Φλώρινα: 42,4 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση οικισμού

Με την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες και οριστικοποιήθηκε η Συντέλεση της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων και η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 42.400.000 ευρώ.

Με την υπογραφή ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων που κατέστρεψε ή «κατάπιε» με την κατολίσθησή του το ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και σε σύντομο διάστημα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, όπου οι κάτοικοι θα συνεχίσουν την νέα τους ζωή.

Μετά και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας θα έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του οικισμού και θα είναι αρμόδιες για όλες τις ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση της. Αν και έχουν συντελεστεί αρκετές Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις στη δυτική Μακεδονία λόγω υπαιτιότητας και δραστηριότητας της ΔΕΗ, είναι η πρώτη φορά που τη διαχείριση της απαλλοτρίωσης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη του ζητήματος, που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, και αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της Περιφέρειας που προηγήθηκαν της απόφασης της κυβέρνησης τόνισε ότι, «Αλλάζουμε νόμους, στοιχηματίζουμε με το χρόνο, αναλαμβάνουμε ευθύνες, αποκαθιστούμε αδικίες του παρελθόντος και βήμα βήμα χτίζουμε το μέλλον της Περιφέρειάς μας».

«Με την παρούσα ένταξη ολοκληρώνεται η αρχική και άμεση δέσμευση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων που κηρύχθηκε για λόγους διακινδύνευσης της ζωής και των περιουσιών τους που προκλήθηκαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα», τόνισε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνος Σέλτσας καταλήγοντας ότι, «οι κάτοικοι μπορούν «να αισθάνονται δικαιωμένοι και περισσότερο σίγουροι ότι η υπόθεση αυτή θα έχει αίσια έκβαση σύντομα».

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του θέματος εκφράζουν και οι κάτοικοι του οικισμού που εγκατέλειψαν υποχρεωτικά το χωριό τους και σήμερα μένουν σε κατοικίες στην Πτολεμαΐδα που το κόστος του ενοικίου έχει αναλάβει να πληρώνει η ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του οικισμού Γιώργος Τσισμαλίδης περιέγραψε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Όπως εξήγησε θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να προσκομιστεί στη συνέχεια ο φάκελος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στη δικαιοσύνη. Στην συνέχεια το αρμόδιο δικαστήριο θα ορίσει την τιμή μονάδας αποζημίωσης για κάθε ιδιοκτησία, ενώ ένα δεύτερο δικαστήριο θα αναγνωρίσει τον δικαιούχο της αποζημίωσης

Στους Ανάργυρους σήμερα κατοικούν μόνο 15 οικογένειες, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ενώ οι υπόλοιπες 60 οικογένειες διαμένουν στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή