ΔΗΣΥ: Ντροπή-Θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων

“Η κυβέρνηση ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τορπιλίζει την προσπάθεια  για την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων στα κανονικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θεσπίζει μια πρόδηλα παράνομη διάταξη για προϋποθέσεις και διαδικασίες που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.  Τροποποιεί, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών που δεν μπορούν να προσκομίσουν πλήρη δικαιολογητικά κατά την εγγραφή τους στα ελληνικά σχολεία. Ζητά από τους πρόσφυγες το αδιανόητο. Να φέρουν πιστοποιητικά από εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του  πρόσφατου Π.Δ. Γαβρόγλου (με θέμα “Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων”) ορίζεται ότι η εγγραφή των  ανήλικων αλλοδαπών που δεν μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εγγραφής από την χώρα τους τίθεται στην διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο οποίος είναι αρμόδιος για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές της πολιτείας».

Η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση καταργεί στην πράξη το απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.  Αφαιρεί δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν αποδοθεί μέσω της μεταναστευτικής νομοθεσίας από το 2001 (νόμοι 2190/2001, 3386/2005 και 4251/2004). Θέτει υπό αίρεση το δικαίωμα φοίτησης ανήλικων παιδιών στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Ντροπή και κατάντια.

Το περσινό αποτυχημένο πείραμα των «ψευδοσχολείων γκέτο» για παιδιά προσφύγων και η τωρινή νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Γαβρόγλου προφανώς έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού. Πλέον δεν γνωρίζουμε ποιος από τους  ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συντηρητικός.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών έχουν την υποχρέωση να αγωνιστούν για την διόρθωση της νέας αδικίας.

Κανένα παιδί έξω από το σχολείο.”