Το κέντρο της Αθήνας έρμαιο τραμπούκων. Για πόσο ακόμα;

Μέσα σε 48 ώρες σημειώθηκαν δύο ειδεχθή περιστατικά από ομάδες κουκουλοφόρων στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας, την οδό Ερμού, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Την Κυριακή δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, επειδή τόλμησε να… ψωνίσει ημέρα Κυριακή από κατάστημα, που νομίμως ήταν ανοικτό, Αυστραλός τουρίστας, ενώ το βράδυ της επόμενης ημέρας 67 καταστήματα καταστράφηκαν και πάλι από ομάδες κουκουλοφόρων, που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για ληφθείσα δικαστική απόφαση, που, όπως φαίνεται, δεν ήταν της αρεσκείας τους.

Για πόσο καιρό, ωστόσο, θα συμβαίνει αυτό; Τι μέτρα προστασίας θα παρθούν για τους καταστηματάρχες, τους πολίτες και τους τουρίστες, που εργάζονται, επισκέπτονται ή ζουν σ’ αυτή την πόλη; Και επιπροσθέτως, είναι η ανικανότητα των αρμοδίων οργάνων, που μπορεί να οδηγήσει στο να αποφυλακίζονται, περιέργως πώς, οι 13 από τους 14 που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων – ο δε ένας κρατήθηκε για άσχετο με τα περιστατικά λόγο; Δεν υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τέτοια γεγονότα;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει στον Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, επ’ αφορμή των παραπάνω πρόσφατων περιστατικών.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Για τα ειδεχθή περιστατικά στην οδό Ερμού»

Τα τελευταία 24ωρα, έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, δύο περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας, της χώρας και της δημόσιας τάξης, ενώ συνάμα προκαλούν όνειδος στον κάθε έλληνα πολίτη.

Την περασμένη Κυριακή, 16 Ιουλίου, ομάδα κουκουλοφόρων χειροδίκησε εναντίον αυστραλού τουρίστα έξω από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού, με την «αιτιολογία» ότι ο τελευταίος πραγματοποίησε κάποιες αγορές, τη στιγμή που οι αυτόκλητοι νομοθέτες με τα καλυμμένα πρόσωπα είχαν δώσει «εντολή» να μην τολμά κανείς να ψωνίζει, εφόσον οι ίδιοι διαφωνούν με την, νομοθετημένη, λειτουργία των καταστημάτων ημέρα Κυριακή.
Το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουλίου, επίσης ομάδα κουκουλοφόρων, επειδή διαφώνησαν με το αποτέλεσμα κάποιας δικαστικής απόφασης, προέβησαν σε βανδαλισμούς και κατέστρεψαν 67 καταστήματα και πάλι στην οδό Ερμού. Πρόκειται για ομάδες νεαρών, που ξεκίνησαν από την πλατεία Εξαρχείων επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ανδρών των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο αλλά και στην συμβολή των οδών Καλλιδρομίου & Ιπποκράτους, ενώ βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε διάφορους δρόμους, κατέληξαν στην οδό Ερμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τις αναφορές της Αστυνομίας για το περιστατικό, πραγματοποιήθηκαν 14 προσαγωγές υπόπτων κατά την διάρκεια των επεισοδίων, από τους οποίους οι 13 αφέθησαν ελεύθεροι και μόνο ο ένας κρατείται, λόγω του ότι βρέθηκε επάνω του ποσότητα χασίς.

Δεδομένου ότι τα ειδεχθή περιστατικά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά, απεναντίας αποτελούν επεισόδια ενός σήριαλ που συχνά επαναλαμβάνεται με την παραμικρή αφορμή στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.

Δεδομένου ότι οι συνέπειες για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που καταστρέφεται η περιουσία τους είναι τραγικές, λόγω και της δυσπραγίας στην οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σήμερα το σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού τομέα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Δεδομένου ότι η εικόνα του ξυλοδαρμού ενός τουρίστα, μπροστά στην οικογένεια του, ο οποίος έκανε ψώνια στον πιο γνωστό ίσως εμπορικό δρόμο της χώρας, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, είναι πέρα για πέρα ντροπιαστική και απαράδεκτη για μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Έχει εκπονηθεί κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο και αν ναι ποιο, για να προστατευθούν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του κέντρου της πόλης;

2. Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι σε μία τόσο περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης περιοχή όπως είναι η οδός Ερμού με τα επεισόδια βανδαλισμού εν ενεργεία, γίνονται τόσο λανθασμένες προσαγωγές υπόπτων που εν τέλει μετά από λίγο αφήνονται σχεδόν στο σύνολό τους ελεύθεροι;

3. Σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του περιστατικού βίας κατά του αυστραλού τουρίστα; Έχουν γίνει συλλήψεις και έχει σχηματιστεί δικογραφία;

4. Έχουν επιμεριστεί ευθύνες στην ηγεσία της Δημόσιας Τάξης για τα εν λόγω περιστατικά και αν ναι ποιες;

5. Για ποιους λόγους δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης και μάλιστα το τελευταίο διάστημα σε σχεδόν καθημερινή βάση;