ΔΗΣΥ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιάστηκε στα πράσα

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή το αίτημα για παραπομπή της υπόθεσης της Μανωλάδας στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιάστηκε στα πράσα.

Η ανάκληση του κυβερνητικού αιτήματος για επανεξέταση της “υπόθεσης Μανωλάδας” από το ΕΔΑΔ, μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, θα σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας όχι όμως την δική τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σταματήσει η εξαπάτηση και η υποκρισία.

Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα  και τώρα προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

Τότε χαρακτήρισαν “όνειδος” τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας αποκρύπτοντας επιμελώς ότι  κατά την εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν σθεναρά ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε παραβίαση δικαιωμάτων και εμπορία ανθρώπων.

Τρέμουν γιατί, τώρα, το ΕΔΑΔ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις δικές τους πολιτικές στο θέμα της απασχόλησης των εργατών γης.

Η δήθεν λύση που προώθησε η κυβέρνηση, με την περιβόητη τροπολογία για τους παράτυπους εργάτες γης,  έχει μηδενικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Μανωλάδα δεν έχει αλλάξει.  Στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ούτε βιώσιμο σχέδιο για την υποστήριξη των αγροτών και των μεταναστών.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επισημάνει από την ψήφιση της σχετικής διάταξης τη δυσκολία εφαρμογής της αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες “δουλεμπορίου” ή, όπως ορθά έκρινε η απόφαση του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε η χώρα μας, συνθήκες “καταναγκαστικής εργασίας” (forced labour).

Ο χαρακτηρισμός όνειδος επιστρέφει, πολλαπλασιασμένος, σε αυτούς.”