Στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας με το Business Innovation Greece

Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το πρόγραμμα «Business Innovation Greece». Η παρουσίαση έγινε από την Κυρία Anne Lise Rognlidalen, εκπρόσωπο του Οργανισμού Innovation Norway και επικεφαλής του προγράμματος, παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας κ. Jørn Gjelstad.
Το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» είναι μέρος των προγραμμάτων EEA & Norway Grants 2014-2021 και προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας. Η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησής τους από τις 27 Μαρτίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Business Innovation Greece» θα γίνει σε εκδήλωση στις 27 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του Innovation Norway [https://bit.ly/2tX1eBm], ενώ σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τόσο αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος, όσο και λεπτομερή επεξήγηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.
Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδες ανά την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (02/04), στο Ηράκλειο (9/04) και στην Πάτρα (11/04). Οι χώροι διεξαγωγής των ημερίδων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Innovation Norway, από όπου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν την αντίστοιχη εγγραφή.
Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η καινοτομία, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών προγραμμάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι τομείς υλοποίησης των έργων είναι οι παρακάτω:
1. Καινοτομία στην πράσινη βιομηχανία
2. Γαλάζια Ανάπτυξη
3. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ/ICT)
Το ύψος της χρηματοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος του έργου και τόπο υλοποίησης του στην Ελλάδα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν ποσά από €50.000 έως 200.000€ ανά έργο, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί από €200.000 έως και €1.500.000 ανά έργο.
Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης, είναι ο οργανισμός Innovation Norway, μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα.
Παράλληλα, η χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Business Innovation Greece», μπορεί να συνδυαστεί με εγγυήσεις μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ETEAN), το οποίο είναι συνεργάτης του Innovation Norway στην Ελλάδα.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jørn Gjelstad δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνουμε την έναρξη του πρώτου προγράμματος της νέας περιόδου επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (EEA & Norway Grants). Το πρόγραμμα “Business Innovation Greece” θα ασχοληθεί με την επιχειρηματική καινοτομία στην Ελλάδα, έναν τομέα που απαιτεί μεγάλη προσοχή, δημιουργικότητα και κίνητρα, εάν η ελληνική οικονομία θέλει να διατηρήσει έναν επαρκή ρυθμό ανάπτυξης στην πάροδο του χρόνου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό με το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Για τη Νορβηγία, τα EEA & Norway Grants αποτελούν βασικό συστατικό των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα αλλά κι έναυσμα για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Ως μια μικρή χώρα, επιδιώκουμε κάθε συμβολή μας να κάνει την διαφορά και να έχει αντίκτυπο. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επιχορηγήσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καλύψουμε τα κενά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Το κάνουμε αυτό με αίσθημα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και στόχος μας είναι να προσφέρουμε τόσο τους πόρους όσο και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που δεν είναι αμιγώς ελληνικές αλλά έχουν κι ευρωπαϊκή διάσταση».


Πηγή