Συνάντηση ΔΗΜΑΡ – ΠΟΣΔΕΠ για την Παιδεία

Συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Στάθη Ευσταθόπουλο και τον Ιορδάνη Χατζηπαυλίδη. Στη συνάντηση συμμετείχε το μέλος της Κ.Ε. και  υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, Ευγενία Μπουρνόβα.

Από την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ τέθηκαν στην συζήτηση σημαντικά θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης στα οποία απαιτούνται άμεσες λύσεις, όπως επίσης και θέματα σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε τους προβληματισμούς της στα θέματα μεταξύ άλλων, της διοίκησης, των μεταπτυχιακών, των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων καθώς και σε μισθολογικά θέματα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι στον χώρο της εκπαίδευσης απαιτούνται τομές και υπερβάσεις, και όχι να επιστρέψουμε σε πρότυπα παλαιότερων δεκαετιών, που αφορούσαν άλλες καταστάσεις και εποχές και έχουν ξεπεραστεί όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά παντού. Επισημάνθηκε ο κίνδυνος να καταρρεύσουν τα πανεπιστήμια της χώρας αν συνεχισθεί ο λαϊκισμός κι αν κυριαρχήσει μια εσωστρεφής λογική, όπως αυτή της κυβέρνησης, τόσο όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, όσο και στα αντικίνητρα που πλέον θα υπάρχουν για έρευνα μέσω των ΕΛΚΕ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ ότι για τον εξορθολογισμό των μεταπτυχιακών απαιτούνται αξιολόγηση και ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Τόνισε ότι στην βασική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα προπτυχιακά δεν πρέπει να υπάρχουν δίδακτρα, αλλά στα μεταπτυχιακά που αποτελούν εξειδίκευση δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης υποτροφιών στα μεταπτυχιακά, συνδεδεμένων με οικονομικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Για το θέμα του ασύλου ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες και εμμονές από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό που πρέπει να διασφαλίζεται είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, και όχι να μην αντιμετωπίζεται η οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια στον χώρο των πανεπιστημίων ή να υπάρχει ανοχή σε αυτήν.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας και ορισμένων ξενόγλωσσων προπτυχιακών. Καθώς η ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, αγορά αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε, θα έπρεπε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνει η βασική μας εξαγωγική βιομηχανία δημιουργώντας και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών για την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών. Με αξιολόγηση βέβαια και μελέτη όλων των δεδομένων για να μην δημιουργηθούν τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων.

Στην συνάντηση υπήρξε συναντίληψη μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΟΣΔΕΠ για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκε να είναι σε συνεχή επαφή ενόψει μάλιστα και του νομοσχεδίου για την παιδεία που αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σήμερα απαιτούνται προοδευτικές ανατροπές καθώς και συνεννόηση στο ζήτημα της παιδείας που είναι κρίσιμο εθνικό θέμα για την υπέρβαση της κρίσης. Συνεννόηση όμως όχι στην στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση αλλά στις βαθιές αλλαγές και στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.