Το δίλημμα της επόμενης μέρας

Ένα από τα δυσκολότερα ζητούμενα που υπάρχει στην εξίσωση για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι εκείνο της οργανωτικής δομής του νέου εγχειρήματος. Και αυτό γιατί το δίλημμα νέο, ενιαίο κόμμα ή πολυκομματικός φορέας, παραμένει υπαρκτό.

Το πρόβλημα μοιάζει να είναι μεγαλύτερο στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί τα αρχικά του άλλοτε κραταιού κινήματος να έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση μεγάλης μάζας πολιτών με την απαρχή της περιόδου των μνημονίων -κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την εκλογική συντριβή του-, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό brand name. Επίσης, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την οργανωμένη βάση του, αφού την περίοδο του πρόσφατου συνεδρίου της ΔΗΣΥ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γκρίνιαζαν ακόμα και για την απαλοιφή του ιστορικού «πράσινου ήλιου» από το σήμα της.

Οι αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η συζήτηση -έστω και σε φιλολογικό επίπεδο- για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και διάχυση των στελεχών και των μελών του στο νέο κόμμα, είναι και ο λόγος που διστάζουν να θέσουν το θέμα ανοιχτά ακόμη και εκείνοι που θεωρούν ότι ο ιστορικός του κύκλος έχει κλείσει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Φώφη Γεννηματά, κάθε φορά που δέχεται ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα ξεκόβει αμέσως κάθε κουβέντα, απαντώντας κοφτά πως το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει μόνο του για το μέλλον του.

Και από αυτή την απάντηση, φαίνεται πως «ενταφιάζεται» η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για διπλές κάλπες την ημέρα της ψηφοφορίας για τον αρχηγό της ΔΗΣΥ. Η πρόταση αυτή προβλέπει πως εκτός από τις κάλπη για την ηγεσία, θα υπήρχε και άλλη μία στην οποία οι ψηφοφόροι θα απαντούσαν στο αν επιθυμούν ενιαίο κόμμα ή πολυκομματικό φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου καλόβλεπαν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως προς το παρόν δεν προκρίνεται από την ηγεσία. Αντίθετα, πόντους κερδίζει το ενδεχόμενο ενός εσωκομματικού «δημοψηφίσματος», όπου τα μέλη του κινήματος -και όχι γενικά και αόριστα όσοι προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή αρχηγού- θα αποφασίσουν και για την ύπαρξη του. Ειλημμένη πάντως απόφαση, για την ώρα δεν υπάρχει.

Πάντως, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να δυσκολεύεται να αυτοδιαλυθεί, όμως υπέρ του πολυκομματικού φορέα τάσσονται και στο ΚΙΔΗΣΟ, με στελέχη του να υποστηρίζουν πως δεν τίθεται για αυτούς ζήτημα ενιαίου κόμματος.      

Πηγή: NEWS 24|7