Η Φώφη Γεννηματά είναι σίγουρη υποψήφια για την ηγεσία της ΔΗΣΥ-Ποιοι άλλοι;

Ο κύβος ερρίφθη. Όσα κόμματα και κινήσεις συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, συμφωνούν απολύτως ότι η διαδικασία για την ανάδειξη του αρχηγού του σχηματισμού από τη βάση προχωράει με γοργούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι το τέλος του έτους. Ορισμένοι πιο αισιόδοξοι -κυρίως από τη Χαριλάου Τρικούπη- εκτιμούν πως η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέχρι τον Οκτώβριο.

Μόνη σίγουρη η Φώφη

Το βασικό ερώτημα για όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, είναι το ποιος ή ποιοι θα αποφασίσουν να σταθούν απέναντι στην Φώφη Γεννηματά -που είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί- και να διεκδικήσουν την ηγεσία της παράταξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη εξετάζουν μια πιθανή υποψηφιότητα, κανένας όμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του επισήμως. Το τι θα αποφασίσουν τελικά, εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες που θα καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις, με κυρίαρχο τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Οι άντρες που το σκέφτονται

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως απέναντι στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωρίζει πως οι πιθανότητες του να βρεθεί στην ηγεσία της ΔΗΣΥ δεν είναι πολλές, όμως θα προσπαθήσει να τις εξαντλήσει. Σημαντικό κίνητρο για την υποψηφιότητα του θα μπορούσε είναι και η καταγραφή της δυναμικής που θα έχει το κόμμα του στο νέο σχήμα.

Ένα πρόσωπο που ενδεχομένως θα μπορούσε να διεκδικήσει την αρχηγία της παράταξης, είναι ο Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην υπουργός με τις πολλές καλές μαρτυρίες που έχει για τα χρόνια που πέρασε στο υπουργείο Ενέργειας, θα μπορούσε να στηριχθεί από τις εναπομένουσες εκσυγχρονίστηκες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Η τελική του απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με το τι θα κάνει τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τα πρόσωπα που οι πληροφορίες τον θέλουν να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΣΥ, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε με τον Ν.Αλιβιζάτο. Σίγουρα, μια υποψηφιότητα θα του έδινε την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Λίγο το πρόσφατο άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, λίγο το νέο του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας -που μάλλον σχετίζεται με την απόφαση του να είναι υποψήφιος στην Ά Αθηνών στις ερχόμενες εκλογές-, οι φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου φούντωσαν περιμετρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Έχει ισχυρούς δεσμούς με ορισμένες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα μπορούσε να στηριχθεί και σε ψήφους μελών που προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ

Ο ένας εκ των τριών επικεφαλής των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας, θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, χωρίς όμως να προσδοκά κάτι παραπάνω από μια απλή καταγραφή.

Δίχως αμφιβολία, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαντάζει σαν ο ισχυρότερος που θα μπορούσε να βρεθεί απέναντι στην Φ.Γεννηματά. Ο κρητικός ευρωβουλευτής διατηρεί σταθερά καλές σχέσεις με την οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο ίδιος και το περιβάλλον του έχουν αυτοαποκλειστεί (;) από τα όσα διαδραματίζονται στη ΔΗΣΥ. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει μια δυναμική επιστροφή.

O Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που καταγράφει μία αξιόλογη παρουσία σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως θα σκεφτεί να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Πηγή: NEWS 24|7