Podemos και Σοσιαλιστές συζητούν πιθανή συνεργασία στην Ισπανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos αντίστοιχα, συναντώνται σήμερα για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων με σκοπό να ξεκινήσουν αυτή τη φορά τη διαδικασία συνεργασίας στο κοινοβούλιο.

Παρά τη διακοπή, η οποία οφείλεται κυρίως στο PSOE, αυτή τη φορά υπήρξαν πολλές συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δύο πολιτικών που οδήγησαν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα. Η τροποποίηση του Συντάγματος με ενίσχυση της αυτονομίας στην Καταλονία, με την αναγνώριση της πολυεθνικότητας, είναι το θεμελιώδες ζήτημα που έχει ο Σάντσεθ στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις πέντε στο κοινοβούλιο, μαζί με κοινωνικοοικονομικές πρωτοβουλίες πολύ παρόμοιες με εκείνες που παρουσίασαν οι Podemos.

Δύο ευρείες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του PSOE και των Podemos είναι κατά το “documentonews.gr”  πιθανό να συνοδεύσουν σήμερα στη συνάντηση τους Σάντσεθ και Ιγκλέσιας. Στην προηγούμενη, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου –έπειτα από διακοπή 16 μηνών– συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας υπό τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Μαργαρίτα Ρόμπλες και Ιρένε Μοντέρο αντίστοιχα. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει και η εργασία θα αρχίσει να οργανώνεται από σήμερα. Η έγκριση το περασμένο Σάββατο της λεγόμενης Διακήρυξης της Βαρκελόνης από το PSOE και το PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας) θα καθορίσει το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να εμπλέξει τον Ιγκλέσιας στο περιεχόμενό της και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις συνομιλίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του το PSOE αρνείται την εγγύτητα με το PP και επιδιώκει να απομακρυνθεί από τους Ciudadanos, με τους οποίους θα έχει επαφές τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Οι Ciudadanos διαφωνούν με τις ομοσπονδιακές μεταρρυθμίσεις για την Ισπανία που θέλει να προωθήσει το PSOE.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει αποφασίσει να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση αμέσως, χωρίς να περιμένει την 1η Οκτωβρίου για να διαπιστώσει εάν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης θα προχωρήσουν με το αίτημα για δημοψήφισμα, το οποίο τόσο η κυβέρνηση, όσο και το PSOE και το Podemos, θεωρούν παράνομο.

Υπό το πνεύμα της διατήρησης του διαλόγου με τους Ciudadanos , οι Σοσιαλιστές έχουν προτείνει τη συγκρότηση υποεπιτροπής ή κάποιου άλλου κοινοβουλευτικού οργάνου κατά την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Οι Σοσιαλιστές θέλουν να φέρουν σε διάλογο με το Podemos και τις προτάσεις τους για την θέσπιση κατώτατου εισοδήματος, σχεδίου διάσωσης για τους νέους και τους άνω των 50, μίας μισθολογικής συμφωνίας και την απεμπλοκή νομιθετικής πρωτοβουλίας που παρουσιάσθηκε από τα συνδικάτα.

Είναι πολύ πιθανόν ότι υπάρχει ταύτιση κριτηρίων στα θέματα αυτά, αν και η παρουσίασή τους είναι διαφορετική. «Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να έχουμε μία διαφορετική σχέση με το PSOE που πιστεύω ότι γίνεται εγγύτερο σε εμάς και απομακρύνεται από το PP και τους Ciudadanos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.