ΚΙΝΗΜΑ: H κυβέρνηση πρόσθεσε επιπλέον χρόνια κρίσης και νέα βάρη

Η έξοδος στις αγορές δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για να καλύψει τις ανάγκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μια νέα αφήγηση. Η αποτυχία στην διαπραγμάτευσή της για το χρέος, η μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και η ανικανότητά της να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει επενδύσεις είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Όπως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως και αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε επιπλέον χρόνια κρίσης και νέα βάρη στους Έλληνες πολίτες, κάθε φορά που θυσίαζε το αίσθημα ευθύνης για να προτάξει μία επικοινωνιακή διαφυγή ή το μικροκομματικό συμφέρον.

Οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν πλέον καλά αυτό το έργο – το έχουν δει και με κυβερνήσεις που κινήθηκαν με λογικές «αριστερών παρενθέσεων», όσο και με αντιπολιτεύσεις που είχαν πυξίδα τον λαϊκισμό – τα «Ζάππεια» και τα «προγράμματα Θεσσαλονίκης».

Η ασφαλής έξοδος της χώρας στις αγορές είναι απόλυτα κρίσιμο ζήτημα για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση – τη μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτείται, όμως, σχεδιασμός, υπευθυνότητα, πολιτική σταθερότητα και σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούμε σε αποδεκτά επιτόκια ώστε να παραμείνουμε με ασφάλεια στις αγορές. Έτσι θα έρθουν επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας και των ανισοτήτων που διογκώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια ύφεσης.