Έρχεται η αυξημένη χρέωση στις αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Intimenews.gr

Με προμήθεια από 2 έως και 3 ευρώ θα χρεώνουν από τις 20 Ιουλίου οι τράπεζες τους Ελληνες κατόχους χρεωστικών καρτών που κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ευθυγραμμίζοντας τις χρεώσεις που εφαρμόζουν από πέρυσι το καλοκαίρι για τη χρήση των ελληνικών ATM από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού.
Η νέα χρέωση, που ονομάζεται τέλος άμεσης πρόσβασης (direct access fee), δεν αποτελεί υποχρεωτική προμήθεια που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες στην Ε.Ε. «Πατάει» ωστόσο στον Κανονισμό 924/2009 της Ε.Ε. που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη. Με βάση τον σχετικό κανονισμό, αν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ενωσης, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της. Ετσι, οι τράπεζες γενικεύουν την πολιτική τους για την επιβολή του τέλους άμεσης πρόσβασης όχι μόνο για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τους Ελληνες που κάνουν χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών άλλων τραπεζών πλην αυτών που διατηρούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι άλλη χώρα που επιβάλλει αντίστοιχη προμήθεια είναι επίσης και η Ισπανία, ενώ την επιβολή της εξετάζει και η Ιταλία.
Η νέα χρέωση δεν συνδέεται με τη χρήση του συστήματος ΔΙΑΣ και αποτελεί μια αυτοτελή προμήθεια που επιβάλλεται στο πλαίσιο της κοινής τιμολογιακής πολιτικής για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική είτε για ξένη τράπεζα. Το πρώτο βήμα είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν ανάλογη προμήθεια στους κατόχους ξένων καρτών, επιβάρυνση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τουρίστες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών ανήλθε το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– σε 21 εκατομμύρια, από τα οποία τα 11 εκατομμύρια είναι συναλλαγές που έγιναν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, ενώ στα 10 εκατομμύρια ανήλθαν οι συναλλαγές από Ελληνες.
Η κίνηση των τραπεζών εντάσσεται στη γενικότερη τάση επανασχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής και συνδέεται και με την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών τραπεζικών εσόδων, τη στιγμή που τα έσοδα τόκων από νέες χορηγήσεις είναι φτωχά. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει στις προμήθειες και ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά της συνδρομής όχι μόνο στην πιστωτική αλλά και στη χρεωστική κάρτα. Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η νέα χρέωση επιβαρύνει όσους δεν είναι πελάτες της τράπεζας και «αντανακλά τη μετακύλιση του κόστους χρέωσης των Διεθνών Σχημάτων Visa και MasterCard για την παροχή ρευστότητας εκτός του συμβεβλημένου συστήματος ρευστότητας του πελάτη (ΔΙΑΣ)». Πρόκειται για προμήθεια που εισπράττει η ίδια η τράπεζα, τιμολογώντας ουσιαστικά το κόστος υποδομής και τροφοδότησης των ATM με πρόσθετη ρευστότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κατόχους καρτών που κάνουν χρήση αυτής της υποδομής, χωρίς να είναι πελάτες της τράπεζας.
Πηγή: Καθημερινή


Πηγή