Η Citigroup πουλά «το θησαυρό» της Βενεζουέλας – Τόνοι χρυσού στην αγορά

Bενεζουελάνοι στρατιώτες μεταφέρουν ράβδους χρυσού - AP

Τόνους από ράβδους βενεζουελάνικου χρυσού πρόκειται να πουλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική Citigroup. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (VCB) έδωσε ως ενέχυρο το "θησαυρό" αντί μετρητών το 2015 για να ενισχύσει με ρευστότητα την κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας, ωστόσο έχασε την προθεσμία επαναγοράς τους.
Το τίμημα της πώλησης του χρυσού θα μπορούσε να ανέρθει σε πάνω από 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, έναντι της πληρωμής της δόσης των 1,1 δισεκ. δολαρίων που η Citi περίμενε να λάβει από το καθεστώς Μαδούρο.
Ειδικότερα, η αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει τους τόνους αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας, καθώς η VCB έχασε την αποπληρωμή της δόσης της 11ης Μαρτίου ανέφεραν πολλές πηγές στο Reuters και στο Bloomberg. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ του βρετανικού παραρτήματος της Citi και της κεντρικής τράπεζας, προ τριών περίπου ετών, αντί δανείου 1,6 δισεκ. δολαρίων.
Αντί να επιστραφεί το κέρδος στο Καράκας, πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό αυτό θα κατατεθεί από τη Citi σε τραπεζικό λογαριασμό της Νέας Υόρκης, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμεύσει βενεζουελάνικα κεφάλαια στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων.


Πηγή