«Φωτιά» στα επιτελεία των φανερών και… κρυφών υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Με το… βλέμμα καρφωμένο στις κάλπες του Οκτώβρη και στον αγώνα αντοχής που θα προηγηθεί βρίσκονται φανεροί και κρυφοί υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Και ενώ το παζλ θα αρχίσει να αποκαλύπτεται κομμάτι-κομμάτι από τις 20 Αυγούστου και μετά, συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι βολιδοσκοπήσεις στελεχών από τα επιτελεία των άμεσα ενδιαφερόμενων για την επικράτηση στην δύσβατη διαδικασία της εκλογής αρχηγού από την βάση. Οι περισσότεροι στον χώρο στοιχηματίζουν ότι οι υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη προκαλούν το ενδιαφέρον και άλλων στελεχών για την μάχη, ανεξαρτήτως των δυνάμεων που φαίνεται ότι εξασφαλίζουν μέχρι αυτήν την στιγμή.

Το κάδρο των υποψηφιοτήτων παραμένει ανοιχτό, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο  αγώνας θα εξελιχθεί σε πολλές φάσεις. Σε αυτήν την φάση – εν μέσω  Αυγούστου- η μόνη ασφαλής επιλογή είναι η βολιδοσκόπηση! Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι δεν είναι μόνο τα δύο επιτελεία (Γεννηματά και Καμίνη) που έχουν πάρει φωτιά. Με την ίδια ένταση κινούνται και στα επιτελεία των κ.κ. Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάννη Ραγκούση, Γ. Μανιάτη, Θ. Θεοχαρόπουλου, ενώ άλλες πληροφορίες από κύκλους της κεντροαριστεράς δεν αποκλείουν μία ακόμη υποψηφιότητα-έκπληξη.

Στην Χαριλάου Τρικούπη παρότι ηγεσία και στελέχη διανύουν το δεκαήμερο διακοπών, έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μέχρι την επιστροφή στα γραφεία τους, γύρω στις 20 Αυγούστου. Και αυτό γιατί εκτός από την προετοιμασία της εκλογικής καμπάνιας έχουν να προετοιμάσουν και την επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη στο Ζάππειο. Παρά τις αναμενόμενες κρούσεις από τους πιθανούς υποψηφίους για την διάλυση ή όχι του ΠΑΣΟΚ η φράση πχ του Μ. Όθωνα ότι “δεν θα γίνουμε νέος … Πανιώνιος”, δείχνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν σκοπεύει να λάβει βιαστικές αποφάσεις για μείζονα ζητήματα, όπως είναι τα παλαιότερα χρέη του κόμματος. Για την δε διάλυση του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία στη συνέχεια του νέου φορέα, την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά: “θα αποφασίσει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ”.

Στελέχη του επιτελείου της εξηγούν ότι η κυρία Γεννηματά θα ξεκινήσει άμεσα την πορεία στον δρόμο που άνοιξε από το πρόσφατο Συνέδριο με το κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης παράταξης. Βασίζεται σε ισχυρές συμμαχίες εντός του ΠΑΣΟΚ και στην δημοφιλία που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Βουλευτές και στελέχη του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, από τον αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό χώρο αποτελούν την βάση εκκίνησης. Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου παρότι ήταν εκείνος που είχε προτείνει τον Γιώργο Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας θα στηρίξει την υποψηφιότητα Γεννηματά- γι αυτό και δεν “ακούγεται” υποψηφιότητα από το κόμμα του.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυρίας Γεννηματά είναι ότι κατάφερε να κρατήσει ενωμένη την παράταξη στην δύσκολη περίοδο και να επιμείνει στις πρωτοβουλίες ενοποίησης της κεντροαριστεράς, καλώντας και στο τελευταίο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σταύρο Θεοδωράκη και την “Ώρα Αποφάσεων¨ να προσέλθουν στην ίδια όχθη. Το γεγονός ότι είναι βουλευτής της δίνει -επισημαίνουν στελέχη της- την δυνατότητα να συνεχίσει να δίνει την μάχη των ίσων αποστάσεων, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του κοινοβουλίου. Ενώ, όταν ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία θα καλέσει υποψηφίους και υποστηρικτές να ξεκαθαρίσουν την στάση τους για την επόμενη μέρα της εκλογής αρχηγού, προτάσσοντας την ανάγκη της ισχυρής ενότητας στην πορεία προς τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων με την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς ανεβάζει εκ των πραγμάτων τον πήχη των προσδοκιών για την συμμετοχή όλων των τάσεων της κεντροαριστεράς. Βασίζεται στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και στο ότι ο ίδιος άνοιξε ιδεολογικά μέτωπα, όπως με την Χρυσή Αυγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμίνης καλεί στο τηλέφωνο στελέχη που προέρχονται από τα κόμματα και τις Κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Ποντάρει στις δυνάμεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -λόγω του Γιάννη Μπουτάρη- αλλά γνωρίζει ότι στην Περιφέρεια είναι το ΠΑΣΟΚ που κινεί κυρίως τα νήματα.

Το έντονο ενδιαφέρον του δεν κρύβει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής της “Ελιάς” δέχεται πιέσεις από στελέχη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του απέναντι σε εκείνη της Φώφης Γεννηματά και του Γ, Καμίνη- και να επιχειρήσει να παίξει δυνατά το χαρτί της ανανέωσης αξιοποιώντας τον μηχανισμό του ανά την Ελλάδα. Κάποιοι λένε ότι αν τελικώς ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέξει να μην κάνει το βήμα, τότε δεν αποκλείεται να υποβάλει υποψηφιότητα ο Γιάννης Ραγκούσης. Και αυτό γιατί θα μπορούσε να στοχεύσει στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Στην ανανέωση ποντάρει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ είχε αρχικά δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο ο αιφνιδιασμός Καμίνη τον οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις, λόγω των ισχυρών δεσμών της ΔΗΜΑΡ με τον Δήμαρχο Αθηναίων- μάλιστα σε πρόσφατες “κρίσεις” στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμίνης έκλινε προς την αξιοποίηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ αντί των πασοκογενών.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης δηλώνει επίσης μέσω συνεργατών του ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την κατάλληλη ώρα- και σίγουρα όχι πριν το τέλος του Αυγούστου. Άλλωστε το σήμα της εκκίνησης έχει αναλάβει να δώσει ο επικεφαλής της Επιτροπής, Νίκος Αλιβιζάτος, αφού έχει στα χέρια του την τελική λίστα των υποψηφίων και προς διαμόρφωση τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη της προεκλογικής διαδικασίας.

Της Φώφης Γιωτάκη(Στο thecaller.gr)