Διήμερο με καταιγίδες κι έντονες λασποβροχές από αύριο

Κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, αλλά και μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης, θα επηρεάσει, σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το βαρομετρικό χαμηλό που, με αφετηρία τον Κόλπο της Σύρτης (βόρεια Αφρική-Λιβύη), αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες αργά ανατολικά, με τα μέτωπά του να επηρεάζουν και την Ελλάδα, κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά, για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία και καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Από το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν στην Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματα), το Νότιο Ιόνιο, το Νοτιοδυτικό Αιγαίο και τη Δυτική Κρήτη. Βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά, επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνούς) και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνηςστην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Τρίτης 05/02/2019.

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στην Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλές.

Οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Kατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και την Παρασκευή θα περιοριστούν στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

meteo.gr


Πηγή