Θέμα Grexit θέτει τώρα ο Μπαρόζο

Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα, εκτίμησε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ- Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας χθες στην πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του οργανισμού Concordia στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο Μπαρόζο που πλέον έχει αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στην Goldman Sachs επεσήμανε επίσης ότι το Grexit είναι ακόμα ζωντανό στους κόλπους της ΕΕ και της Γερμανίας.

Είπε συγκεκριμένα ότι η σχολή σκέψης που τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει στην ευρωζώνη και ειδικά στη Γερμανία και παράλληλα υποστήριξε πως κατά τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το καλύτερο δυνατό για την υποστήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα συστημική πρόκληση για την Ευρωζώνη, όπως συνέβαινε την περίοδο το 2011-2012 και τόσο τα άλλα κράτη όσο και οι διεθνείς χρηματαγορές είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχισε, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος ενός Grexit εάν η Ελλάδα κάνει λάθος κινήσεις.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, υπογράμμισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη παραμένουν θιασώτες της άποψης ότι το ευρώ θα ήταν καλύτερο χωρίς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν ότι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν είναι μόνο η Γερμανία, καθώς υπάρχουν και πιο σκληρές απόψεις από αυτές του Βερολίνου. Ο ίδιος εμφανίστηκε, ωστόσο, σθεναρά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική και δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρώπη και λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουν και οι εταίροι της. Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οπότε θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, τόνισε ότι η Γερμανία και οι χώρες που συντάσσονται με αυτήν, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, το έφεραν στη διαχείριση της κρίσης επειδή διέθετε την εμπειρία των διασώσεων την οποία δεν είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την επιμονή των βόρειων χωρών, ωστόσο ως ρεαλιστής, και από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις έπαιρναν οι χώρες και το Eurogroup και όχι τα ευρωπαϊκά όργανα όπως η Κομισιόν, συμβιβάστηκε, συναίνεσε και έτσι δημιουργήθηκε τελικά το σχήμα της τρόικας, που ανέλαβε τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011 στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, όπου εκλήθη ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την ανακοίνωσή του ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα», καθώς προκλήθηκε πανικός στις αγορές και μετά την Ελλάδα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, που είναι μια τεράστια οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για το ευρώ.

Παρουσιάζοντας την προσωπική του ανησυχία για ένα πιθανό Grexit, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε τον Ιούνιο του 2012 με τους επικεφαλής οικονομολόγους ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και τους ρώτησε εάν πιστεύουν ότι Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Ολοι εκτός από έναν, ανέφερε, εκτίμησαν πως μέχρι τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει. Αφού υπογράμμισε πως έκαναν λάθος και ότι «θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», επισήμανε πως το δίδαγμα που προέκυψε ήταν πως η Ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νομίζουν. Μπορεί να προχωρεί με παλινδρομήσεις, αλλά σημασία έχει πως προχωρεί με επιτυχία, εκτίμησε.