Η τελική αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη και των άλλων αρχηγών στο παρά πέντε των κρίσιμων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αντίστροφη Μέτρηση», δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τη Σία Κοσιώνη και τον Βασίλη Χιώτη.
Ζωντανά στο studio του ΣΚΑΪ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ο Παναγιώτης Ρήγας, Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας, υποψήφιος στον Νότιο τομέα της Β’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
.
Άναψε φωτιές η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ
Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, τοποθετήθηκε πρώτος για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, μετά την «άρση του εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας αστειευόμενος ότι «κάνει νούμερα». Έκανε λόγο για «περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάποιο θέμα με τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, τόνισε πως «όταν υπερβαίνεις κάποια εσκαμμένα προσβάλλομαι», χωρίς όμως να αναφέρει κάποια περίπτωση που ο ΣΚΑΪ πρόσβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ο πρωθυπουργός «δεν κρύφτηκε», σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει το debate. «Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη συνέντευξη σε όλα, με απόλυτη ειλικρίνεια και κυρίως καλύπτοντας όλο το εύρος των θεμάτων», πρόσθεσε.
Από τη πλευρά του ο κ. Νίκος Δένδιας, τόνισε για την παρουσία του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι απελπισμένος δημοσκοπικά και «είναι αναγκασμένος να φάει τα ίδια του τα λόγια, να αναιρέσει το εμπάργκο που ο ίδιος έθεσε, και να έρθει εδώ με την ελπίδα να επιτύχει κάποια βελτίωση των δημοσκοπικών του ποσοστών. Δεν ήρθε από τη καλή του τη καρδιά».
Ο κ. Δένδιας συνέχισε για τη συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «έκανε τέτοιας διάρκειας μονολόγους απαντήσεων και μπορούσε να πάει τη συζήτηση όπου ήθελε. Επέλεξε να μη μιλήσει για την επόμενη μέρα αλλά να κάνει μια προσπάθεια να καθαρίσει το παρελθόν. Εμένα δεν με έπεισε καθόλου». Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, λέγοντας πως «αυτά που είπε, ήταν εξωφρενικά, θα πρέπει να είχε την αίσθηση ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς». Για τη δήλωση Τσίπρα πως «ήταν στο αεροπλάνο και δεν γνώριζε», ο κ. Δένδιας είπε: «Σοβαρά; Δεν είχε δορυφορικό τηλέφωνο; Εγώ όταν ήμουν υπουργός Δημόσιας Τάξης είχα πάντα δορυφορικό τηλέφωνο. Δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή το παίρνει και δεν μας λέει την αλήθεια ή δεν το παίρνει και εδώ υπάρχει ένα θεματάκι». Συνέχισε λέγοντας, αφού ο κ. Τσίπρας βγήκε από το αεροπλάνο, δεν ενημερώθηκε για την καταστροφή και ότι υπάρχουν νεκροί; Την επόμενη μέρα, που γνωρίζει πως υπάρχουν νεκροί (στο Μάτι), αφήνεις τους υπουργούς σου μαζί με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας να προβούν σε εκείνο το θλιβερό θέαμα της απίστευτης συνέντευξης, που είπαν ότι ‘κι αν ακόμα βρισκόμασταν στο ίδιο χρονικό σημείο θα κάναμε πάλι τα ίδια πράγματα’, και δεν τους έχει ξηλώσει όλους;».
Στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για το χρέος, και ότι δεν προκύπτει πως υπήρξε ζημία μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Έβγαλε τα αθροίσματα παρουσιάζοντας μια καινοφανή θεωρία ότι η Ελλάδα από το κλείσιμο των τραπεζών υπέστη μηδέν ζημία». «Τότε να κλείνουμε τις τράπεζες κάθε βδομάδα για άσκηση, για να έχουμε μια καινούργια αρχή αυτής της μορφής αφού κατά τον Τσίπρα κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί βλάβη», πρόσθεσε με δόση χιούμορ. «Κατά τον πρωθυπουργό η εξαΰλωση όλου του τραπεζικού συστήματος, δεν αποτιμήθηκε ως αριθμός», είπε.
Ο κ. Ανδρέας Λοβάρδος αναφέρθηκε αρχικά στο εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι από ανέκαθεν ήταν κατά των εμπάργκο όπως το ΠΑΣΟΚ είχε καταδικάσει αυτό της ΝΔ στην ΕΡΤ. «Είχα πάρει πρωτοβουλία από το κόμμα μου να ζητήσω από το ΕΣΡ να πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η αντιδημοκρατική κατάσταση, αλλά ανεπιτυχώς». Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είχε πει πως όποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ «σπάσει» το εμπάργκο, θα διαγραφεί, άλλαξε γνώμη. «Στο τραπέζι παραμένει ένα πολιτικό θέμα. Αυτό της τάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Τύπο, με τον τρόπο που αποπειράθηκε να οργανώσει το τηλεοπτικό τοπίο, με τον νόμο Παππά. Υπήρξαν τραγικά πράγματα που ευτυχώς σταμάτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι οι άδειες (των καναλιών) πηγαίναν να δοθούν και με καραμπόλα. Ισχυρίζεται δε (ο κ. Τσίπρας) ότι το κλίμα στα media ήταν επιθετικό απέναντι στη κυβέρνησή του. Εγώ έχω να πω ότι το τηλεοπτικό τοπίο επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μαλακό ή και θετικό απέναντι στην κυβέρνηση».
Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι αυτό που του έμεινε είναι η τοποθέτηση Τσίπρα για τα γεγονότα στο Μάτι. «Έχω υπάρξει υπουργός, θεωρώ αδιανόητο ένας πρωθυπουργός να μην έχει ενημέρωση, ακόμη και στο αυτοκίνητο μετά τη προσγείωσή του. Είναι ψέμα ότι δεν ήξερε».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι τον κόσμο τον αφορά η πολιτική που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη σκυτάλη που πήρε από τη ΝΔ, με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο», μετά τα δύο των προκατόχων του. «Πήρε καινούργια αντιλαϊκά μέτρα τα οποία λέει ότι θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Παφίλης.
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση Τσίπρα από τη Πάτρα, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε ότι «πρέπει να πάρουμε χρήματα από κάποιους και να τα δώσουμε σε άλλους που είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση». «Από αυτούς που έχουνε τον πλούτο πόσα πήρε; Το αντίθετο, έδωσε και περισσότερα», πρόσθεσε. «Δεν γίνεται να κόβεις λεφτά από τον άνθρωπο που έχτισε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια να του δίνεις ένα επίδομα», είπε ο κ. Παφίλης κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι». Αναφορικά για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Παφίλης είπε ότι έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, σημείωσε για την ομολογία σοκ του πρωθυπουργού στο Μάτι, πως ο ίδιος δεν θέλει να ανοίξει ξανά το θέμα αυτό, γιατί πρόκειται περί μιας μεγάλης τραγωδίας. Υπάρχει Δικαιοσύνη που θα κρίνει αν υπήρξαν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν. Εκείνο το βράδυ δεν παίχτηκε καμία κακοστημένη παράσταση. Ο πρωθυπουργός ήταν εξωτερικό και επέστρεψε αμέσως με το αεροπλάνο. Ήταν τέτοιος ο προβληματισμός με την ένταση της φωτιάς που οτιδήποτε εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ακριβές (και για τον αριθμό των νεκρών). Δεν γνωρίζαμε εκείνη τη στιγμή με ακρίβεια τα πάντα όπως τον αριθμό των νεκρών». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε την αλήθεια στον λαό.
Αλήθειες και ψέματα για την Οικονομία
Για την περίοδο 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο κ. Ρήγας είπε ότι δεν υπήρχε ένα ευρώ στα ταμεία όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία. «Ήταν ένα δις. τα ασφαλιστικά ταμεία έξω. Ήταν νεκρά. Όταν το 2012 μπήκαμε στο ΔΝΤ, δεν μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια.
Η ΝΔ δεν κατάφερε να κάνει τίποτα, και φτάνει στο σημείο εκείνη την ώρα να παραδίδει ουσιαστικά αδυναμία εκπλήρωσης. Τα μεγάλα πλεονάσματα να μη μπορεί να τα πιάσει. Να μην υπάρχει καμία ανάπτυξη στα χρόνια διακυβέρνησής της. Άρα που καταλήγουμε; Ότι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι βιώσιμα. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο». Εκείνη τη στιγμή τον διέκοψε ο κ. Παφίλης λέγοντας πως κόπηκαν συντάξεις, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Ρήγας.
Στην τοποθέτηση του κ. Ρήγα, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε το 2015 άδεια ταμεία, ο κ. Νίκος Δένδιας απάντησε: «Αρχές του 2015 η χώρα είχε γυρίσει στην ανάπτυξη. Ήμασταν στο παρά πέντε να κλείσει η αξιολόγηση. Θυμάστε το email Χαρδούβελη. Η διαφορά μας με την τρόικα ήταν λιγότερη από 1 δις.». Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη τότε πήγε πίσω και τίποτα δεν υλοποιήθηκε, σημειώνοντας πως η ΝΔ υπέγραψε δύο μνημόνια και 22 μειώσεις μισθών. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβη σε καμία μείωση, ούτε σε συντάξεις. «Τις επικουρικές δεν τις κόψατε; Το ΕΚΑΣ;», ρώτησε τον κ. Ρήγα ο Νίκος Δένδιας. «Το ΕΚΑΣ ήταν προδιαγραμμένο και υπογεγραμμένο από εσάς. Το κρατήσαμε ένα χρόνο μέχρι το 2016», απάντησε ο κ. Ρήγας. «Τρεις μνημονιακοί είστε εδώ, με τρία μνημόνια», είπε από τη πλευρά του ο κ. Παφίλης απευθυνόμενος στους καλεσμένους της εκπομπής, προσθέτοντας ότι ο μέσος μισθός σήμερα έχει πέσει 10%.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Ο ισχυρισμός του κ. Ρήγα είναι καινοφανής και παράδοξος. Ισχυρίζεται ότι η κακοδαιμονία του 2015 είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό είναι παράδοξο διότι αγνοεί ότι όλο αυτό το διάστημα η χώρα ζούσε και παρίστανε ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, για να καταλήξουμε στο κλείσιμο των τραπεζών, της εξαΰλωσης του τραπεζικού συστήματος και των μετοχών του ελληνικού δημοσίου το καλοκαίρι του 2015». Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του τρίτου, «αχρείαστου μνημονίου» επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «η τεράστια φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων, με αχρείαστες εισφορές και η υποχώρηση της χώρας πολλά χρόνια πίσω». «Λέει ο Τσίπρας ότι επέβαλε μόνο 17% φόρους και τα υπόλοιπα είναι από τους προηγούμενους. Είναι ψέμα. Δεν αυξήσατε τον ΕΝΦΙΑ; Δεν κόψατε το ΕΚΑΣ, τις επικουρικές συντάξεις; Βγείτε έξω να δείτε γιατί σας μαυρίζει ο κόσμος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Ρήγα.
«Η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα γεγονότα στο Μάτι. Αποκάλυψε ότι το 2018 ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδης του είχε πει το Πάσχα, ότι «με τις επιλογές που έγιναν σε ένα από τα δύο κρίσιμα Σώματα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων του καλοκαιριού, αν γίνει φωτιά στην Αττική, θα καούμε όλοι διότι οι τοποθετήσεις αφορούσαν ανθρώπους που δεν ξέρουν την Αττική».
Για την Οικονομία, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «δολοφονικό 6μηνο του 2015». «Ο πρωθυπουργός ομολόγησε (στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ) ότι έκανε λάθη. Σε πολιτικά πρόσωπα και προς την Ε.Ε. Απορώ πως έρχεται υπουργός του σήμερα εδώ να μας πει πως όλα πήγαν καλά (αναφερόμενος στον κ. Ρήγα). Υπήρξαν τα capital controls, συνέπεια των οποίων ήταν η ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο του 2015 από την οποία χάθηκαν 25 δις. ευρώ των ανθρώπων που τα έβαλαν και οι τράπεζες πέρασαν σε ξένα χέρια. Έχει υποθεί στη Βουλή από πολιτικούς αρχηγούς ότι αυτό θα ελεγχθεί».
Αναφέρθηκε στο «περίφημο» όπως είπε ΕΚΑΣ, το οποίο «ήταν ένα βοήθημα που μετέβαλε έναν άνθρωπο που πάλευε να επιβιώσει σε έναν άνθρωπο που κάλυπτε τις βασικές του ανάγκες». Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΣ το καθιέρωσε πρώτη η κυβέρνηση Σημίτη το 1996. «Είναι ψεύδος χωρίς προηγούμενο ότι το mail Χαρδούβελη προέβλεπε τη κατάργησή του. Όποιος το πει αυτό, να φέρει το email Χαρδούβελη εδώ. Είναι ψέμα ότι προβλεπόταν από τη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το ΕΚΑΣ να καταργηθεί. Ήταν αποκλειστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ξεκίναγε από το τρίτο μνημόνιο, να καταργηθεί. Στο τρίτο μνημόνιο έγινε και η πρώτη περικοπή των συντάξεων όταν αυξήθηκε η εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Αυξήθηκε η εισφορά του ασφαλισμένου από τη σύνταξή του. Αυτή ήταν η πρώτη και μεγάλη περικοπή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος. «Όποιος λέει ότι είχε συμφωνηθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ, ή το φέρνει εδώ ή λέει ψέματα», πρόσθεσε. «Ο νόμος 38-63 προέβλεπε όλε στις περικοπές», απάντησε ο κ. Ρήγας, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ακολούθησε μια μικρή λογομαχία σε έντονο ύφος μεταξύ Λοβέρδου και Ρήγα. Ένταση προκάλεσε η επιμονή του κ. Ρήγα ότι δεν μειώθηκε καμία σύνταξη ενώ υπάρχει αύξηση σε ορισμένες χαμηλές συντάξεις.
Ο κ. Παφίλης από τη πλευρά του, για τα εργασιακά, επανέλαβε ότι ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 10%, κάνοντας λόγο και για πολλούς ανασφάλιστους για απλήρωτες υπερωρίες και άσχημες συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε στους κινδύνους των εργαζομένων στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της παλαιότητας των τρένων καθώς και για τις υπερωρίες των οδηγών. «Όταν εμείς ρωτήσαμε γιατί οι αορίστου χρόνου να μην μονιμοποιηθούν, εσείς κάνατε τον ψόφιο κοριό», είπε ο κ. Παφίλης απευθυνόμενος στον κ. Ρήγα σχετικά με τους διορισμούς. Ο κ. Παφίλης πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τα βρήκε με τους Αμερικάνους και ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ όπως η σημερινή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε εκεί που άφησαν οι προηγούμενοι. Μετά τα δύο μνημόνια έφερε ένα τρίτο».
Η επόμενη μέρα
Για τα αίτια της συντριπτικής ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ο κ. Ρήγας επικαλέστηκε τα δέκα δύσκολα χρόνια μνημονίων. «Σεβόμαστε τον λαό, υπήρχαν πράγματα που δεν κάναμε αλλά θα γίνουν από τον Αύγουστο και μετά. Στα νοσοκομεία είχανε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, τεράστια προβλήματα. Εμείς καταφέραμε να αναστρέψουμε αυτή τη κατάσταση. Υπήρχαν ουρές και καθυστερήσεις στα ραντεβού γιατί δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε υπαλλήλους την προηγούμενη περίοδο. Με το 1 προς 5 που η ΝΔ θέλει να καταργήσει, είναι προφανές πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορισμούς νοσηλευτικού προσωπικού τα επόμενα χρόνια». Το ίδιο ισχύει και στη Παιδεία, σημείωσε. Στη συνέχεια επικράτησε ένταση για την αύξηση ή μη, των μετακλητών υπαλλήλων, ανάμεσα σε Δένδια και Ρήγα. Ο δεύτερος σημείωσε ότι έχουν μειωθεί, τη στιγμή όμως που έχουν καταγράψει ιστορικό ρεκόρ καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από 1000 έγιναν 2500.
Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πάει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20%, λέγοντας πως αν γίνει αυτό θα δημιουργηθεί κενό. «Η μείωση των μερισμάτων που επικαλέστηκε ότι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης από το 10% στο 5% θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό», κατά τον κ. Ρήγα. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης, οριζόντια μείωση των εισφορών για όλους στον ΕΦΚΑ 15%. Αυτή η μείωση δημιουργεί πρόβλημα σε όλα τα έσοδα του ΕΦΚΑ κατευθείαν. Σημαίνει επιβάρυνση 2 δις, τα οποία που θα τα βρει; Θα κάνει περικοπές;», σημείωσε ο κ. Ρήγας.
Ο κ. Δένδιας απάντησε στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας: «Να βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει σε προεκλογική περίοδο, το κόμμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και συνέπειας, είναι κάτι το οποίο στη ζωή μου δεν περίμενα να δω. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε πολιτεύτηκε με υποσχέσεις κενές περιεχομένου. Στην «Καθημερινή» υπάρχει καταγεγραμμένη η απάντηση αναλυτικά για το που θα βρεθούν τα χρήματα, για να καλύψουμε τις υποσχέσεις μας με υπολογισμένο το δημοσιονομικό κενό. Παράδειγμα, μείωση των επιτοκίων του Δημοσίου που ήδη πραγματοποιείται. Τα επιτόκια πέφτουν κάτω από 2%. Είναι η προσδοκία της νίκης της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Αυτό κατακρημνίζει τα επιτόκια και μειώνει δραματικά το κόστος το οποίο χρειάζεται να καταβάλει για χρήματα το δημόσιο. Αυτό μόνο είναι πάνω από 400 εκατομμύρια τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει. Έχουμε επίσης εξηγήσει που θα κάνουμε οικονομίες στο δημόσιο. Φυσικά και υπάρχει ανάπτυξη».
Με το ένα προς πέντε που προτείνει η ΝΔ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αυτό δημιουργεί εξοικονόμηση και ότι το κόμμα του θα δώσει προτεραιότητα σε τρεις τομείς, παιδεία, υγεία και ασφάλεια και με την κινητικότητα «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα υπόλοιπα». «Για να υπάρξει ανάπτυξη είναι αναγκαίο να υπάρξει δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδέχεται αυτό που ισχυριζόμαστε, τους 3 πυλώνες για το Ασφαλιστικό. Για τις επικουρικές συντάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταπετσοκόψει, μας λέει ότι αν μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τα λεφτά τους. Όταν απαντάμε, μα καλά το Κράτος δεν έχει την ευθύνη για τα αποθεματικά όλων αυτών των εταιρειών; Η ΤτΕ δεν τα ελέγχει;».
Για το αν επιθυμεί η ΝΔ πιστοληπτική γραμμή, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Η ΝΔ δεν έχει καθόλου αυτή τη θέση. Ένας υποψήφιος βουλευτής μας είπε αυτή την άποψη. Δεν ξέρω ειλικρινά γιατί την είπε. Η εκπρόσωπος του κόμματος τοποθετήθηκε ευθέως δεν είναι αυτή η άποψη του κόμματος».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε στο email Χαρδούβελη, λέγοντας ότι ζήτησε και του το έστειλαν στο κινητό του, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν προβλέπει κατάργηση αλλά αναφέρει ρητά ότι δεν θα γίνει κατάργηση του ΕΚΑΣ» λέγοντας ότι το άρθρο 92 του νόμου Κατρούγκαλου τον κατήργησε. Για το Ασφαλιστικό σημείωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου στηρίχτηκε στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που την «ανέβαλαν για ένα χρόνο». «Η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που οι βουλευτές του ψηφίσανε και κατάχειροκροτάγανε τον κ. Κατρούγκαλο, να καταργηθεί η προσωπική διαφορά και λέγανε στη Βουλή ότι είναι δείγμα ισότητας να παίρνουν όλοι το ίδιο, προς τα κάτω, 200 ευρώ, 150 ευρώ… αυτό ανεστάλη για ένα χρόνο. Όταν λέμε ότι έχουν γίνει οι εισφορές φόρος, επειδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, το να έχεις μετατρέψει τις εισφορές σε φόρους και πάνω σε αυτό να λες -όπως είχε πει ό τότε υπουργός: ‘είμαι ταξικός αποστάτης’, δηλαδή ως δικηγόρος θα κληθώ και εγώ να πληρώνω αυτά. Όταν αυτό έχει γίνει βάρος αβάσταχτο και όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται πια την κατάργησή του, υπάρχει μια μεγάλη απορία. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη σοκ όμως, όχι 1,3% που είναι τώρα, και δεν πάμε στο 4% και άνω, τότε το ασφαλιστικό μη το ψάχνετε σε μαγικές λύσεις», είπε ο κ. Λοβέρδος. «Χωρίς ανάπτυξη, όποιο πρότυπο και αν λάβουμε, το ασφαλιστικό δεν προχωράει», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε σε έντονο ύφος και στο θέμα του Ελληνικού που εδώ και χρόνια έχει «κολλήσει».
«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», είπε για το Ασφαλιστικό ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο σενάριο ακυβερνησίας, λέγοντας ότι δεν τον φοβίζει επικαλούμενος το πρόσφατο παρελθόν, και την κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο. Τόνισε πως τα μνημόνια τσάκισαν τον λαό κάνοντας λόγο για «κοινό σχέδιο» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι -κατά τη διάρκεια των μνημονίων- παρουσίασαν κέρδη. Ανεξάρτητα αν η ΝΔ βγει αυτοδύναμη ή πάει σε συνεργασία, θα είναι το ίδιο κακή, και θα ακολουθήσει την έκθεση της Κομισιόν, είπε. «Είναι προτιμότερο ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του», είπε ο κ. Παφίλης, από το να έχουμε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη της ΝΔ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας.