Προβληματίζει την Φώφη ο Βαγγέλης

Στο… µικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη έχει µπει ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για το think tank που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το διήµερο συνέδριο του οποίου, όπως ανακοίνωσε στις αρχές της εβδοµάδας, θα πραγµατοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουνίου, στην Αθήνα.

Τις ανησυχίες της Χαριλάου Τρικούπη, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,  ήρθε να εντείνει και η πρόσφατη ξαφνική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σηµίτη µε τον Ε. Βενιζέλο στο πολιτικό γραφείο του πρώτου.
Με βάση πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε πρόσκληση στον κ. Σηµίτη για να συµµετάσχει στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών». Είναι γνωστό ότι και οι δύο άνδρες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να… ανοίξει το παιχνίδι για τη ∆Η.ΣΥ. σε προσωπικότητες και κινήσεις από τον χώρο του Κέντρου, πέραν των ορίων που έχει θέσει η Φ. Γεννηµατά στη νέα προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο χώρος. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ακόµη καχυποψία, καθώς είναι γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι «αντάρτες» που επιτέθηκαν κατά µέτωπο στην ηγεσία του κόµµατος στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή έχουν στενές πολιτικές σχέσεις µε τον Ε. Βενιζέλο.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει την ανατροπή των συσχετισµών στη ∆Η.ΣΥ., αµφισβητώντας τις επιλογές της Φώφης Γεννηµατά, µε την υποστήριξη δυνάµεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ή ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταµιού. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και οι συνεργάτες του, ωστόσο, φαίνεται να διασκεδάζουν µε τα σενάρια που εµπλέκουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις της Κεντροαριστεράς ή αφορούν σε µια πιθανή υποψηφιότητά του µε τη Ν.∆. στις επερχόµενες εκλογές.
«Ο κ. Βενιζέλος δεν περιορίζεται στα όρια της Κεντροαριστεράς, αλλά καταθέτει προτάσεις µε θέσεις που έχουν εθνικό και επιστηµονικό πρόσηµο διά µέσου του “Κύκλου Ιδεών”», σηµειώνουν συνεργάτες του. Στις εκδηλώσεις του «Κύκλου Ιδεών», εξάλλου, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, συµµετέχουν προσωπικότητες, πολιτικοί, επιστήµονες και καθηγητές πανεπιστηµίου από όλο το δηµοκρατικό πολιτικό τόξο.
«Μετά από είκοσι ανοικτές συζητήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και µετά από προετοιµασία 18 µηνών, ο “Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση” επιχειρεί να συνθέσει τις προτάσεις του για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ενός ισότιµου κράτους-µέλους της ευρωζώνης», αναφέρουν µεταξύ άλλων συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας το τι θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του think tank.
Οι ίδιοι άνθρωποι συνεχίζοντας σηµειώνουν ότι «Μετά την ελληνική εµπειρία των τελευταίων οκτώ ετών, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ψέµατα, δηµαγωγίες και λαϊκισµούς, ούτε για κοινοτοπίες, γενικολογίες και στρογγυλέµατα. Υπάρχουν προφανείς και αυτονόητες αναπτυξιακές προτεραιότητες, που υπαγορεύονται από τη γεωγραφία και την Ιστορία, τους φυσικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας, τις παγκόσµιες τεχνολογικές εξελίξεις, τη ζήτηση στη διεθνή αγορά, τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, τις υστερήσεις που πρέπει να καλυφθούν».