Να μηδενίσει το κυβερνητικό κοντέρ και να δώσει από την ΔΕΘ το σήμα της επανεκκίνησης θα επιχειρήσει τον φετινό Σεπτέμβρη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σκοπεύει να παρατείνει για κάποιες μέρες την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη.
Ως ο «μακροβιότερος πρωθυπουργός της κρίσης» ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να προβάλει χαρακτηριστικά «κυβερνήτη» και να υποβαθμίσει με τις ανακοινώσεις του – περί «δίκαιης ανάπτυξης» την καταιγίδα επιθέσεων που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σχεδόν θα «υποδεχτεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, αφού με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου θα παραμείνει για απανωτές συναντήσεις με φορείς και παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας στο «Γραφείο του πρωθυπουργού» που λειτουργεί στην συμπρωτεύουσα εδώ και ένα χρόνο. Το επιτελείο του έχει καταλήξει σε ένα πρόγραμμα που ναι μεν ποντάρει στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς για το πως η χώρα θα βγει οριστικά από την κρίση (και στην συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους) αλλά ταυτόχρονα θα δίνει έμφαση στα τοπικά δρώμενα – με πασιφανή τρόπο να επιμείνει και να αναδείξει πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης (κρατικοποίηση των συγκοινωνιών, Μετρό, αξιοποίηση πρώην στρατοπέδου κα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα στην Βόρεια Ελλάδα συνδέεται με υψηλές προσδοκίες για την «επόμενη μέρα» της κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες λοιπόν υποστηρίζουν ότι η ρητορική που θα υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας θα στοχεύει στην αποδόμηση της αντιπολιτευτικής τακτικής και της «καταστροφολογίας» της ΝΔ με την κατηγορία προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καλλιεργεί και επενδύει στην διαμόρφωση διχαστικού κλίματος.
Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης δίνει έμφαση στο ότι ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη (στις 9 του Σεπτέμβρη) αφού θα έχει ολοκληρωθεί (λίγες ώρες πριν) η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (7-8 του μηνός). Η «εικόνα» της στήριξης από τον Γάλλο Πρόεδρο και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας (ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες) θεωρείται από κυβερνητικούς ιδανική συνθήκη για να μηδενίσει το κοντέρ στη συνέχεια από την Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας. Και από την Βόρεια Ελλάδα και το σύντομο πέρασμα από την Κέρκυρα (στις 14 Σεπτέμβρη) θα κατέβει για να πιάσει το νήμα της επικοινωνιακής απόβασης στο Νότο. Εκεί και ως βουλευτής Ηρακλείου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης που έχει αναλάβει να προετοιμάσει από την πλευρά του Μαξίμου, ο Κρητικός υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως και στην Στερεά Ελλάδα, έτσι και στην Περιφέρεια Κρήτης το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να φιλοτεχνήσει μια εικόνα ανοιχτού διαλόγου και συνεννόησης με όλες τις δυνάμεις και δη με τον τοπικό περιφερειάρχη: μετά τον Κώστα Μπακογιάννη και την φωτιά που άναψε στη Νέα Δημοκρατία η παρουσία του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο της Λαμίας, στο στόχαστρο για αντίστοιχα επικοινωνιακά οφέλη μπαίνει η παρουσία ου κεντροαριστερού, Σταύρου Αρναουτάκη. Η «μάχη» της Κρήτης αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή για την προσέλκυση ψηφοφόρων, αφού αποτελεί «έδρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και περιφέρεια όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρεί σημαντικές δυνάμεις – η δε διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας της ΔΗΣΥ εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει διάσπαρτες δεξαμενές ψηφοφόρων.
Αξίζει εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι η επανεκκίνηση που επιδιώκει μέσα στον Σεπτέμβρη ο κ. Τσίπρας περνά μέσα και από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι εισηγήσεις που δέχεται είναι ακόμη και να τον επιταχύνει και η ανακοίνωσή του να γίνει στην εκπνοή του Αυγούστου – αν και άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η επιλογή της ημέρας του ανασχηματισμού θα κλειδώσει την τελευταία στιγμή. Θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ακύρωση» των «δυνατών» πρωτοβουλιών που ετοιμάζουν για το ίδιο διάστημα, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη…
Της Φώφης Γιωτάκη(Στο thecaller.gr)