ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στάση του εργοδότη από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος, με την κατάθεση ψευδούς μηνύσεως, προκάλεσε τη σύλληψη ανασφάλιστης στην επιχείρησή του εργαζόμενης.

Η εργαζόμενη, η οποία είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, πέρασε το σαββατοκύριακο της στα κρατητήρια, με το βασικό της έγκλημα να είναι η ειλικρίνεια της ενώπιον των ελεγκτών του ΕΦΚΑ ότι δηλαδή είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη. Ο «πονηρός» εργοδότης, μετά τον έλεγχο, την κατήγγειλε ψευδώς στην Αστυνομία για υπεξαίρεση χρημάτων, προκειμένου να την εκδικηθεί.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν οδηγηθεί στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου ως «εκβιαστές», όταν τόλμησαν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από εργοδότες. Το «κόλπο» είναι γνωστό. Ο στριμωγμένος και εκνευρισμένος, με όσους εργαζόμενους διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, εργοδότης, υποβάλει μήνυση σε βάρος αυτών είτε για κλοπή – υπεξαίρεση, είτε για «εκβίαση», με αποτέλεσμα δύσμοιροι συνάδελφοί μας να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι…«ελέφαντες».

Μας παραξενεύει η στάση και ο υπερβάλλων ζήλος των οργάνων της πολιτείας που έσπευσαν να αναζητήσουν και να συλλάβουν μια απλή εργαζόμενη, όταν σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας συντελούνται εργοδοτικά εγκλήματα και αυτόφωρα αδικήματα (ακόμα και αδικήματα αυτεπάγγελτης δίωξης), για τα οποία ούτε αναζήτηση, ούτε σύλληψη εργοδότη πραγματοποιείται. Δεν είναι λίγες οι μηνύσεις εργαζομένων για αδικήματα αυτόφωρα, με εργοδότες να απολαμβάνουν ασυλίας εντός των επιχειρήσεών τους ή ακόμα και ευρισκόμενοι σε δημόσια θέα σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης και προορισμούς, δίχως τα όργανα της τάξης να τους προσεγγίζουν και να εφαρμόζουν το νόμο.

Η περίπτωση της συναδέλφισσας από το Ηράκλειο της Κρήτης φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα συλλογικοποίησης των εργαζομένων και συλλογικής αντιμετώπισης κάθε περιστατικού στο χώρο εργασίας. Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» έχει προνοήσει για τέτοια περιστατικά και παρέχει στα μέλη του ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης Νομικής Προστασίας, που αφορά την υπεράσπιση των εργαζομένων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για την αντιμετώπιση μήνυσης από τον εργοδότη, τους προστηθέντες του ή πελάτες του για αδίκημα φερόμενο ως τελεσθέν κατά την ώρα εργασίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ