Με ειρωνεία και απαξίωση ο Μαδούρο απαντά σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ομάδα της Λίμας

Δείτε ακόμα

  • Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον για την αναγνώριση Γκουαϊδό από ευρωπαϊκές χώρες 04/02 22:14
  • Βενεζουέλα: Η Ομάδα της Λίμας προτρέπει τον στρατό να ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό 05/02 07:58

Ευρεία επίθεση προς πάσα κατεύθυνση από την οποία δέχεται πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ξεκινώντας με σχόλια του τύπου «απεχθή και γελοία», αναφερόμενος στην έκκληση της Ομάδας της Λίμας στον στρατό να πάψει να τον στηρίζει, ο Μαδούρο επέκρινε ξανά Ε.Ε. και ΗΠΑ που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, αυτή τη φορά με αρκετή δόση ειρωνείας.

«Το τελεσίγραφο εξέπνευσε. Ωχ! Και τώρα ποιος μπορεί να μας υπερασπιστεί;», διερωτήθηκε με νόημα κατά τη διάρκεια τελετής στο Καράκας, αναφερόμενος στη διορία των οκτώ ημέρων που του είχαν δώσει πολλές χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να προκηρύξει νέες, ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Χθες, τουλάχιστον 17 χώρες της Ε.Ε. αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, μία κίνηση την οποία ο Μαδούρο ερμήνευσε ως συντεταγμένη προσπάθεια – με αμερικανικό σχέδιο – να τον ανατρέψουν. Με εμφανή απαξίωση αναφέρθηκε και στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου περί ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης. «Σαν να μιλάει για διακοπές στο Μαϊάμι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης. Είναι τρέλα, κύριε Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε.

Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ωστόσο, με κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους για την κρίση στην Οτάβα, 11 από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα ζήτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «επιδείξουν την πίστη τους στον προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα.

Το Μεξικό, αν και συμμετέχει στην Ομάδα της Λίμας, δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και δεν συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση αυτή.

«Αυτή η τελευταία ανακοίνωση είναι πραγματικά απεχθής, απεχθής και γελοία, δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κάνουμε εμετό», σχολίασε από την πλευρά του ο Μαδούρο αναφερόμενος στην Ομάδα της Λίμας.

Οι έντεκα χώρες εκτίμησαν επίσης ότι είναι «απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των Βενεζουελάνων».

Ήδη ο Καναδάς δεσμεύθηκε να παράσχει βοήθεια ύψους 53 εκατ. δολαρίων (35 εκατ. ευρώ) στη Βενεζουέλα, τα οποία προστίθενται στα 20 εκατ. δολάρια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, στόχος είναι να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα στην Κολομβία, τη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσε χθες Δευτέρα σε νέα διαδήλωση χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να ζητηθεί από τους στρατιωτικούς να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας αυτής στη Βενεζουέλα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP


Πηγή