Αυξημένους δασμούς σε 200 δισ. κινεζικών προϊόντων επέβαλε ο Τραμπ

AP Photo/Evan Vucci

Σε ισχύ τέθηκαν πριν λίγη ώρα οι αυξημένοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.
Ο συντελεστής αυξήθηκε στο 25%, έναντι 10% που ήταν έως σήμερα, και αφορά πληθώρα καταναλωτικών και ηλεκτρονικών αγαθών.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως θα προβεί στα «απαραίτητα αντίμετρα», δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Στο παρελθόν το Πεκίνο έχει αντιδράσει στις κινήσεις Τραμπ επιβάλλοντας ανάλογους τελωνειακούς φόρους σε αμερικανικά προϊόντα.
Η αύξηση των δασμών θέτει το δυσοίωνο σκηνικό για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την Κίνα σήμερα στην Ουάσιγκτον, σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης των εμπορικών διενέξεων που έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις αγορές αυτή την εβδομάδα.
Οι επαφές άρχισαν χθες, δίχως όμως να υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να ανασταλεί η απόφαση Τραμπ για την επιβολή των αυξημένων φόρων στις εισαγωγές.
Ο κ. Τραμπ δήλωσε μάλιστα πως ο Λευκός Οίκος έχει κινήσει την γραφειοκρατική διαδικασία για την επιβολή δασμών 25% και στις κινεζικές εξαγωγές αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έως σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί από την εμπορική σύγκρουση.
«Είμαι διαφορετικός από πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω πως οι δασμοί για την χώρα μας είναι πολύ δυνατοί», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Τραμπ διατύπωσε την απειλή για ενίσχυση των δασμών την περασμένη Κυριακή, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι επιχειρεί να οπισθοδρομήσει σε ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μετά από πέντε μήνες εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαρρεύσει πως η Κίνα επιχείρησε να αποσύρει την υπόσχεσή της για νομοθέτηση κανόνων που θα προστατεύουν την τεχνογνωσία και την πνευματική περιουσία αμερικανικών εταιρειών που επενδύουν στην κινεζική αγορά.


Πηγή