Κομισιόν: Ακόμα έξι μήνες ενισχυμένη εποπτεία από τους θεσμούς

Για άλλους έξι μήνες ανανεώνεται η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες (γνωστές ως “Two Pack”). Η χρονική περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας έχει οριστεί στα τέσσερα έτη, με ελέγχους της οικονομίας σε εξαμηνιαία βάση.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έρχεται την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έξοδο από την κρίση στο υπουργικό, υπογραμμίζει πως «η επέκταση αυτή αποτελεί μέρος της κανονικής και αναμενόμενης διαδικασίας που εξασφαλίζει τη συνεχή στήριξη για την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών.
Στη συνέχεια η Κομισιόν υπογραμμίζει πως «Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018».
Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.
Η θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών είναι απαραίτητη για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα “κέρδη SMP/ANFA”).
Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία ομαλοποίησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε πρώτη φάση για ένα εξάμηνο. Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2018, ενώ η δεύτερη έκθεση θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2018.
Σημειώνεται ότι η πρόταση αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκεται ακόμη υπό το μικροσκόπιο των θεσμών. Παρόλο που οι θεσμοί δεν έχουν φθάσει ακόμα σε τελικά συμπεράσματα, δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες ώς ένα βαθμό απροστάτευτες.


Πηγή