Δικαιωμένη δηλώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την πρόταση που είχε ανακοινώσει για τα «κόκκινα» δάνεια, τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από την απόφαση του Ecofin πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρουν, προτείνεται ανάλογη δράση.
Η πρόταση της Δημ. Συμπαράταξης είχε ως κεντρική ιδέα «τη σύσταση μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων -Ταμείο Ανασυγκρότησης» για την οποία είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για επιβολή νέων βαρών στους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, η πρόταση έκανε λόγο για Εταιρεία-Ταμείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μέσα από σύμπραξη, κυρίως ιδιωτικής, αλλά και δημόσιας επενδυτικής συμμετοχής, θα αναλάβει τμηματικά τη διαχείριση μέρους των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με κύριους στόχους:
Να αντιμετωπιστεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα το πρόβλημα, όχι μόνο αποσοβώντας τη ζημία για τους φορολογούμενους και τον κίνδυνο κουρέματος για τους καταθέτες, αλλά δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη κερδών για το Δημόσιο.
Να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβασή τους στις αγορές, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και τελικά να αυξηθεί μετά από χρόνια η ρευστότητα για την ελληνική οικονομία.
Να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία με την προσέλκυση επενδυτών για βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις και να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής Ελλήνων επενδυτών, με τη σταδιακή, αλλά αποφασιστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη ΔΗΣΥ η «πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκει την απόλυτη δικαίωση μέσα από τα συμπεράσματα του ECOFIN της 11ης Ιουλίου 2017 για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Το ECOFIN μεταξύ άλλων προσκαλεί την Επιτροπή να αναπτύξει, έως το τέλος του 2017, σε συνεργασία με όλα τα σχετικά θεσμικά όργανα και φορείς και λαμβάνοντας υπόψη τα επιτυχημένα εθνικά παραδείγματα μέχρι στιγμής, ένα “προσχέδιο” για την πιθανή σύσταση “Εθνικών Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων” (National Asset Management Companies – AMCs)».
Επίσης, θεωρούν ότι η πρόταση της Δημοκρατική Συμπαράταξης απαντά στα περισσότερα από τα σημεία που εξουσιοδοτείται να εξειδικεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήτοι τις κατάλληλες κεφαλαιακές δομές, τη διακυβέρνηση και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των Εταιρειών Διαχείρισης.
«Προκαλεί εντύπωση ότι οι κατά τα λοιπά λαλίστατες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης τηρούν σιγή ιχθύος για την εξέλιξη αυτή ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καρκινοβατεί και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε και το α΄ τρίμηνο του 2017, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας από την παράταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» επισημαίνει η Δημ. Συμπαράταξη στην ανακοίνωσή της, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για όσους άσκησαν κριτική, αναφέροντας:
«Υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν πως έχουν λόγο ύπαρξης μόνο όταν επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ που τους τίμησε με το παραπάνω στο παρελθόν και βιάστηκαν να μας ασκήσουν σφοδρή κριτική. Καιρός είναι να αφήσουν το μικρόκοσμο τους και να επανέλθουν στην πραγματικότητα».