“Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημοσίους υπαλλήλους – όμηρους του κόμματός του κι όχι επαγγελματίες της διοίκησης που θα οργανώσουν ένα σύγχρονο κράτος, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστούν με τις πελατειακές λογικές της μεταπολίτευσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Ποταμιού, που προσθέτει:
“Το Ποτάμι, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2016, είχε εντοπίσει και αναδείξει ότι οι σχετικοί δείκτες της στατιστικής αρχής έδειχναν μια κατακόρυφη αύξηση προσλήψεων:
27.700 μέσα σ’ έναν χρόνο. Η απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες του Ποταμιού ήταν ότι «αυτοί δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά συμβασιούχοι, οχταμηνίτες κι εννιαμηνίτες».
Τις καταγγελίες του Ποταμιού, επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2016: Οι προσλήψεις συμβασιούχων παρουσίασαν μεγάλη αύξηση ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώθηκαν. Οι κυβερνώντες προτιμούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για δύο λόγους:
– Εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία των ανθρώπων και δημιουργούν έναν κομματικό στρατό
– Οι προσλήψεις συμβασιούχων γίνονται με πιο χαλαρές διαδικασίες απ’ ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μπορεί ευκολότερα να τις επηρεάσει το μακρύ κομματικό χέρι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεσή του, το ΑΣΕΠ αναφέρει ότι το 70% των διαδικασιών προσλήψεων που ήλεγξε κατά το 2016, βρέθηκαν να έχουν κάποια παρατυπία.
Το Ποτάμι πιστεύει ότι χωρίς μια επαγγελματική και καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουμε τον επαγγελματισμό στο δημόσιο, και να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες, με επαγγελματίες. Γι’ αυτό πρέπει κάθε πρόσληψη να γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες και με σαφή περιγραφή της θέσης εργασίας.
Πρέπει, επίσης, να δοθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων συμπολιτών μας συμβασιούχων, στους οποίους υπόσχονται και ξε-υπόσχονται, κατά το δοκούν, μονιμοποίηση οι κυβερνώντες. Να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο και να γίνει γνωστό ποιες από αυτές τις θέσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάγει τον τρίτο χρόνο στην κυβέρνηση κι ακόμα δεν ξέρει ποιες είναι αυτές οι θέσεις. Ή μάλλον δεν θέλει να πει, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την εργασιακή αβεβαιότητα για να εκβιάζει αυτούς τους ανθρώπους.”