Το νέο «Ψηφιακό Τέλος» αποτελεί καίριο πλήγμα στην αγορά

“Μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται στα αυτιά των πολιτών  η θεσμοθέτηση φόρου στις ηλεκτρονικές συσκευές, με αφορμή τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, που αυτονόητα βέβαια πρέπει να κατοχυρώνονται”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το νέο «Ψηφιακό Τέλος», ο Τομέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Ψηφιακής Σύγκλισης ΠΑΣΟΚ.

“Σε μια εποχή όπου όλος ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς υψηλής τεχνολογίας, με την όλο και αυξανόμενη χρήση smartphones, tablets και υποχρεωτική πλέον τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού, υπερψήφισαν  τη διάταξη περί “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” (Άρθρο 54, παράγραφοι 2Α και 2Β), καθιστώντας την  χώρα μας πρωταθλήτρια στη φορολόγηση ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

Το νέο «Ψηφιακό Τέλος» αποτελεί καίριο πλήγμα σε μια αγορά που, εκτός του ότι δοκιμάζεται οικονομικά, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες και πυλώνες τεχνολογικής ανάπτυξης, κάθε ανεπτυγμένης χώρας.

Ήδη η  αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το θέμα, που τόσο πρόχειρα θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως καλά θα κάνει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων επιβαρύνσεων προτού τεκμηριώσει και σταθμίσει, έστω εκ των υστέρων,  τις συνολικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και την αγορά.

Ταυτόχρονα  δε,  οφείλει να παρακολουθήσει ενεργά τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από το ζήτημα αυτό.”