Φώφη Γεννηματά: Όποιος θέλει να συμβάλει πρέπει να το κάνει τώρα

Απαντήσεις σε όλα και κρίως το γιατί απορρίπτει την πρόταση συνεργασίας του πρωθυπουργού, δίνει η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην “Καθημερινή Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Δώρα Αντωνίου.

1. Γιατί απορρίπτετε κ. Γεννηματά κατηγορηματικά την πρόσκληση που σας απηύθυνε ο κ. Αλέξης Τσίπρας;

Πήρε την απάντηση που χρειαζόταν από εμάς. Από όλη την Ελλάδα μου ήρθαν μηνύματα που έλεγαν « Καλά του τα είπες». Σημασία όμως δεν έχει τι είπα , αλλά πως μπορεί η Ελλάδα να βρει πραγματική ελπίδα.

Είναι φανερό ότι η ελπίδα θα έρθει μέσα από την  συνεννόηση και την υλοποίηση μιας εθνικής γραμμής για τον τόπο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  το αρνούνται. Γι αυτό επιδιώκουμε την αλλαγή των συσχετισμών ώστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκουμε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία.

Ούτως ή άλλως είναι προκλητικό, ο Πρωθυπουργός που συγκυβερνά με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ , που δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης  να μας καλεί σε προοδευτικά μέτωπα.  Αυτός που  πρόδωσε τον προοδευτικό κόσμο που τον εμπιστεύτηκε και έσπειρε ψεύτικες ελπίδες που έφεραν θύελλες στον τόπο.

2. Το προσκλητήριο που απευθύνετε σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα για συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιθυμούν την ανασύσταση του κεντρώου χώρου απευθύνεται και σε δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει κλείσει η συζήτηση με το Ποτάμι και την «Ώρα Αποφάσεων»;

Το προσκλητήριό μας είναι ανοιχτό προς όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κόμματα, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες. Προφανώς και στους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ

Όποιος θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, όποιος πιστεύει σε μια δυνατή ενωμένη παράταξη για τη νέα αλλαγή ,δεν έχει παρά να συμβάλει τώρα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές, πολύ περισσότερο για δισταγμούς και διχασμούς.

3. Απορρίπτετε την προοπτική κυβερνητικής σύμπραξης της ΔΗΣΥ με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές και υποστηρίζετε την εθνική συνεννόηση ως απάντηση στην κρίση. Μιλάτε για «μεγάλο συνασπισμό»; Αν δεν προχωρήσει μια τέτοια επιλογή και η Ν.Δ., που δημοσκοπικά είναι πρώτο κόμμα, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα πάρετε την ευθύνη να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές πάλι ή θα μπορούσατε να στηρίξετε μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής;

Αν κάτι έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί.  Αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Ειμαστε σταθεροί στην πρόταση μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής Κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε το πρώτο και το δεύτερο κόμμα.  Αν είμαστε εμείς δεύτερο κόμμα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και λύση για τη χώρα. Αν η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού είναι διαφορετική τότε  το δίλημμα αφορά τα δύο πρώτα κόμματα. Εμείς θέλουμε και θα είμαστε μέρος της λύσης, όμως δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός.

Είμαστε μια παράταξη πατριωτική και το έχουμε αποδείξει. Όταν τα άλλα κόμματα πετροβολούσαν και πήγαιναν στα Ζάππεια και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, εμείς δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού. Γι αυτό δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κουνά το δάκτυλο και να μας ζητά προκαταβολικά ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που βιάζονται να θέσουν από τώρα διλήμματα ας περιμένουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εμείς ερήμην του δεν αποφασίζουμε.

4. Θα στηρίζατε μια πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος;

Η συνέχιση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο απ την πλευρά της Κυβέρνησης,  γίνεται για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμοί από τα πραγματικά προβλήματα. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που την έχουμε καταθέσει στη Βουλή όταν έγινε πέρυσι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία. Πρόταση Κατάργησης του μπόνους το οποίο θα δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες. Διατήρηση του   ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δικαίωμα ψήφου στα 17και να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.  Αυτή εξακολουθεί να είναι η πρότασή μας και αυτή θα υποστηρίξουμε αν και όποτε έρθει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

5. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται χαλκέντερη και εξελίσσεται στην μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας. Που θεωρείτε ότι οφείλεται η αντοχή της;

Η συγκολλητική δύναμη της εξουσίας και της παραμονής στην καρέκλα γι’ αυτή την κυβέρνηση είναι πάνω απ’ όλα. Σε αυτό μόνο διατηρούν την αριστεία…

Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδειχθεί  η πλέον πρόθυμη στα κελεύσματα των δανειστών. Όμως τα περιθώρια στενεύουν. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι απομονωμένη και πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά.  Επομένως, η παραμονή της στην εξουσία είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία και ανά πάσα στιγμή από δω και πέρα μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Είναι φανερό πια ότι η λύση στη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές.

6. Κατηγορήσατε τον κ.Τσίπρα ότι «έβαλε τη θηλιά» στη χώρα με τη συμφωνία που υπέγραψε. Ποια μπορεί να είναι η πορεία απεγκλωβισμού της χώρας από τη θηλιά αυτή; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Έχουμε επεξεργαστεί και εγκρίνουμε στο συνέδριο μας το «Σχέδιο Ελλάδα».  Είναι η πρόταση μας για προγραμματική συμφωνία και φιλοδοξούμε να γίνει η βάση  μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση. Με αυτό επιδιώκουμε το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για την Ελλάδα, αυτή  της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής  πλούτου. Με την προώθηση τολμηρών ανατροπών, στη φορολογία, στην σχέση κράτους και αγοράς,  στο κράτος, στην Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού. Ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούν υγιής επενδυτικές  πρωτοβουλίες και θα ξανανοίξουν το δρόμο στην ανάπτυξη. Με μεγάλες επενδύσεις και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και με ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους αδύναμους. Σήμερα πρέπει να το πάρουμε αλλιώς. Σήμερα τα πάντα πρέπει να σημαίνουν παραγωγή. Ελληνική παραγωγή. Εκεί στοχεύει το «πρόγραμμα Ελλάδα», εκεί στοχεύει η πρότασή μας για μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση.

  • Παραγωγή σημαίνει αλλάζω νοοτροπίες, αλλάζω ταχύτητες.
  • Παραγωγή σημαίνει φαντασία, επινοητικότητα, δημιουργικότητα, καινοτομία.
  • Παραγωγή σημαίνει κόπος και εργασία.
  • Παραγωγή σημαίνει πως μπορώ και θέλω να προσελκύσω επενδύσεις, κεφάλαια, ανθρώπους, ιδέες.

7. Ποιο είναι, λοιπόν, το βασικό μήνυμα του συνεδρίου σας;

Στόχος μας είναι η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς για την εθνική ανασυγκρότηση.  Προχωράμε με στέρεα βήματα για τον τελικό μας στόχο που είναι ο ενιαίος φορέας. Το Συνέδριο μας  πολιτικό και προγραμματικό, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή την κατεύθυνση. Προχωράμε με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, συγκεκριμένο και καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο, για να διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα πραγματικής ελπίδας.