Xαιρετισμός Συντονιστή ΚΟΕΣ Β.Κεγκέρογλου στη 3η συνδιάσκεψη του Κινήματος

Χαιρετισμό απηύθυνε στην 3η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Συντονιστής ΚΟΕΣ Β.Κεγκέρογλου, ανεβαίνοντας στο βήμα, όπου ανέφερε στην ομιλία του:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Φίλες και Φίλοι,

Εκ μέρους της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφης Γεννηματά, χαιρετίζω την έναρξη της Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Μια Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο.

  • Η πατρίδα μας πελαγοδρομεί χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς σχέδιο.
  • Οι τακτικισμοί του κ. Τσίπρα προκαλούν το ένα αδιέξοδο μετά το άλλο.

Απέτυχαν και με το ΟΧΙ σε όλα του 2015 που οδήγησε στο 3ο  αχρείαστο μνημόνιο και με το ΝΑΙ σε όλα που οδήγησε σε σκληρά μέτρα και στο επίσης αχρείαστο 4ο μνημόνιο.

H πραγματική οικονομία σέρνεται και η κοινωνία ματώνει όλο και περισσότερο από την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την υπερφορολόγηση ακόμα και των πλέον αδύναμων οικονομικά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η μακροβιότερη εντός κρίσης, 2,5 χρόνια τώρα, δικαιολογεί την ανικανότητα της αλλά και την ιδεολογικοπολιτική  της μετάλλαξη, επιρρίπτοντας μονότονα την ευθύνη γενικά και αόριστα στο παρελθόν.

  • Έτσι αφενός  προσπαθεί να απαξιώσει και να ισοπεδώσει το τεράστιο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και τα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και
  • αφετέρου επιχειρεί να αθωώσει την κύρια αιτία της κρίσης, την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως τον εκτροχιασμό του 2004-2009, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και γενικότερα του κράτους.

Επιπλέον, ενώ δεν προχώρησαν σε καμία μεταρρύθμιση, σε καμία αλλαγή ή αντιμετώπιση των κακώς κειμένων, υιοθέτησαν και  αναπαρήγαγαν  παθογένειες και διατήρησαν αλώβητες τις σκοτεινές πλευρές του συστήματος.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η συμμαχία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, έχει αυξημένες ευθύνες.

Οφείλει να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία προς το Συνέδριό μας.

Όλοι μαζί. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, η Ε.Δ.Ε.Μ., τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στο εγχείρημα μας.

  • Δίνουμε απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που αφορούν  στην Πατρίδα μας και την κοινωνία, στη ζωή μας και το μέλλον μας.
  • Για την ευρωπαϊκή  πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες του Έλληνα πολίτη, αλλά και για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σε ενιαία παράταξη δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά το λαό και την πατρίδα.

Πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη διεύρυνσης, ενότητας, πραγματικής συνεννόησης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στις προοδευτικές αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Τώρα στα δύσκολα είμαστε ξανά μπροστά. Στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση, στην Κοινωνία, στους χώρους εργασίας, χαράζουμε και ακολουθούμε καθημερινά  μια αυτόνομη πορεία.

Ο κόσμος της Δημοκρατικής παράταξης αντέχει στις πιέσεις και αρνείται την καρικατούρα δικομματισμού που επιχειρούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

  • Διατηρεί ακέραιες τις αξιακές του καταβολές. Πιστεύει βαθιά στη νέα Προοδευτική Αλλαγή για τη χώρα, την κοινωνία, τους θεσμούς, το Κοινωνικό κράτος.
  • Γι’ αυτό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ  μια  μεγάλη ενιαία Προοδευτική Παράταξη.       
  • Όχι βεβαίως ένας άχρωμος μεσαίος χώρος, αλλά ένα ρεύμα πλειοψηφίας που θα καταθέσει εναλλακτικό Πολιτικό σχέδιο και θα ζητήσει εντολή για  καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που θα προτάξει το Σχέδιο για τη Δίκαιη και Προοδευτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Έναν εναλλακτικό δρόμο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

  • Δομημένο πάνω στις ανάγκες του τόπου, για επανεκκίνηση της οικονομίας, για ριζικές αλλαγές στο Κράτος, για συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεσμικών φορέων της Κοινωνίας και της Οικονομίας.
  • Ένα Σχέδιο που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης για να ανασυσταθεί η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης.
  • Μακριά από τον στείρο κρατισμό και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό των αγορών.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Με αυτό το πρόταγμα, αυτό το μεγάλο αλλά ιστορικό στόχο προετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για το πολιτικό – προγραμματικό μας Συνέδριο.

 Όλοι μαζί, ενωμένοι, σ’ αυτή την πολιτική βάση  μπορούμε να πάμε μπροστά.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.”