Η Ιταλία δεν πρόκειται να εκδώσει ειδικά γραμμάτια ώστε να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ουσιαστικά αμφισβητώντας την βούληση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων για έκδοση μίας μορφής παράλληλου νομίσματος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» ο κ. Τρία υποστήριξε ότι το ιταλικό Δημόσιο έχει περιορίσει τις εκκρεμότητές του τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται έκτακτο νομισματικό όργανο ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον.
«Μπορούμε να εξοφλήσουμε όλο αυτό το εμπορικό χρέος χρησιμοποιώντας το νόμισμά μας, το ευρώ», είπε ο τεχνοκράτης οικονομολόγος, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι το ΥΠΟΙΚ αφότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα απέρριψε τον υποψήφιο που πρότειναν αρχικά η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα νομισματικά εργαλεία», προσέθεσε.
Ξεκαθάρισε πως δεν διαβλέπει λόγους αλλαγής πλεύσης μέσα στην προσεχή πενταετία.
«Όχι» σε Σαλβίνι;
Οι δηλώσεις Τρία ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, διαβεβαίωσε πως η Ρώμη θα επιμείνει στην πρόταση για έκδοση άτοκων γραμματίων μικρής αξίας – που αποκαλούνται μίνι-BOTs.
Τα γραμμάτια θεωρητικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή χρεών του κράτους και φόρων, λειτουργώντας ως εναλλακτικά χαρτονομίσματα, εγείροντας φόβους πως πρόκειται για προθάλαμο μετατροπής τους σε παράλληλο νόμισμα και εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Τα σενάρια υιοθέτησης των μίνι-BOTs έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές. Σε συνδυασμό με την νέα ένταση στις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι εξελίξεις έχουν επιδεινώσει την απόδοση του ιταλικού χρέους, αν και το χθεσινό μήνυμα Ντράγκι για πιθανό νέο κύμα νομισματικής στήριξης άμβλυνε τις πιέσεις.
Στις νεότερες εαρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως το έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020, πάνω από το ανώτατο όριο που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στο 135,2% του ΑΕΠ, που είναι η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στην ευρωζώνη πίσω από την Ελλάδα και το μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς.
Ο Τρία διαψεύδει Σαλβίνι για την έκδοση του σχεδόν παράλληλου νομίσματος
19 Ιουνίου 2019/
Οικονομία/