«Ο νόμος που θα ψηφίσουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συντηρητικός, παλιομοδίτικος και ενισχύει την κομματοκρατία. Είναι ένα νόμος βγαλμένος από τα σπλάχνα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένας αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα. Ένας νόμος που διώχνει τους νέους, που στερεί την ελπίδα από τους άξιους, που κρατά τη χώρα μακριά από την Ευρώπη» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η Βουλή βιώνει το «τέταρτο από τα έξι επεισόδια της καλοκαιρινής επιθεώρησης «ψηφίστε, τροποποιήστε, τελειώσατε». Αναφερόμενος στα έργα και στις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας, στηλίτευσε όλες τις οπισθοδρομικές αλλαγές που έχουν επιβάλλει, από τον τρόπο επιλογής των περιφερειακών διευθυντών και των διευθυντών στα σχολεία, μέχρι την οπισθοχώρηση τους μπροστά στους «ακραίους της εκκλησίας» και την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών στα πανεπιστήμια.
«Η Παιδεία και τα πανεπιστήμια», όπως υπογράμμισε, «είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», η κυβέρνηση όμως, επιμένει να θέλει την Παιδεία «καθυποταγμένη και αποκομμένη από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις». Βέβαια, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν ευτύχησε να έχει πανεπιστήμια μακριά από κόμματα, ταπεινά συμφέροντα και πονηρές συντεχνίες» καθώς διαχρονικά «το κομματικό κράτος ήθελε πάντα ένα πανεπιστήμιο στα μέτρα του». Αναφερόμενος, στα όσα καλά έφερε ο νόμος Διαμαντοπούλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι παρά την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε, «ψαλιδίστηκε γρήγορα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τώρα ό,τι απέμεινε το ισοπεδώνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποδομώντας σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο Γαβρόγλου τόνισε ότι «περιορίζει την αυτονομία των πανεπιστημίων ακόμα περισσότερο, κάνοντας τα παραρτήματα του γραφείου του Υπουργού», ενώ υπογράμμισε ότι με την κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων διώχνουν «τους μεγάλους Έλληνες δασκάλους που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό», επαναφέροντας τους κομματικούς φοιτητικούς συλλόγους στη Διοίκηση των Πανεπιστημίων. Για το ζήτημα του ασύλου επεσήμανε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια «δεν παρέχεται άσυλο ιδεών, αλλά άσυλο σε συμμορίες και χουλιγκάνους». Οι ιδέες, όπως ανέφερε, «διώκονται αν δεν συμφωνούν με τα συνθήματα που είναι γραμμένα στους τοίχους του κάθε ιδρύματος και αυτοί που έχουν ασυλία είναι οι μικροί και μεγάλοι αστυνόμοι των ιδεών». Ως προς τις αλλαγές που προωθούνται στα μεταπτυχιακά προγράμματα σημείωσε ότι «τα εμπόδια που σήμερα βάζετε για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων, αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλετε, θα είναι και η ταφόπλακα σε πολλά από τα μεταπτυχιακά». Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι «υπάρχουν στρώματα που υποεκπροσωπούνται, ιδιαίτερα στα μεταπτυχιακά», ενώ παρατήρησε ότι οι ψευδεπίγραφες εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περί κοινωνικής ισότητας είναι άνευ περιεχομένου καθώς «κοινωνική ισότητα θα είχαμε μόνο αν δίναμε στα φτωχότερα παιδιά την δυνατότητα να κάνουν τις σπουδές που θα ήθελαν»
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε όλες τις μάχες, συγκυβερνώντας με ένα ακροδεξιό κόμμα και αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των δανειστών, και γι΄αυτό προβάλει «μια αντίσταση, δήθεν, στην Παιδεία, ένα αντάρτικο που θα δώσει το φιλί της ζωής στον απογοητευμένο κομματικό τους στρατό». Το Ποτάμι θα «επιμείνει και θα καλέσει καθηγητές και φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που πολεμούν την αριστεία». Όπως ανέφερε, «ο επαρχιωτισμός δεν ταιριάζει στην Παιδεία» καθώς «καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση χωρίς μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, κανένα λαός δεν πήγε μπροστά με λαϊκισμούς και ιδεοληψίες». Και κατέληξε λέγοντας ότι «εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία, δικαιοσύνη: αυτό είναι το χρέος μας στα παιδιά μας και στον τόπο μας».