Καραμπινάτη περίπτωση λαθρεμπορίας η υπόθεση του πλοίου στα Χανιά-Δημιουργεί ερωτήματα για την Κυβέρνηση

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε ο Α. Λοβέρδου Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για το επίμαχο πλοίο, τονίζοντας:

“Από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών, το οποίο επισύναψε στην απάντησή του προς εμένα το Υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση του εμπορεύματος με τα τσιγάρα που έχει δεσμευτεί στα Χανιά προκύπτουν στοιχεία,  τα οποία επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας για λαθρεμπορία και καθιστούν τεράστιες τις ευθύνες της Κυβέρνησης για ύποπτη ολιγωρία και συγκάλυψη.

Συγκεκριμένα, από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών προκύπτει ότι:

α. Το ύποπτο εμπόρευμα είναι ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

β. Η παραγωγή των τσιγάρων  έγινε το 2014, οπότε και έγινε η εξαγωγή τους στο Μαυροβούνιο. Εκεί φαίνεται πως τα τσιγάρα παρέμειναν δυόμιση ολόκληρα χρόνια πριν διακινηθούν!!!  Προβληματίζει εδώ αρνητικότατα το γεγονός, πως οι τελωνειακές αρχές δεν λένε προς ποιά εταιρεία τα εξήγαγε η ελληνική καπνοβιομηχανία, αλλά και μέσω ποιας τράπεζας έγινε η σχετική πληρωμή.

γ. Η εταιρεία που έκανε την εξαγωγή από το Μαυροβούνιο, μια κάποια Velvex Panama, δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του εμπορεύματός της, ούτε έχει δώσει σημεία ζωής,  όπως ενημερωνόμαστε από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών.

δ. Ταυτοχρόνως, η εταιρεία εισαγωγής του Λιβάνου είναι υπαρκτή και εμφανίστηκε αλλά για να δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με το εμπόρευμα.

ε. Οι τελωνειακές αρχές βεβαιώνουν πως το εμπόρευμα είχε ύποπτη όψη, προφανώς γιατί η φόρτωσή του έγινε “χύμα”, πράγμα που δεν επιτρέπει την εκφόρτωσή του σε λιμάνια της ΕΕ αλλά ούτε και της Βυρηττού, όπου δήθεν προοριζόταν το εμπόρευμα.

στ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα ήταν ανασφάλιστο.

ζ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα που αποτελούσαν, όπως προκύπτει πια από πάρα πολλά στοιχεία, λαθραίο φορτίο μπορεί τυπικά να προοριζόταν για μη ελληνικό λιμάνι και το πλοίο όταν έπαθε βλάβη να έπλεε σε διεθνή ύδατα αλλά αφού ήταν ελληνικής καπνοβιομηχανίας η επί οκτώ μήνες αδράνεια των ελληνικών αρχών είναι αδικαιολόγητη.

Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση  πρόκειται για λαθρεμπορία!!!  Και είναι επίσης προφανές, πως η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και απολύτως ύποπτη. Ύποπτες είναι επίσης οι διαβεβαιώσεις υπουργών πως δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας!!! Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν. Η διαπλοκή στην κραυγαλέα αυτή περίπτωση δίνει εξήγηση για την αμηχανία, τις καθυστερήσεις και τα ψέματα των κυβερνώντων.”