Βαρουφάκης στη SZ: «Ο Τσίπρας είναι ένας ανεπρόκοπος-Υπογράφει ό,τι του φέρνουν»

Το μέτωπο Γιάνη Βαρουφάκη-Αλέξη Τσίπρα δεν κλείνει. Το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας αποτελεί πρόκληση για συνέντευξη για κάθε δημοσιογράφο. Αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης προσεγγίζεται με αντισυμβατικό τρόπο από τον απεσταλμένο της Süddeutsche στην Αθήνα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «έγραψε ένα νέο βιβλίο, που φαίνεται σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους αντιπάλους του και προετοιμασία για το πολιτικό comeback του ιδίου». Ο πρώην ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι έδωσε έναν τίμιο, άλλα μάταιο αγώνα στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, χωρίς, όμως, να πείθει τον αρθρογράφο. Το συμπέρασμά του: «Θεωρεί ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί αρκετά ευφυείς και ισχυροί, ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση όπως η ελληνική. Εκτός φυσικά από τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Ο απεσταλμένος της Süddeutsche Zeitung εγκαταλείπει τις συμβάσεις του πολιτικού ρεπορτάζ. Λέει πράγματα χωρίς να τα λέει, αναμειγνύει πολιτικές ρήσεις με σημειολογικές λεπτομέρειες. Παράδειγμα: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Φοράει και μέσα στο σπίτι παπούτσια Dr. Martens, τα οποία συνοδεύουν κάλτσες με πολύχρωμα πουά. Επικρίνει τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ήταν φίλος του, αλλά εν τέλει τον απομάκρυνε από την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, λέει ο Βαρουφάκης, είναι ένας ανεπρόκοπος που υπογράφει ό,τι του φέρνουν ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι».

Με αφορμή την πολιτική κίνηση DiEM 25, που πρόσφατα ίδρυσε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δέχεται επίμονες ερωτήσεις για τα επόμενα βήματά του, για να απαντήσει τελικά ότι στόχος του είναι «να διασπάσει τα (παραδοσιακά) κόμματα». Συμπέρασμα του δημοσιογράφου: «Ο Βαρουφάκης Ι ήθελε να σώσει την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης ΙΙ προφανώς θέλει να γίνει ένα είδος ευρωπαίου Όσκαρ Λαφονταίν».

Κομβικός χαρακτήρας του ρεπορτάζ είναι και ο μυστηριώδης Λάμπρος. Πρόκειται για έναν ταλαιπωρημένο, αλλά καλόκαρδο άνθρωπο, άνεργο, που πέρασε πολλά στη ζωή του. Τον μνημονεύει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός. Προεκλογικά ο Λάμπρος είχε ζητήσει από τον Βαρουφάκη να μην εγκαταλείψει τον αγώνα, εκείνος του το υποσχέθηκε, αλλά σήμερα ο Βαρουφάκης είναι εκτός κυβέρνησης και ο Λάμπρος πουλάει τη “Σχεδία” στο μετρό για να βγάλει λίγα ευρώ.

Ο δημοσιογράφος εντοπίζει τον Λάμπρο για να τον πάρει μαζί του στη συνέντευξη με τον Βαρουφάκη. Ελπίζει να βγάλει “λαβράκι” με τους δύο άνδρες να διαπληκτίζονται για τις χαμένες προσδοκίες και τα χρόνια που έφυγαν. Αλλά ο Βαρουφάκης έχει την απάντηση: «Λάμπρο, ήμουν δυστυχώς ο μόνος στην κυβέρνηση που ήθελε να δώσει μάχη…». «Τώρα καταλαβαίνω. Σε μαχαίρωσαν. Και νομίζαμε ότι μας πρόδωσες…», αναφωνεί ο Λάμπρος, σύμφωνα πάντα με την καταγραφή της Süddeutsche Zeitung. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανοίγει την καρδιά του: «Ναι Λάμπρο, ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες στις Βρυξέλλες. Αλλά το ξέρεις ότι σε σκεφτόμουν για να παραμείνω δυνατός;». Τελικά οι δυο τους συμφωνούν «να κανονίσουν κάτι», να τα πουν κάποια στιγμή. Ο δημοσιογράφος μένει με την απορία.

Πηγή: Deutsche Welle