Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας η Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, το πρώτο Κέντρο Υγείας της χώρας που εγκαινιάστηκε από τον Γιώργο Γεννηματά το 1985. Στη συνάντησή της με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας η Φώφη Γεννηματά είπε τα εξής:

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτή την τόσο συγκινητική υποδοχή. Είναι για εμάς, για την οικογένεια του Γιώργου Γεννηματά μια παρηγοριά και μια ανακούφιση γιατί τον χάσαμε πολύ νωρίς και πολύ άδικα. Είναι συγκινητική η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου, η αναγνώριση της δουλειάς του και της μεγάλης προσφοράς στον τόπο. Αυτό που έγινε με τα εγκαίνια του 1ου Κέντρου Υγείας στην Ελλάδα, από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Γεννηματά, ήταν η ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το σχέδιο, η έμπνευση, το όραμα, η συνεννόηση, η ανθρωπιά, όταν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για το συνάνθρωπο.

Και από εδώ ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια, το μεγάλο οδοιπορικό να ζωντανέψει η τότε ξεχασμένη Ελλάδα, η ελληνική ύπαιθρος.

Είναι ένα υπόδειγμα, ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να δουλέψουμε σήμερα που βρισκόμαστε σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι ως χώρα. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, μικροκομματικά συμφέροντα γιατί έχει αποδεχθεί τα τελευταία χρόνια – δυστυχώς – ότι οι ιδεοληψίες, οι εμμονές, ο φανατισμός, η πόλωση και ο διχασμός δεν επιτρέπουν να χτίσουμε, να διορθώσουμε.  Μόνο γκρεμίζουν ό,τι φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια με τόσο αγώνα, με τόσο πίστη και με τόσο κόπο.

Γιατί δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας γνωρίζει σήμερα την απαξίωση και την εγκατάλειψη. Διαλύεται. Με μεγάλη ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης. Άντεξε τα προηγούμενα χρόνια με ελλείψεις, με προβλήματα, αλλά στάθηκε όρθιο. Ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης η προσπάθεια ήταν να μαζέψουμε τις δαπάνες, τις σπατάλες και να μη μειωθούν οι υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες ιδιαίτερα μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που χρειάζονταν την φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλάι τους.

Τώρα που χτυπιέται η μεσαία Τάξη, που οι φτωχοί γίνονται ακόμη φτωχότεροι από όλες αυτές τις πολιτικές, που αδιαμαρτύρητα υιοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα σύστημα υγείας που θα κρατηθεί όρθιο σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πραγματικά θράσος σε ένα τομέα που γνωρίζει την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση με τόσο τραγικό τρόπο τα τελευταία δυο χρόνια, να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός και να μιλάει συνεχώς για προσλήψεις. Ο αριθμός κάθε τόσο μεγαλώνει, ξεκίνησε από 4.000, έχει φτάσει στις 10.000 και το μόνο που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν χρήματα του ΕΣΠΑ για συμβασιούχους τους οποίους κρατούν κι αυτούς ομήρους για ένα διάστημα, χωρίς να λύνουν τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος.

Και είναι πραγματικά θράσος να έρχονται να λένε ότι έχουν σχέδιο και μεταρρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντίστοιχο – όπως υποστηρίζουν –  με τις αλλαγές που έγιναν το ’80. Επιτέλους λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει! Πρέπει κανείς να συνειδητοποιεί και ποιος είναι και που βρίσκεται και τι έχει κάνει και τι ευθύνες έχει και κυρίως να μπορεί να αντικρίζει τον ελληνικό λαό στα μάτια.

Η Παράταξή μας έχει συνδέσει την ιστορική της διαδρομή με το κοινωνικό κράτος, με το κράτος πρόνοιας. Πολύ απλά δεν υπήρχε κράτος πρόνοιας πριν από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, μπορεί να έχουν γίνει αδικίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θετικό αποτύπωμα της ιστορικής διαδρομής, ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα, που μπήκαν τα θεμέλια της κοινωνικής προστασίας.

Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Υγείας που βασανίστηκε, που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια, που έμεινε πίσω, που δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε από το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80.

Τις επόμενες ημέρες έχουμε ειδική ημερίδα που οργανώνουν οι Τομείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκεί θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις που έχουμε ετοιμάσει, με στόχο στο Συνέδριό μας και μέσα στο «Σχέδιο Ελλάδα» να συμπεριληφθούν οι δικές μας προτάσεις για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα μπορέσει να σταθεί αξιόπιστα και πάλι για τις επόμενες δεκαετίες δίπλα στους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο στο κέντρο, όχι μόνο στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δώσουμε ζωντάνια στην ελληνική Περιφέρεια στην ελληνική ύπαιθρο. Μόνο μέσα από το ζωντάνεμα της ελληνικής Περιφέρειας, μπορούμε να ελπίζουμε και στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου.

Όλα είναι αλληλένδετα. Κανείς δεν θα μείνει να παλέψει στον τόπο του αν δεν νιώθει ασφαλής, αν δεν νιώθει ότι έχει ένα σύστημα υγείας που τον στηρίζει και μπορεί σε αυτό τον τόπο να μεγαλώσει με ασφάλεια τα παιδιά του. Άρα η παραγωγική και η οικονομική ανάκαμψη της χώρας που σήμερα είναι το ζητούμενο, συνδέεται με τη δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να μείνουν και να το παλέψουν στο τόπο τους σε όλη την ελληνική Περιφέρεια.

Nοιαζόμαστε και αγωνιούμε για τον τόπο και θέλουμε με συγκεκριμένες προτάσεις να δώσουμε λύσεις και διεξόδους στα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτή την κρίσιμη ώρα.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά.”