Εκτροχιασμός: 1,5 δισ. θα κοστίσει η μείωση του ΦΠΑ

Έξι ημέρες πριν τις εκλογές ολοένα και «φουσκώνει» ο λογαριασμός των προεκλογικών παροχών.
Πριν από περίπου έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει 28 εκατ. ευρώ για να παραμείνει ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά. Τώρα βρέθηκαν χρήματα για προνοιακά επιδόματα και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Και όχι μόνο. Τα χρήματα του λογαριασμού διαρκώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα που προορίζονταν για το βοήθημα στους συνταξιούχους αυξήθηκαν από τα 800 εκατ. ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΦΠΑ για το επτάμηνο από 226 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί, έφτασε στα 441 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση είναι πολύ μεγαλύτερο το κονδύλι για τη μείωση του ΦΠΑ γι’ αυτό και βγαίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πριν το 1% του ΑΕΠ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει κάθε μέρα. Στις 20 Μαΐου θα δοθεί το βοήθημα στους συνταξιούχους που θα φτάνει στο 100% για συντάξεις έως και 500 ευρώ, στο 70% για συντάξεις από 500 έως 600 ευρώ, στο 50% για συντάξεις από 600 έως 1.000 ευρώ και στο 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Για τις μετατάξεις προϊόντων στον ΦΠΑ από την 20η Μαΐου όπου προκλήθηκε και ένα αλαλούμ με ορισμένα προϊόντα ισχύουν τα εξής:
• Στην κλίμακα με 13% ΦΠΑ βρίσκονται το ελαιόλαδο, τα κρέατα, τα ψάρια, οι ζύμες, το αλάτι, και το τσάι από το σούπερ μάρκετ, όλα τα προϊόντα των εστιατορίων, των καφενείων και των ζαχαροπλαστείων εκτός από τα ποτά, τα αναψυκτικά και το τσάι που βρίσκονται στο 24%.
• Στο 13% βρίσκονται και οι υπηρεσίες από οικοτροφεία και οι δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Στο 6% η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, μέτρο που βοηθάει και τις επιχειρήσεις.


Πηγή