Οι νέοι δασμοί Τραμπ «θα στοιχίσουν στους Αμερικανούς 106 δισεκ. δολάρια»

Ding Ting/Xinhua via AP

Οι νεότεροι δασμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κινεζικές εξαγωγές θα κοστίσουν στα αμερικανικά νοικοκυριά 106 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος και θα προκαλέσουν «μεγάλες οικονομικές στρεβλώσεις» στην αμερικανική αγορά, προειδοποιεί το τμήμα της Νέας Υόρκης της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).
Στις 10 Μαΐου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τον φορολογικό συντελεστή σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25%, έναντι 10% που ήταν έως τότε, αναζωπυρώνοντας και κλιμακώνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Βασιζόμενοι στην αντίδραση της αμερικανικής οικονομίας στους προηγούμενους γύρους δασμών του κ. Τραμπ, οι ερευνητές του New York Fed υπολογίζουν πως οι νέες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό κατά 831 δολάρια ανά χρόνο.
Οι αναλυτές διακρίνουν το επιπρόσθετο κόστος σε δύο κατηγορίες: Πρώτον το αυξημένο φορολογικό τίμημα των εισαγόμενων αγαθών και δεύτερον την απώλεια αποτελεσματικότητας – η οποία θα προκληθεί από την στροφή αμερικανικών εταιρειών σε φθηνότερους αλλά χειρότερους προμηθευτές.
Το φορολογικό κόστος ανέρχεται σε σχεδόν 27 δισεκ. δολάρια και θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγείς θα καταβάλουν περισσότερα χρήματα σε δασμούς για να αποκτήσουν τα κινεζικά προϊόντα.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς τα χρήματα μπορούν να επιστραφούν στους πολίτες μέσω κρατικών παροχών και υπηρεσιών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πακέτο διάσωσης που έχει προσφέρει ο Λευκός Οίκος σε αγρότες που πλήττονται από τα κινεζικά αντίποινα στα αμερικανικά τρόφιμα.
Αντίθετα, η απώλεια περισσότερων από 79 δισεκ. δολαρίων λόγω χαμένης αποτελεσματικότητας είναι ένα μη αναστρέψιμο «βαρίδι» που θα βλάψει την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο διότι θα διαταράξει καθιερωμένες και λειτουργικές αλυσίδες τροφοδοσίας που συνδέουν τις αγορές ΗΠΑ – Κίνας.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι αναλυτές της Fed, όσο περισσότερο αυξάνονται οι δασμοί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Ο λόγος; Οι εισαγωγείς θα αντικαθιστούν τα φορολογούμενα κινεζικά προϊόντα με φθηνότερα (πχ από το Βιετνάμ), αποφεύγοντας τους δασμούς που τροφοδοτούν τα δημόσια ταμεία, παράλληλα όμως θα χάνεται όλο και περισσότερη αποτελεσματικότητα διότι οι αντικαταστάτες συνήθως προσφέρουν υποδεέστερες υπηρεσίες.
Αυτή η αντιστρόφως ανάλογη αποδοτικότητα των δασμών αντανακλάται άλλωστε στο κόστος που επέφεραν οι δασμοί Τραμπ πέρυσι, όταν η φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ήταν σχεδόν διπλάσιου μεγέθους από την πλευρά της αποτελεσματικότητας: $36 δισεκ. έναντι $16,8 δισεκ.
New China Tariffs Increase Costs to U.S. Households
Το τμήμα της Νέας Υόρκης είναι το σημαντικότερο στο δίκτυο του Fed, διότι χειρίζεται μεγάλο μέρος των συναλλαγών που γίνονται με το εξωτερικό.


Πηγή