Αν και οι διαδικασίες για την σύσταση του νέου φορέα, αλλά και την εκλογή της νέας ηγεσίας που αποφασίστηκαν στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ θα λάβουν χώρα μετά τα μπάνια του λαού, έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά οι ζημώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου, αλλά και για τη δημιουργία του νέου σχήματος είναι αρκετά «σφιχτό», παρ΄ότι δεν αποκλείεται ο χρόνος τελικά που θα απαιτηθεί να είναι περισσότερος.
Ερώτημα παραμένει αν ο νέος πολιτικός φορέας θα είναι πολυκομματικός ή αν τελικά όσοι συμπορευτούν θα καταλήξουν σε ένα ενιαίο κόμμα.
Επίσης τι τελικά θα πράξει το Ποτάμι. Το θέμα (μόνοι ή μαζί με τη Φώφη) έχει ήδη τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών του κόμματος και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το Φθινόπωρο.
Θεμελιώδες είναι ποιος θα είναι τελικά ο αρχηγός.
Μέχρι τώρα η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. Δεν αποκλείονται και άλλοι διεκδικητές αν και η πολυδιάσπαση εξυπηρετεί την κυρία Γεννηματά.
Το ΤheΤΟC παρουσιάζει σήμερα τους δέκα πιο πιθανούς υποψηφίους με την επισήμανση πως στη ζωή και στην πολιτική κυριαρχούν οι …ανατροπές.
Φώφη Γεννηματά: Το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Εχθροί και φίλοι της αναγνωρίζουν ότι κατάφερε να ξαναμαζέψει τις διάσπαρτες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ κάτω από την σκέπη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την ίδια ώρα που ενίσχυε την ΚΟ του κόμματος με μεταγραφές από το Ποτάμι. Αν και δεν έχει εκτοξεύσει (δημοσκοπικά) τα ποσοστά της ΔΗ.ΣΥ, πρόσφερε αισιοδοξία και πίστη ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Η ήπια προσωπικότητα της, η μετριοπάθεια που την διακρίνει, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι συγκρουσιακή ήταν προφανώς το «διαβατήριο» για την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου χωρίς μάλιστα να προκύψουν εσωτερικές ρήξεις (βλ Βενιζέλος), ενώ στο κάλεσμα της είπαν «ναι» και άλλα πρώην κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης. Η κυρία Γεννηματά έχει μπροστά της δύο σταθμούς. Ο πρώτος να κρατήσει τα ηνία και του νέου σχήματος. Ο δεύτερος να αποσπάσει ποσοστό τέτοιο στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα την καταστήσουν τον απόλυτο ρυθμιστή διακυβέρνησης της επόμενης ημέρας. Στην περίπτωση αυτή ευνόητο είναι ότι θα παραμείνει ακλόνητη. Διαφορετικά όλα είναι πιθανά.
Σταύρος Θεοδωράκης: Η παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο του ΔΗΣΥ θεωρήθηκε ως ένα βήμα επαναπροσέγγισης με την Φώφη Γεννηματά χωρίς όμως να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αυτό θα εκφραστεί με ένα νέο κοινό σχήμα. Ο ίδιος ήθελε εξ αρχής να διεκδικήσει ηγετική θέση στο νέο πολιτικό εγχείρημα, όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Το Ποτάμι βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ενώ δεν λείπουν και οι αιφνίδιες ανατροπές σε προσωπικό επίπεδο για τον επικεφαλής του Ποταμιού. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα παραμένει ανοικτό αν το Ποτάμι θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα ενταχθεί στο νέο σχήμα ή θα παραμείνει εκτός ακολουθώντας κοινή πολιτική πορεία με την «ψαλιδισμένη» πλέον «Ώρα Αποφάσεων» των Άννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη.
Κοινή είναι πάντως η εκτίμηση ότι τυχόν ένταξη του Ποταμιού στο νέο σχήμα θα έχει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, μεγάλο αντίκτυπο, αφού το Ποτάμι είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που θα μπει στον νέο κεντροαριστερό φορέα. Ευνόητο είναι ότι τυχόν συμπόρευση θα δώσει αέρα, αλλά και ελπίδες ότι είναι εφικτή η συγκρότηση ενός ισχυρού νέου πόλου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και η πολιτική του κίνηση αποτελούν ήδη κομμάτι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, παρά την μικρή πολιτική του πορεία, θα ενδιαφέρονταν, κάτω από προυποθέσεις, να βάλει υποψηφιότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο για επικεφαλής του νέο φορέα. Ο ίδιος είχε ταχθεί στο πρόσφατο συνέδριο υπέρ του στησίματος μιας διπλής κάλπης. Μιας για την εκλογή του επικεφαλής και μιας για την μορφή του νέου φορέα (ενιαίος ή πολυκομματικός).
Γιώργος Καμίνης: Την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία της Κεντροαριστεράς φέρεται να έχει λάβει ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του, ωστόσο έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να μετάσχει στη διαδικασία. Πρώτη προϋπόθεση να μην τεθούν ασφυκτικές προθεσμέις για την εκλογή προέδρου και δεύτερον να υπάρξει διαφάνεια στις διαδικασίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την θέση του Δημάρχου Αθηναίων, όποια κι αν είναι η τελική απόφασή του.
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής Αρκαδίας της ΔΗ.ΣΥ θα διεκδικήσει την πολιτική ηγεσία (αν τελικά το πάρει απόφαση). Το έχει ξανακάνει πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με συνυποψήφιους τους Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητεί εκτός από την εκλογή της νέας ηγεσίας του νέου φορέα, να γίνει «δημοψήφισμα» μεταξύ των ψηφοφόρων και των φίλων και για το πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα. Αν δηλαδή θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος. Ο ίδιος επιμένει ότι η συνεργασία του νέου σχήματος με άλλες δυνάμεις μετά τις εθνικές εκλογές, θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά που θα αποσπάσει ο νέος φορέας. Δεν κρύβει ότι μόνο ένα ισχυρός πολιτικός πόλος μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας.
Γιάννης Μανιάτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεθοδικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο πρώτος που άνοιξε το δρόμο της έρευνας στον τομέα των υδρογονανθράκων κατά την θητεία του στο υπουργείο Ενέργειας. Διαθέτει πολιτικό ήθος, γνώση των θεμάτων, αλλά και ηπιότητα στην εποχή των άκρων. Τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ίδρυσης ενός τρίτου ισχυρού κεντροαριστερού πόλου με μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά. Στελέχη της ΔΗ.ΣΥ λένε ότι αν τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία θα το πράξει για να καταγράψει τις προσωπικές του δυνάμεις.
Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανήκει στην γενιά των νεότερων στελεχών έχει διατυπώσει κατ΄ επανάληψη ενστάσεις τόσο επί της διαδικασίας που έχει προκρίνει η Φώφη Γεννηματά, όσο και για την ένδεια νέων στελεχών σε ηλικία, πολιτική νοοτροπία, και ιδέες. Τις διαφωνίες του είχε διατυπώσει και στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ εκφράζοντας την άποψη ότι «η προσπάθεια που ξεκινάμε δεν μπορεί να είναι σωσίβιο διάσωσης του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα. Δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμα αρχηγό» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου έλειψε για ένα μεγάλο διάστημα από το πολιτικό προσκήνιο πριν κάνει το cοme back με την Ώρα Αποφάσεων του Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη. Η παρουσία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ κόντρα στην απόφαση συμμετοχής των άλλων δύο ήταν η αιτία για να διαγραφεί. Αν και δεν έχει ερείσματα στο κομματικό μηχανισμό ανήκει στα στελέχη εκείνα που έχουν μεταρρυθμιστικές περγαμηνές.
Εύα Καιλή. Παράγοντες της ΔΗ.ΣΥ υποστηρίζουν ότι η ευρωβουλευτής θα χρησιμοποιούσε την υποψηφιότητα της ως υπόβαθρο για την διεκδίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Η ίδια μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος ζήτησε από το ακροατήριο να πει «ναι στα νιάτα. «Οι νέοι δεν είναι αντιπαλοί σας. Είναι η εξέλιξη και το μέλλον σας. Αντί να γυρνάνε στα τηλεοπτικά κανάλια στελέχη που ψάχνουν την δικαίωση τους, αφήστε να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι» είπε δίνοντας ανάλογο πολιτικό στίγμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Παύλος Γερουλάνος. Από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Γιώργου Παπανδρέου που δεν ακολούθησε όμως τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πορεία του με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Σε πρόσφατο άρθρο του επιφύλαξε σκληρότατη κριτική κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλογίζοντας της ότι «παραμένει κενή πολιτικού λόγου». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η ΔΗ.ΣΥ ξεκινά την πορεία της ως ένα νέο κόμμα με τα ίδια πρόσωπα, αδυσώπητες φράξιες σε σύγκρουση και μικροκομματικές φιλοδοξίες από ανθρώπους που νιώθουν να μεγαλώνουν πολιτικά όσο μικρότερο είναι το κόμμα που ανήκουν. Άσπονδοι φίλοι του λένε ότι με την υποψηφιότητα του επιδιώκει να «καπαρώσει» μια θέση με σοβαρές πιθανότητες εκλογής στην Α΄ Αθηνών.
thetoc.gr