Εστάλη στους Ευρωπαίους το αίτημα για πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (AP Photo/Jose Luis Magana)

Εστάλη σήμερα το αίτημα της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για μερική αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει στην χώρα μας του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η χώρα μας οφείλει περίπου 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς τον οργανισμό, σύμφωνα με την έκθεση μετα-Μνημονιακής εποπτείας που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο. Τα κεφάλια του ΔΝΤ συνοδεύονται από σαφώς υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που έχει λάβει η Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους.
Στις αρχές του μήνα κυβερνητική πηγή διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters πως η Αθήνα σχεδιάζει να εξοφλήσει 2 έως 4 δισεκ. ευρώ.
Ανώτερα στελέχη του Ταμείου, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, έχουν χαιρετίσει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει μέρος των οφειλών της, καθώς θα ελαφρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια.
Θετική στάση έχουν υιοθετήσει και ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το μέγεθος των ποσών είναι ελαφρώς ρευστό καθώς το ΔΝΤ τα υπολογίζει σε SDR, το ειδικό «νόμισμα» που χρησιμοποιεί για συναλλαγές με τα μέλη του, και η ισοτιμία με το ευρώ αλλάζει καθημερινά.


Πηγή