“Πολύ φοβούμαι ότι με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ οι οποίοι απεργούν και διαμαρτύρονται ζητώντας να μετατραπούν οι θέσεις τους σε μόνιμες, θα ξαναζήσουμε την επανάληψη ιστοριών από το εγγύς παρελθόν: Τους συμβασιούχους να ζητούν τη μονιμοποίησή τους και την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Για να μην ξαναζήσουμε το κακό αυτό θέατρο, καλούμε όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει λύση για το πρόβλημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ:
Α) Οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν στους δήμους πρέπει να πληρωθούν για την εργασία που παρείχαν. Η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή την σχετική διάταξη που θα λύνει το θέμα, ώστε να μην σύρονται οι συμβασιούχοι στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Β) Η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το σύστημα προσλήψεων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις: Οι Δήμοι που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν συμβασιούχους για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να καταθέσουν στο ΑΣΕΠ κατάλογο με τις εν λόγω θέσεις.
Το ΑΣΕΠ θα αξιολογήσει την ανάγκη, και θα προχωρήσει σε πλήρη περιγραφή των θέσεων εργασίας: Γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες των ανθρώπων που θα κληθούν να καλύψουν τις εν λόγω θέσεις, θα πρέπει να είναι αναρτημένες δημόσια. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων.
Στον διαγωνισμό θα μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε καλύπτει τα προαπαιτούμενα του περιγράμματος θέσης, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενα υπηρετούντων σε αυτές τις θέσεις, συμβασιούχων, οι οποίοι μπορούν να μοριοδοτηθούν επιπλέον λόγω της προϋπηρεσίας τους στην εν λόγω θέση. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.
Γ) Καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν μετατρέπεται σε αορίστου. Οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω μη επάρκειας του προσωπικού τους κατά το τρίμηνο ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΑΣΕΠ μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων τρίμηνης μέγιστης διάρκειας, οι οποίες λύονται αυτοδικαίως με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΑΣΕΠ.
Η προτεινόμενη λύση πληροί σωρευτικά όλα όσα πρέπει να ισχύουν σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου:
- Σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους που απαγορεύουν ρητώς την αλλαγή των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου και των συμβασιούχων σε μονίμους δημοσίους υπαλλήλους.
- Σέβεται την αξιοκρατία και την ισονομία για την κάλυψη θέσεων εργασίας στο δημόσιο.
- Σέβεται την εργασία των συμβασιούχων η οποία καλόπιστα παρασχέθηκε στους Δήμους και η οποία πρέπει να αποζημιωθεί.
Δίνει λύση στο πρακτικό πρόβλημα του επείγοντος συγκεκριμένων λειτουργιών των ΟΤΑ η οποίες επί του παρόντος καλύπτονται από συμβασιούχους.
Η πρότασή μας δεν ψαρεύει στα θολά νερά του λαϊκισμού, δεν στέκεται μόνο στο «επείγον» του πράγματος- δηλαδή, στην συγκεκριμένη αντιδικία και την συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά προτείνει την δρομολόγηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που θα λύσει, άπαξ δια παντός, το πρόβλημα: Την ευθύνη για τις προσλήψεις οιουδήποτε είδους τις έχει η Ανεξάρτητη Αρχή με βάση περιγράμματα θέσεων και δεξιοτήτων που αυτή η ίδια καθορίζει.
Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που εδώ και πενήντα χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις αρνούνται να κάνουν. Κι αυτό, χάριν του πελατειακού συστήματος το οποίο τους διασφάλιζε την παραμονή στην εξουσίας. Τα ανταλλάγματα για την «σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος τα γνωρίζουμε (και τα πληρώνουμε). Μήπως, όμως, μετά την χρεοκοπία και τα σισύφεια μαρτύρια των μνημονίων ήρθε η ώρα να αλλάξουμε;”
Του Παναγιώτη Καρκατσούλη- Πρόεδρος του Ινστιτούτου Π²