Ιράν: Δεν δεχόμαστε τους ταπεινώτικους όρους που θέτει η Ε.Ε.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τους "ταπεινωτικούς όρους" που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν χωρίς τη χρησιμοποίηση του δολαρίου προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ» ανέφερε ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, Σαντέκ Αμολί-Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Έπειτα από αναβολή και διαπραγμάτευση εννέα μηνών, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν έναν μηχανισμό περιορισμένων δυνατοτήτων… μόνο για τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Αμολί-Λαριτζανί.

«Το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ τους παράξενους και ταπεινωτικούς όρους τους για την ένταξη στην FATF (Ομάδα Ανάληψης Οικονομικής Δράσης) κα τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ανοίξει έναν νέο δίαυλο για διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν χωρίς δολάρια προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις που επανέφεραν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


Πηγή