγησαν στο γκρεμό, μπορούμε να εμπιστευτούμε τα όνειρά μας σε όσους μας τα γκρέμισαν;», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 και πως είχε προηγηθεί καταστροφή με ευθύνη των «πρωθυπουργών της χρεοκοπίας» «και τώρα που εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, είναι πάλι εκεί όλοι αυτοί, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας τη ζητάνε πίσω».
Σχολίασε ότι «δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ ότι εμείς καθαρίσαμε τη χώρα από τα δικά τους άπλυτα και πετύχαμε εκεί που επέτυχαν αυτοί, αλλά κυρίως ότι εμείς που το καταφέραμε αυτό δε μεγαλώσαμε στα σαλόνια της εξουσίας, δεν πήγαμε στα δικά τους κολέγια, δεν γεννηθήκαμε πρίγκιπες».
«Δουλέψαμε με εντιμότητα και αφοσίωση, με ψυχή, με σχέδιο και υπομονή», «εμείς έχουμε σχέδιο η Ελλάδα να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά», είπε μιλώντας για μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, να ξανακατέβει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους, της δίκαιης ανάπτυξης, «όχι για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία και φυσικά την πολιτική εξουσία». 'Ασκησε κριτική στις εξαγγελίες της ΝΔ για ανάπτυξη ότι είναι «μια ανάπτυξη για τους ισχυρούς».