Εγκώμια Τσίπρα προς Μοράλες – «Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς»

«Εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις (…) Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας. Έχουμε καταφέρει πολλά και πορευόμαστε στο σωστό δρόμο» τόνισε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες στην οποία του έπλεξε το εγκώμιο.
Ο λαός μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. «Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» ανέφερε ακόμα.
«Τέσσερα χρόνια μετά πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες ψέματος και συκοφάντησης. Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο. Και ποτέ δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, την εργασία, τη στέγη, την πρόσβαση στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας.
«Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Φίλε Έβο» Εγκώμια για Μοράλες
Αποκαλώντας τον «φίλο Έβο», ο πρωθυπουργός εκθείασε τη συμβολή του Έβο Μοράλες για την ανάπτυξη της Βολιβίας, λέγοντας ότι «από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός».
«Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά την πτώση τιμών βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της.
Την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, δυστυχώς βυθίζονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό» σχολίασε.
Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα όμως της διακυβέρνησης του Έβο Μοράλες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι η μείωση της φτώχειας. «Όταν ανέλαβε την εξουσία, η Βολιβία αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση, με το 60% του πληθυσμού να διαβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέσα σε 13 χρόνια έχει κατορθώσει να μειώσει αυτό το ποσοστό περίπου στο μισό. Ο Έβο Μοράλες το κατάφερε αυτό προχωρώντας στην εθνικοποίηση του φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των αυξημένων δημοσίων εσόδων σε δημόσιες δαπάνες. Και στηριζόμενος σε ένα πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, τις μεταφορές αλλά και στη βιομηχανία, που έπαιξε νευραλγικό ρόλο στην αναπτυξιακή έκρηξη της Βολιβίας» είπε.


Πηγή