Τόλμη! Περισσότερη τόλμη!

Το Συνέδριο της ΔΗμοκρατικής ΣΥμπαράταξης αποτέλεσε ένα εξαιρετικό πολιτικό γεγονός, πρώτου μεγέθους. Έδωσε μια σημαντική ώθηση στο εγχείρημα μας. Πρέπει τώρα να εντείνουμε την προσπάθεια μας. Να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για την περαιτέρω εξειδίκευση των αξιόλογων προγραμματικών Θέσεων μας.

  • Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την μελλοντικά επιτυχή πορεία μας:

1) ΕΝΟΤΗΤΑ

Η δυναμική της ΔΗΣΥ είναι προφανώς η προσπάθεια συνεργασίας και ενότητας του ευρύτερου χώρου μας. Η σηματοδότηση δηλαδή, ότι η πορεία κατακερματισμού του χώρου μας, κατά τα τελευταία χρόνια, τελείωσε και αρχίζει η περίοδος ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου.

Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να τραυματιστεί. Δεν αναφέρομαι μόνο στις -καθ’ όλα σεβαστές- διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που μετέχουν στην ΔΗΣΥ. Αναφέρομαι και σε συγκρούσεις εντός των δυνάμεων, που μας συναποτελούν. Χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά των φορέων, θα ήθελα να πω ότι αυτές πρέπει να τυγχάνουν σοβαρής διαχείρισης, με αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αυτές να μην επιφέρουν ανήκεστο βλάβη στην κοινή πορεία μας.

Με το ίδιο μεγαλόκαρδο και ανοιχτό πνεύμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε δυνάμεις, σχήματα, Κινήσεις και πρόσωπα, εκτός ΔΗΣΥ σήμερα, που βρίσκονται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου πόλου στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

2) ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η ενότητα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανανέωση. Ανανέωση ουσιαστική, προγραμμάτων, ιδεών, αντιλήψεων, πρακτικών και -φυσικά- προσώπων.

Ανανέωση χωρίς ενότητα οδηγεί σε ένα «φωτισμένο» think tank, χωρίς ισχυρές πιθανότητες να επηρεάσει τα πράγματα.

Αλλά και ενότητα χωρίς ανανέωση μπορεί να μας καθηλώσει σε παρωχημένες, πεπαλαιωμένες συνταγές του παρελθόντος, σε ένα Μουσείο Ιδεών χωρίς αντιστοίχηση με τις σύγχρονες ανάγκες.

3) ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΜΟΣ

Η ΔΗΣΥ είναι ανάγκη να εκπέμψει ένα δυνατό στίγμα ενός ισχυρού μεταρρυθμισμού. Η, αν ήθελα να το πω ως σύνθημα, Μεταρρύθμιση παντού! Ένα συνολικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών, ριζικών τομών και βαθιών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Γνωρίζω πως ορισμένοι φοβούνται ότι η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει καταγραφεί αρνητικά στην κοινωνία. Η άποψη μου είναι πως, αντιθέτως, είναι σημαντικό να επιμείνουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τη συνείδηση μέσα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες και την κουλτούρα μας, που μπορεί να μας ξεβολεύουν πρόσκαιρα, αλλά είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανοδική πορεία.

Αν δεν το πετύχουμε αυτό, η ΔΗΣΥ θα δυσκολευτεί να έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Πολλοί ψηφοφόροι θα στραφούν προς τη ΝΔ που ισχυρίζεται ότι η μείωση φόρων είναι λύση του προβλήματος, και άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι διευθετούνται τα θέματα με μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας.

Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε, μέσα στην κοινωνία, ένα κίνημα ορθολογισμού και μεταρρυθμίσεων και να γίνουμε ο πολιτικός εκφραστής του.

Συμπερασματικά:

Αν ήθελα ο ίδιος να βάλω ένα κεντρικό σύνθημα στην άποψη που διατυπώνω, όσον αφορά τόσο τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας, όσο τον προγραμματικό εκσυγχρονισμό μας, αλλά και την προοπτική της μετεξέλιξης μας σε ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, θα χρησιμοποιούσα την έκκληση μιας ηγετικής φυσιογνωμίας της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας: «Τόλμη ! Περισσότερη τόλμη !»

Ο Θόδωρος Τσίκας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και συμμετείχε στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης