Μπίστης: Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για χρονοτριβή

«Αλλο να κάνεις πολιτική προς το κέντρο και άλλο να γίνεις κέντρο» τόνισε με νόημα στην ομιλία του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ ο πρόεδρος του, Νίκος Μπίστης.

Και πρόσθεσε πως: «Συγκροτούμε λοιπόν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πράγμα που απλά σημαίνει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα. Δεν είμαστε το κόμμα της εργατικής τάξης αλλά αν στο κέντρο της προσοχής μας δεν μπουν οι εργαζόμενοι με την πιο ευρεία έννοια και οι άνεργοι, αν ατροφήσουν στο όνομα ενός μοδάτου κεντρώου μοντερνισμού οι ταξικές μας αναφορές δεν υπάρχει μέλλον.

Στηρίζουμε χωρίς δεύτερη συζήτηση την υγιή επιχειρηματικότητα αλλά στηρίζουμε και τις παρεμβάσεις ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας. Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατική ισορροπία που έχει διαταραχθεί. Προφανώς επιστροφή στις ρίζες με την έννοια της επιστροφής στον οικονομισμό και την αιτιοκρατία δεν είναι ούτε εφικτή ούτε επιθυμητή.

Αλλά και μια αποκοπή από τις ρίζες από τις κοινωνικές αναφορές μας, μια λατρεία του ιδιωτικού και μια περιφρόνηση του δημοσίου, μια συνέχιση της αδυναμίας της Σοσιαλδημοκρατίας να προτείνει μέτρα για την δημοκρατική διεύθυνση της αναπόφευκτης διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης, θα οδηγήσει σε μετάλλαξη και ήττα.

Αριστερό κόμμα δεν σημαίνει όπως φοβούνται μερικοί αποκοπή από τις δυνάμεις του κέντρου η πολύ περισσότερο της πολιτικής οικολογίας.

Αντιθέτως ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα έχει την πολιτική και αριθμητική ηγεμονία θα συμμαχήσει και θα δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου. Το αντίθετο δεν πρέπει να γίνει: να μετατραπούμε σταδιακά από ένα κεντροαριστερό κόμμα σε ένα κεντρώο κόμμα χωρίς διαχωριστικές γραμμές στα αριστερά του και στα δεξιά του και χωρίς κοινωνικές αναφορές.

Να το πω αλλιώς ο κίνδυνος είναι η κακοποίηση και ο εξευτελισμός των αριστερών ιδεών και πρακτικών από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας σπρώξει αντανακλαστικά έξω από την Αριστερά και επειδή πολλοί κάνουν ότι φοβούνται μήπως παραμένοντας και διεκδικώντας τον χώρο της κεντροαριστεράς ενδώσουμε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα τους πω ότι -όπως φάνηκε και από την άμεση απόρριψη της πρότασης Τσίπρα -τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, από τα δεξιά υπάρχει κίνδυνος κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών. Η άποψη που θεωρητικά στηρίζεται στην αντίλληψη ότι η μόνη αντίθεση είναι ανάμεσα στον λαϊκισμό και την υπευθυνότητα ενισχύει την στρατηγική της ΝΔ.

Και όχι μόνο και προσέξτε το αυτό. Ενισχύει κατον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον αφήνει μόνο του στον χώρο της Αριστεράς να ψαρεύει όπως το έκανε και στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο όνομα ενός τυφλού αντί ΣΥΡΙΖΑ πάθους αυτές οι απόψεις ενισχύουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Διεκδικούμε λοιπόν πεισματικά τον χώρο μας με μια διπλή απεύθυνση. Και προς αυτούς που πήγαν ΣΥΡΙΖΑ και προς τους νέους που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Δεν είμαστε λοιπόν κόμμα του προοδευτικού κέντρου με μια ασθενική κεντροαριστερά στην γωνία. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις πολιτική που να απευθύνεται και προς το κέντρο και άλλο να γίνεις εσύ κέντρο. Εξάλλου αυτή η πολιτική δεν κομίζει κάτι νέο δοκιμάστηκε με το πείραμα του Ποταμιού και απέτυχε. Στην Γαλλία της ήττας του Σοσιαλιστικού κόμματος προηγήθηκε η κεντρώα πολιτική Ολάντ με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο Μελανσόν. Στην Ελλάδα το κέντρο βάρους του προοδευτικού χώρου βρίσκεται στην κεντροαριστερά ιστορικά. Μην το απαρνηθούμε και ας μην το εκχωρήσουμε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τώρα μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ένα διπλό, σταθερό και ισοδύναμο μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

…Χτες ο Κώστας Σημίτης μας προέτρεψε» Προχωρείστε, να τελειώνουμε». Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για επιτροπή ελέγχου των διαδικασιών με επικεφαλής τον Νίκο Αλιβιζάτο, για εκλογή ηγεσίας από την βάση τον Οκτώβρη του 2017 και ιδρυτικό Συνέδριο μέσα στο 2017 απαντά σε αυτή την φωνή αγωνίας που δεν είναι μονο του πρώην πρωθυπουργού …..

Εθεσε ένα θέμα ο φίλος και σύντροφος Σπύρος Λυκούδης. Είπε : θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε αλλά θέλουμε χρόνο. Αν οι δυνάμεις, κινήσεις, πρόσωπα αποφασίσουν ότι θα συμμετάσχουν και αυτό είναι οριστικό χρόνος – όχι βέβαια απεριόριστος- βρίσκεται. Όμως χρόνος για νέες συζητήσεις από την αρχή, ξανά μανά, δεν υπάρχει. Μέχρι χτες όλοι ζητούσαν ένα σαφή οδικό χάρτη. Μόλις δόθηκε αυτός και ανταποκρίθηκε θετικά ο Γιάννης Ραγκούσης – λέγοντας ότι αυτές ήταν οι προϋποθεσεις που έθετε η Ώρα Αποφάσεων – είδατε τι κακό τον βρήκε. Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για χρονοτριβή.

…Χτες ήταν μια μεγάλη μέρα. Όλοι και πρώτοι εμείς οι ίδιοι καταλάβαμε την δύναμη της παράταξης, την δύναμη που δίνει η ενότητα, αυτό το όλοι μαζί που μερικοί χλευάζουν.