«Παραίτηση της πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητά ο Μιχ. Τζελέπης»

 

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου βλέπουμε ότι είναι πιστή στο «δόγμα Τσίπρα». Μάλλον σύντομα θα την δούμε και αυτήν να βγαίνει στον ξένο τύπο και να κάνει δηλώσεις μετάνοιας για την επιλογή προσώπων στο Υπουργείο που η ίδια διοικεί. Οι εξελίξεις ως προς την ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι για «κλάματα», αναφέρει  ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή τις εξελίξεις για τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πραγματικά πολιτικά αδιανόητο. Η ίδια η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ να καταθέτει «μη επαρκή φάκελο και δικαιολογητικά». Η ειρωνεία είναι ότι από τον Απρίλιο, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 4971/459/11.4.2017 Ερώτηση-ΑΚΕ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, ζητούσα εντόνως να μου απαντήσει η Υπουργός και να μου καταθέσει αναλυτικά: 1ο) Τις μελέτες αναλυτικά που έχει αναθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και πόσες από αυτές είναι ώριμες; 2ο) Σε ποια φάση βρίσκεται ο φάκελος για το ΕΣΠΑ και πότε θα ολοκληρωθεί η οριστική έγκριση για ένταξη; (Να μας ενημερώσει η κ. Υπουργός εάν το 1.500.000 ευρώ που προτάθηκε για το ΕΣΠΑ είναι επαρκές για να αναδειχθεί το Μνημείο ως επισκέψιμο). 3ο) Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και αν μέσα στα τρία χρόνια που θα υλοποιείται το ΕΣΠΑ, θα ολοκληρωθούν; 4ο) Είχα ζητήσει επίσης να μου καταθέσει αναλυτικώς το Υπουργείο Πολιτισμού τα πορίσματα των γεωσκοπήσεων από το ΑΠΘ του κ. Τσόκα για τον τύμβο «Καστά» και για την γύρω περιοχή; 5ο)  Πότε θα τοποθετήσει η αρμόδια Υπουργός Προϊστάμενο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών; 

Στην απάντησή της, στις 26-6-2017, την οποία έλαβα στις 10-7-2017, η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/135199/855 με διαβεβαίωνε ότι όλα κυλούν φυσιολογικά, ότι όλες οι ενέργειες γίνονται συντονισμένα και μάλιστα επ’ ακριβώς και γραπτώς τόνιζε ότι: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επεξεργάζονται και την υποβολή πρότασης ένταξης εργασιών συντήρησης και στερέωσης του Μνημείου, στο ΕΠ «Κεντρική Μακεδονία», κατόπιν της υπ’ αρ. 212/17-01-2017 Πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Στερέωση, Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», με προτεινόμενο Προϋπολογισμό 1.500.000 € και φορείς υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Το Μνημείο είναι ενταγμένο στην Πολιτιστική Κληρονομιά και γίνονται όλες οι παραπάνω αναφερόμενες ενέργειες συντονισμένα ώστε μέσω της προστασίας του, αποκατάστασής του και ανάδειξής του να καταστεί επισκέψιμο.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, το ατελείωτο αυτό «επικοινωνιακό παιχνίδι» της Υπουργού συνεχιζόταν με ακάθεκτο ρυθμό. Στις 11-5-2017, η Υπουργός επισκέφθηκε τον τύμβο «Καστά» και μαζί με τους θεσμικούς φορείς και τους τοπικούς άρχοντες βγαίνανε στα κανάλια και δηλώνανε «περιχαρείς» και «ευτυχισμένοι» και διαβεβαίωναν με «παχιά» λόγια ότι όλα θα πάνε καλά, ότι η Πολιτεία είναι «δίπλα» στην Αμφίπολη και χάιδευαν αυτιά, και μάλιστα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνιζε ότι «είχε πολύ καλή συνεργασία και με την Υπουργό και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και προχωράνε τα κονδύλια 1.500.000 ευρώ για το ΕΣΠΑ και σύντομα το Μνημείο θα γίνει επισκέψιμο». Ακόμα και τότε εξακολουθούσα να ζητάω από την Υπουργό μία επίσημη και ενυπόγραφη απάντηση και μάλιστα ήμουν ο μόνος που πήγα ενάντια σε αυτό το καλοστημένο «παιχνιδάκι» του Υπουργείου και ζητούσα διαρκώς σαφείς και ξεκάθαρες ενδείξεις και αποδείξεις.

Και θέτω λοιπόν δημόσια τα εξής ερωτήματα:

1ο  Ο συντονισμός, τον οποίο επεσήμανε η Υπουργός στην απάντηση που μου έστειλε, ήταν τελικά τόσο σωστός και αποτελεσματικός για να γινόμαστε σήμερα, μία εβδομάδα μετά όλοι εμείς «μάρτυρες» αυτής τραγωδίας και τελικά να στέλνεται ελλιπής φάκελος στην Περιφέρεια; Για τέτοια αποτελεσματικότητα μιλάμε;

 2ο Για ποιο λόγο ένα μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το υποβαθμίζει μ’ αυτόν τον τρόπο; Καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση σήμερα για να έρθει η Υπουργός όχι να μου εξηγήσει και να μου ανακοινώσει τα γνωστά της επικοινωνιακά τρικ αλλά για να απολογηθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και του Ελληνικού λαού. Επίσης, θα στείλω επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και θα ζητήσω την παραίτηση τόσο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου. Τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά τους παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα… Δεν γίνεται, δεν νοείται πια ιστορικά «μνημεία» παγκοσμίου βεληνεκούς να πετιούνται στα «σκουπίδια» λόγω της διοικητικής ανεπάρκειας, της αδράνειας και της αδιαφορίας των Υπουργών της Συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κάποτε θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν είχαν λίγη ευθιξία θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Δεν μπορεί να επισκέπτεται μετά από την 6μηνη θητεία της, στις 11-5-2017, η κ. Κονιόρδου  τον τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης και να μας δηλώνει ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να απαντά στη συνέχεια στις 26/6/2017 και να διαβεβαιώνει ότι όλα προχωράνε για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και σήμερασήμερα να γινόμαστε όλοι «μάρτυρες» ενός απίστευτου δράματος που βάζει ταφόπλακα «στα μνημεία μας, στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Εκτός και αν έπαιζε θεατρική παράσταση. Νιώθω οργή ως Σερραίος πολίτης που σέβεται και αγαπά τον τόπο του και επιθυμεί την ανάδειξη των ιστορικών του μνημείων.”