Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Σειρά ελαφρύνσεων, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στα μικρομεσαία νοικοκυριά, θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή στις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες.
Στις διατάξεις θα περιλαμβάνονται άμεσης εφαρμογής αλλαγές στην πρόσφατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις και αυτόματη επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% σε όλο το φάσμα της εστίασης.
Τα υπόλοιπα μέτρα που θα ψηφιστούν θα ενεργοποιηθούν σε συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο δημοσιονομικό μείγμα, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο υφιστάμενο επίπεδο και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ, μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Θα προβλέπεται επίσης μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τη διετία 2020 και 202, μαζί με σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης, σχεδιάζεται κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση συντελεστή στο 20%, οκτώ μονάδες χαμηλότερα από ό,τι ισχύει σήμερα. Επιδιώκει επίσης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε ορίζοντα διετίας και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, όπως είχε προαναγγελθεί προεκλογικά.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης η γενική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 22% και 11%, συν αναστολή φόρου υπεραξίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δίχως την επιβολή περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων, και παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι θεσμοί εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκάλεσαν οι προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρας.
Σύμμαχος πάντως της κυβέρνησης στον στόχο της για τη μείωση των φόρων είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του ότι η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και άρα οι μεγαλύτερες δυνατότητες ελάφρυνσης των βαρών είναι προς όφελος και των δανειστών που θα πάρουν τα χρήματα τους μέσω της ανάπτυξης.


Πηγή