Ναυάγησε η προσπάθεια του AfD να επιστραφεί η τελευταία δόση από την Ελλάδα

AP Photo/Markus Schreiber

Καταψηφίστηκε από την γερμανική Βουλή η προσπάθεια του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να δρομολογήσει επιστροφή της τελευταίας δόσης που είχε λάβει η Ελλάδα από τους θεσμούς.
Το AfD υποστήριζε πως τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ μπορεί να συνιστούν «αθέτηση των όρων χορήγησης πιστώσεων» στην Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα κόμματα όμως απέρριψαν την θέση του AfD, κατηγορώντας την παράταξη πως δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στην Ελλάδα, κι ότι συμπεριφέρεται πεσιμιστικά.
Το ακροδεξιό κόμμα είχε επίσης ταχθεί υπέρ της κατάργησης όλων των διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.
Υπερβολικά γενναιόδωρη αντιμετώπιση της Ελλάδας
Στην αιτιολόγηση για την κατάθεση του αιτήματος συζήτησης στη βουλή, η AfD ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καμία άλλη χώρα της κρίσης δεν αντιμετωπίστηκε με τόση γενναιοδωρία όσο η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλλε τόκους για τα δάνεια, αλλά αντίθετα καρπώθηκε ακόμα και αρνητικά επιτόκια. Κατά συνέπεια η άποψη ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από την διάσωση της Ελλάδας δεν ευσταθεί, καταλήγει η ευρωσκεπτικιστική παράταξη.


Πηγή