Πως θα δημιουργηθεί το νέο κόμμα της Kεντροαριστεράς-Το πολιτικό μανιφέστο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που αποτελεί στην ουσία το πολιτικό μανιφέστο της νέας ενιαίας κεντροαριστεράς έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από την πολιτική εισήγηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φέρνει στη δημοσιότητα το the Caller.

Πρόκειται για ένα κείμενο άκρως πολιτικό που διαθέτει δύο μέρει : Το πολιτικό σκέλος και το οργανωτικό, ενώ θα προστεθεί και μία τελευταία παράγραφος μετά από «εντολή» της κ. Φώφης Γεννηματά που θα περιλαμβάνει το Ποτάμι και την «ώρα αποφάσεων» και άλλες κινήσεις του χώρου που θα καλούνται για να συμβάλουν στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς.

Στην πολιτική εισήγηση της ΔΗΣΥ περιλαμβάνονται όλα τα θέματα της εσωτερικής και πολιτικής επικαιρότητας με έμφαση στην οικονομία, το πολιτικό σύστημα, την ίδια τη δημοκρατία εν τέλει. Κατατίθενται ρηξικέλευθες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και συνδέει το σήμερα με το αύριο στην Ελλάδα, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφέρεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και αφήνει ανοικτή την πόρτα για το «Ποτάμι» και την «Ώρα Αποφάσεων» μέσω των οποίων όλα τα κόμματα της ΔΗΣΥ θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς.

Γι αυτό το λόγο περιλαμβάνεται στο δεύτερο μέρος της εισήγησης ο λεγόμενος «Οδικός χάρτης» για το πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να διαμορφωθούν όλα αυτά και να αποφασιστούν μέσα από τα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης τέλος Ιουνίου. Προβλέπει επίσης και εκλογή επικεφαλής από την κοινωνία.

Η πολιτική εισήγηση αναφέρει μεταξύ άλλων:

· Είναι μια Κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη κάτω από το βάρος των ιδεοληπτικών της προσεγγίσεων να διαπραγματευθεί, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει σε σταθερή Ανάπτυξη. Χωρίς σχέδιο για την χώρα, αλλά με μόνο στόχο την παράταση της παραμονής τους στην εξουσία.

· Οδήγησε την χώρα σε καταστροφικές επιλογές και διαδοχικά πρώτα στο 3ο Μνημόνιο και τώρα ουσιαστικά στο 4ο Μνημόνιο, επιβάλλοντας νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους συνολικά 14 δις ευρώ.

· Τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται και ισοπεδώνονται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τους φόρους

· Στρατηγικός στόχος είναι η ΔΗΣΥ να αναδειχτεί στην ισχυρή ηγεμονική πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς που θα προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για την παραγωγή νέου πλούτου που θα διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και την οικοδόμηση μιας ανεκτικής και πλουραλιστικής κοινωνίας.

· Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν παραχωρεί απολύτως τίποτα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν τα μέσα για την επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων

· σημαντική είναι η αξιοποίησή της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σκόπιμη είναι και η διατήρηση των παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα

· Η de facto αποδοχή από τα σοσιαλδημοκρατικά\σοσιαλιστικά κόμματα αυτής της κατάστασης, η μη έγκαιρη προβολή και διεκδίκηση ενός πειστικού εναλλακτικού δρόμου σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, οδηγεί σε αποξένωση από τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά εκπροσωπούσε, σε αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα, απειλεί με περιθωριοποίηση, τροφοδοτεί τις ψεύτικες «απλουστευτικές» λύσεις του εθνολαϊκισμού

· απέναντι στην αθέμιτη επιρροή του πολιτικού χρήματος, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων.

· Με σεβασμό στην κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

· Μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών, που αφαιρούν προσόδους και προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές κοινωνικές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα, που προωθούν την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις, τις Θέσεις Εργασίας, το Σύγχρονο και Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος

Ολόκληρη η εισήγηση της ΔΗΣΥ έχει ως εξής:

1. Το ιδεολογικό στίγμα και η πολιτική φυσιογνωμία της ΔΗ. ΣΥ.

Α) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει να εκφράσει την μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας.

Συμμαχία των δυνάμεων της προόδου, εκσυγχρονισμού, της ανοιχτής κοινωνίας, πολυπολιτισμικότητας, της Ευρώπης, των ανοιχτών οριζόντων, της δημιουργίας, ισότητας και αλλαγής. Των δυνάμεων που εργάζονται για μια νέα Ελλάδα με νέες ιδέες, ολοκληρωμένο σχέδιο, φιλόδοξο όραμα. Των δυνάμεων που μπορούν να συγκρουστούν οριστικά με κάθε πελατειακό και παρασιτικό σύστημα και να συνθέσουν δημιουργικά τα θετικά του παρελθόντος με τα αιτήματα και προκλήσεις του μέλλοντος .

Το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συγκροτείται μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων που διαπερνούν ταυτόχρονα τις σύγχρονες κοινωνίες:

Ø Την αντίθεση προόδου-συντήρησης.

Ø Την αντίθεση εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού

Ø Την αντίθεση αριστεράς-δεξιάς.

Ø Την αντίθεση Ευρωπαϊσμού- αντιευρωπαϊσμού.

Γι’ αυτό και τα πολιτικά μας μέτωπα είναι σαφή και ανοιχτά τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό, κάθε μορφής, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν αποδεχόμαστε την απλουστευτική αντίληψη περί ύπαρξης μιας μόνο «απόλυτης» αντίθεσης μεταξύ «λαϊκισμού και δημοκρατίας».

Τέτοιες αντιλήψεις συσκοτίζουν την πραγματικότητα, οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα του τύπου «ούτε αριστερά-ούτε δεξιά», και στην πορεία καταρρέουν αφού πρώτα έχουν εξυπηρετήσει την συντηρητική πολιτική και την συντηρητική παράταξη.

Δεν πιστεύουμε στην προοπτική συγκρότησης ενός ιδεολογικά άμορφου «κεντρώου» κόμματος, στο οποίο θα βρει «στέγη» μια αποδυναμωμένη κεντροαριστερά.

Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης μια τέτοια προοπτική δεν έχει πιθανότητες να ευδοκιμήσει.

Ένα τέτοιο κόμμα θα λειτουργήσει μόνο ως παρακολούθημα, ως συμπλήρωμα είτε της δεξιάς, είτε του εθνολαϊκισμού.

Αντίθετα η σύγχρονη, ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία σε συμπαράταξη με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, ως πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Στρατηγικός στόχος είναι η ΔΗΣΥ να αναδειχτεί στην ισχυρή ηγεμονική πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς που θα προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για την παραγωγή νέου πλούτου που θα διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και την οικοδόμηση μιας ανεκτικής και πλουραλιστικής κοινωνίας.

………………… . ……………….. . ………………… . …………………

Β) Είμαστε Παράταξη Πατριωτική:

Η ΔΗΣΥ είναι η σύγχρονη πατριωτική δύναμη των δημοκρατικών αξιών της ανοιχτής κοινωνίας που δεν πραγματεύεται αν η χώρα ανήκει στην Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Απορρίπτει οποιαδήποτε εκδοχή εθνικισμού που καλλιεργεί αισθήματα απόρριψης, αποκλεισμού ή μίσους απέναντι «των άλλων»-όμορων κρατών, μειονοτήτων, πληθυσμιακών ή φυλετικών ομάδων ή ατόμων. Εργάζεται για τη μεγιστοποίηση των Ελληνικών συμφερόντων μέσα από στρατηγικές συνεργασίας, φιλίας, σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αμοιβαίας κατανόησης. Στοχεύει στην εμπέδωση της σταθερότητας, ειρήνης και προσέγγισης μεταξύ κρατών και λαών σε διμερή, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα.

Στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής:

I. Η ΔΗΣΥ θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, σταθερή, Ευρωπαϊκή που να σέβεται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολυφωνία. Θέλει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Καταδικάζει τις οποιεσδήποτε τουρκικές ενέργειες ή αξιώσεις που ευθέως αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και κανόνες. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν παραχωρεί απολύτως τίποτα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν τα μέσα για την επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων.

II. Η ΔΗΣΥ στηρίζει τη δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος λύση εφικτή μόνο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.. Για την επίτευξη της λύσης αυτής – η οποία έχει τόσο πολύ καθυστερήσει χρονικά – όλοι οι συντελεστές, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία

αποφεύγοντας οποιεσδήποτε παρελκυστικές ή υπονομευτικές ενέργειες. Η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα θα πρέπει να διέπεται από την αρχή « η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα στηρίζει», δίνοντας βάρος στην προοπτική τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων.

III. Η ΔΗΣΥ στηρίζει ενεργά την Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης που άνοιξε με την Agenda της Θεσσαλονίκης το 2003 ως προϋπόθεση για τη σταθερότητα, δημοκρατία και ευημερία στην περιοχή. Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί με την επίδειξη της αναγκαίας ευελιξίας και συμβιβαστικής διάθεσης από πλευράς Σκοπίων. Τούτο θα επιτρέψει την προώθηση της διαδικασίας για την ενσωμάτωση της χώρας αυτής στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ).

IV. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση, στηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με όλες τις ηπείρους, με γέφυρα τους Έλληνες της διασποράς. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η αξιοποίησή της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σκόπιμη είναι και η διατήρηση των παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα. Ιδιαίτερη αξία έχει η συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης , της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

V. Μέσα από τη συμμετοχή μας στη Σοσιαλιστική Διεθνή προωθούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων με στόχο τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. Στηρίζουμε την υλοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα, τις προσπάθειες ενάντια στην ανισότητα και την καταπολέμηση της φτώχειας, τις πρωτοβουλίες για μείωση των εξοπλισμών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

VI. Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των διακρίσεων και τη βία εναντίων των γυναικών και στηρίζουμε την ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

VII. Στηρίζει το πολυμερές διεθνές σύστημα θεσμών και κανόνων.

………………… . ……………….. . ………………… . …………………

Γ) Είμαστε Παράταξη Ευρωπαϊκή

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει σταθερά τον στόχο της Ευρωπαϊκής ενοποίησης ως προϋπόθεση για την σταθερότητα, δημοκρατία, ευημερία με την Ελλάδα στον εσωτερικό πυρήνα της Ένωσης ως ισότιμο, ισχυρό, κοινοτικό μέλος.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας όμως για τα αρνητικά φαινόμενα που αναπτύσσονται -με την ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλες τις εκδοχές της και του εθνολαϊκισμού, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος.

Πριν να είναι αργά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.

Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη με τις συντηρητικές συνταγές της ακραίας λιτότητας, με την αποδοχή τη υψηλής ανεργίας, με τις συνεχείς περικοπές στο Κοινωνικό κράτος, την περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού, με το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πρόταξη της ΟΝΕ έναντι των αναγκαιοτήτων της Οικονομικής Ενοποίησης.

Η de facto αποδοχή από τα σοσιαλδημοκρατικά\σοσιαλιστικά κόμματα αυτής της κατάστασης, η μη έγκαιρη προβολή και διεκδίκηση ενός πειστικού εναλλακτικού δρόμου σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, οδηγεί σε αποξένωση από τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά εκπροσωπούσε, σε αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα, απειλεί με περιθωριοποίηση, τροφοδοτεί τις ψεύτικες «απλουστευτικές» λύσεις του εθνολαϊκισμού.

Είναι η ώρα των νέων πρωτοβουλιών.

Με ανοιχτά τα μέτωπα απέναντι στην συντήρηση, αλλά και απέναντι στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό, είναι ώρα μέσα από το PES να βρούμε τον νέο μας βηματισμό.

Η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα που θα στηρίζεται στην συμμαχία των υγειών παραγωγικών δυνάμεων που μπορούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο με τις κοινωνικές ομάδες που βίαια περιθωριοποιούνται.

Η συμμαχία αυτή αποκλείει τόσο μια επιστροφή στο παρελθόν όσο και μια αποκοπή από τις ρίζες της παράταξης. Η στροφή στο παρελθόν, στις λογικές του κρατισμού, στην υιοθέτηση των δήθεν εύκολων συνταγών του λαϊκισμού,με ένα λόγο που απευθύνεται σε εσωκομματικά ακροατήρια αλλά δεν ακουμπά δυναμικές κοινωνικές ομάδες , είναι και αδιέξοδη και αντιπαραγωγική. Το ίδιο και μια διολίσθηση προς ένα άμορφο κέντρο που ασχολείται μόνο με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και αδιαφορεί για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες που βίαια περιθωριοποιούνται.

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά και πολιτικά ισχυρή, με τις δικές της απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση.

Με ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ξεχωριστό προϋπολογισμό, πλήρη τραπεζική ένωση, αποτελεσματικό και δημοκρατικά νομιμοποιημένο σύστημα διακυβέρνησης.

Με ενεργές πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη, ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, που θα δημιουργούν απασχόληση, θα καταπολεμούν την ανεργία και την φτωχοποίηση.

Με τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, εκσυγχρονίζουν τη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς, που συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου που κατέρρευσε,

αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και τις ανισότητες, οδηγούν στην προσφορά ποιοτικών δημόσιων αγαθών στους πολίτες.

Με βάρος στο κοινωνικό κράτος, στην προστασία και επανένταξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Με κοινές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, με θεσμικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν την διαφάνεια, την λογοδοσία, την αξιοκρατία.

Με εμμονή στις Ανοιχτές κοινωνίες, με σεβασμό της διαφορετικότητας, με πλήρη κατοχύρωσή των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η εμβάθυνση και ενοποίηση που οδηγεί στην δημοκρατική Πολιτική Ένωση ως ομοσπονδία εθνικών κρατών.

………………… . ……………….. . ………………… . …………………

Δ) Είμαστε Παράταξη Δημοκρατική:

Επιδιώκουμε σταθερά την οικοδόμηση ενός Αξιόπιστου, Διαφανούς Πολιτικού Συστήματος, το οποίο σέβεται και αναβαθμίζει τους θεσμούς και κατοχυρωμένες διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.

Ενός Πολιτικού Συστήματος θωρακισμένου απέναντι στην αθέμιτη επιρροή του πολιτικού χρήματος, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων.

Με σεβασμό στην κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Με κατοχύρωση της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας.

Με πλήρη αποδοχή της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Με υπεροχή της πολιτικής έναντι της οικονομίας.

………………… . ……………….. . ………………… . …………………

Ε) Είμαστε Παράταξη προοδευτική.

Στηρίζουμε την παραγωγή νέου Πλούτου στην χώρα, συνδέοντάς την άρρηκτα με την δίκαιη διανομή του. Για να υλοποιήσουμε τον στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Φέρνουμε στην πρώτη γραμμή την μάχη για την Ανάπτυξη, επενδύσεις, για καινοτομία, συνδέοντάς τις με την δημιουργία θέσεων εργασίας, δίνοντας ευκαιρίες για εξέλιξη, επιχειρηματικότητα, δημιουργία στην Νέα Γενιά.

Στοχεύουμε με κοινωνική ευαισθησία, στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών σ’ όλους τους πολίτες, αλλά και στην κατά προτεραιότητα στήριξη με στοχευμένες πολιτικές των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

Εναρμονίζουμε λειτουργικά τις σχέσεις του Κράτους-Αγοράς-Κοινωνίας ώστε να ανοίξουν καινούριοι δρόμοι για την χώρα και τους πολίτες. Με συνεργατική και όχι ανταγωνιστική σχέση.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, σε μια Νέα Αρχή, με όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου .

………………… . ……………….. . ………………… . …………………

ΣΤ) Είμαστε Παράταξη Μεταρρυθμιστική: Με τολμηρές αλλαγές και ανατροπές ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των παραπάνω στόχων μας.

Μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών, που αφαιρούν προσόδους και προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές κοινωνικές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα, που προωθούν την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις, τις Θέσεις Εργασίας, το Σύγχρονο και Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος, την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης.

Μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και την αποδοχή της Κοινωνίας γιατί τα οφέλη από αυτές βελτιώνουν τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.

Το μήνυμά μας είναι σαφές:

• Δυναμική Ελλάδα με Παραγωγική Οικονομία.

• Ισχυρή Ελλάδα με Κοινωνία Δικαιοσύνης.

• Εθνική Ομοψυχία με ενότητα των Ελλήνων.

2. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

Με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες στοχεύουμε στο να «συναντηθούμε», με όλους αυτούς που θέλουν να είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας.

Þ Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τα ελληνικά νοικοκυριά.

Þ Τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται και ισοπεδώνονται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τους φόρους, την ανεργία, την περικοπή των συντάξεων, την απειλή των πλειστηριασμών.

Ανθρώπους που νιώθουν απογοήτευση, οργή, φόβο και γύρισαν την πλάτη στην πολιτική τα τελευταία χρόνια επιλέγοντας την αδράνεια και την αποχή αλλά και αυτούς . Που αναζητούν εναγωνία την ελπίδα.

Οφείλουμε σ’ αυτούς να δώσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες να ξαναζωντανέψουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους για μια καλύτερη ζωή, και διάθεση συμμετοχής τους στην κοινή προσπάθεια. Όντας όμως εμείς σοφότεροι από τις εμπειρίες της κρίσης και αποφεύγοντας τα λάθη των αλόγιστων παροχών και των «εύκολων λύσεων» παλαιότερων περιόδων.

Þ Τους δημιουργικούς ανθρώπους, που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης.

Τα κοινωνικά στρώματα που καινοτομούν για την δημιουργία της νέας Ελληνικής Οικονομίας.

Þ Στους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν, να επιχειρήσουν στην πατρίδα τους, με αξιοκρατία και μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές. Που πιστεύουν σε μια χώρα ανταγωνιστική, ανοιχτών οριζόντων που προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας στους πολίτες της.

Στους οικονομικά ασθενέστερους, που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, που οδηγεί σε απόγνωση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Μέτρα που θα αποτελούν το «μέρισμα της ανάπτυξης» για τους κοινωνικά αδύναμους και όχι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης που υπονομεύει τη μετάβαση σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ Ελλήνων, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι η παραμονή της, με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος για τους πολίτες, στην εξουσία.

Η μετάβαση στη νέα κομματική και πολιτική πραγματικότητα προϋποθέτει ένα ισχυρό, σύγχρονο και αναγεννημένο εγχείρημα, αναβαπτισμένο στη δημοκρατική δοκιμασία του συνεδρίου .

Είναι κρίσιμο συνεπώς να αντικρύσουμε συντεταγμένα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μέλλον.

Στην ΚΙΝΗΣΗ προς τα ΕΜΠΡΟΣ παίρνουμε μαζί μας αφενός τις παραδοσιακές κοινωνικές δυνάμεις που μας ακολουθούν δεκαετίες τώρα, αλλά ΣΥΜΜΑΧΟΥΜΕ ταυτόχρονα με τις Κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Στόχος μας η συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που οδηγεί στην εθνική επιβίωση και στην οικονομική ανάκαμψη.

3. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Α) Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες πρέπει να στοχεύουν στην ανάδειξη και προώθηση των Προοδευτικών λύσεων για την χώρα.

Όχι όμως με συνταγές του παρελθόντος. Αλλά με πραγματικές, σύγχρονες, πειστικές απαντήσεις για τα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες,

Οφείλουμε σήμερα να προβάλλουμε τις δικές μας λύσεις για τις διευρυμένες ανισότητες και τα προβλήματα της περιθωριοποίησης ομάδων του πληθυσμού.

Να απευθυνθούμε ιδιαίτερα σε μια Κοινωνία κουρασμένη, απογοητευμένη, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και θυσιών, που απαιτεί απλές, καθαρές και κατανοητές προτάσεις.

Να πείσουμε ότι υπάρχουν προοπτικές, ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.

Να υπερασπίσουμε την ιδεολογική μας θέση για ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, με σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, με ανοιχτά τα μέτωπα απέναντι στον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία. Τα «κλειστά σύνορα».

Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για τομές που θα αποκαταστήσουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, κατοχυρώνοντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία παντού.

Β) Πρώτο ζήτημα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με την δίκαιη κατανομή του και τη στήριξη όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Οι πολιτικές των δεκαετιών της ευμάρειας δεν αρκούν.

Σήμερα σε συνθήκες κρίσης πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογές με κύριο στόχο ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ, με προσέλκυση επενδύσεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα.

Ανάπτυξη όμως με προοδευτικό πρόσημο. Αειφορική (σεβασμός στο περιβάλλον), έξυπνη (καινοτομίες-τεχνολογία), κοινωνικά και χωρικά δίκαιη (άρση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων) , χωρίς αποκλεισμούς (νέων, γυναικών , ΑΜΕΑ), με σεβασμό στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας πάνω από όλα. Με ρήτρα απασχόλησης που επηρεάζει το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών.

Με το «Σχέδιο Ελλάδα» δημιουργούμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργικότητας, της παραγωγής του πλούτου που θα φέρει τα παιδιά μας πίσω στον τόπο τους για να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την πείρα τους στην χάραξη μιας νέας πορείας για τη χώρα.

Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην Δικαιοσύνη, στο φορολογικό, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία.

Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Γ) Πρωταρχική μας μέριμνα οι επιλεγμένες, ουσιαστικές παρεμβάσεις για την στήριξη του πολίτη και της Ελληνικής Οικογένειας.

Þ Με μεταρρυθμίσεις αι τομές που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων, σε ποιοτικά Δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, και αξιοπρεπείς συντάξεις από

την κοινωνική Ασφάλιση.

Þ Με την ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Þ Με προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών (που δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους από πραγματική αδυναμία), από τους πλειστηριασμούς.

Þ Με την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη προς αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη (Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, ενσωμάτωση της διάστασης της Αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, προστασία της Οικογένειας).

Þ Με γενναίες πολιτικές για την στήριξη των νέων ανθρώπων και των νέων ζευγαριών (Βρεφονηπιακοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, απαλλαγή από εισφορές στην ασφάλιση , για την έναρξη επαγγελματικής προσπάθειας των νέων , επιδοτήσεις για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία).

Δ) Οι θεσμικές αλλαγές που προωθούμε συνδέονται με:

Þ Την προετοιμασία για μια ουσιαστική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος στην Βουλή! Διαδικασία που θα αναβαθμίζει το πολιτικό σύστημα και θα ενισχύει τους θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών.

Þ Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σε θέματα Ποινικής ευθύνης Υπουργών, ασυλίας βουλευτών, ανώτατου ορίου θητειών για συνεχόμενη βουλευτική θητεία, χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.

Þ Την υπεράσπιση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τις επιχειρούμενες Κυβερνητικές παρεμβάσεις (με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της)

Þ Την ενίσχυση της δικαιοδοσίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών (και ειδικά του ΕΣΡ)

Þ Την επαναφορά των προτάσεών μας για αλλαγές που ενισχύουν την διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα (πχ σπάσιμο μεγάλων περιφερειών).

Þ Την διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση και λογοδοσία σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, με επιλογή των Γενικών Γραμματέων ΚΑΙ Διοικητών μέσα από ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες. Με πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους και καταπολέμηση των πελατειακών δικτύων.

Ε) Ενισχύουμε όλες τις πολιτικές που αποβλέπουν στην εξάλειψη των διακρίσεων, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες-μετανάστες διεκδικώντας παράλληλα μια ουσιαστική, κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής των βαρών.

4. ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τα Κοινωνικά Κινήματα την Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμμαχία, που θα δώσει την δυνατότητα να κάνουμε πράξη τους στόχους μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.

Με σαφείς στόχους και συμμετοχή και όφελος για όλους.

Με μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς, δημιουργική, διάφανη, που στηρίζεται στην προσπάθεια, με τομές, με διαφανείς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που σέβονται τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, με ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ για το μέλλον.

Μια σχέση όπου το «Κράτος» θα επιτελεί τον επιτελικό του ρόλο για την Ανάπτυξη, θα είναι φιλικό στον πολίτη, θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και θα ελέγχει την εφαρμογή των νόμων, θα ρυθμίζει με ανεξάρτητες αρχές την λειτουργία των αγορών, θα μεριμνά για τα έσοδα, θα εγγυάται με συγκεκριμένες πολιτικές την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Όπου ο Ιδιωτικός Τομέας θα επιχειρεί ελεύθερα και δημιουργικά σε ένα σταθερό περιβάλλον, με σχέσεις εμπιστοσύνης με την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά με αποδοχή των κανόνων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους.

Και να τα ξεκαθαρίσουμε απόλυτα.

Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις προνομιακές προσβάσεις του παρελθόντος.

Χωρίς λογικές ασυδοσίας εις βάρος της κοινωνίας.

Όπου η Κοινωνία θα ενημερώνεται, θα ελέγχει, θα συμμετέχει και θα στηρίζει όλη την προσπάθεια.

5. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: ANIKANOI KAI ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Α) Είναι μια Κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη κάτω από το βάρος των ιδεοληπτικών της προσεγγίσεων να διαπραγματευθεί, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει σε σταθερή Ανάπτυξη. Χωρίς σχέδιο για την χώρα, αλλά με μόνο στόχο την παράταση της παραμονής τους στην εξουσία.

Οδήγησε την χώρα σε καταστροφικές επιλογές και διαδοχικά πρώτα στο 3ο Μνημόνιο και τώρα ουσιαστικά στο 4ο Μνημόνιο, επιβάλλοντας νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους συνολικά 14 δις ευρώ.

Εγκλωβίζει παράλληλα την χώρα σε στόχους για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω και από αυτά που απαιτεί το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρών της ευρζωζώνης, αλυσοδένοντας την με το απαράδεκτο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα» (με «Εποπτεία» – Μνημόνιο διαρκείας).

Είναι ενέργειες που οδηγούν στην εξόντωση των νοικοκυριών και στην απειλή κοινωνικών εκρήξεων με απρόβλεπτες συνέπειες για το ορατό μέλλον.

Φτωχοποιούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, και ταυτόχρονα «τάζουν», αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας.

Είναι μια Κυβέρνηση που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές, στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, διέπεται απόλυτα από καθεστωτικές αντιλήψεις, κτίζει μεθοδικά την Διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με οικονομικά συμφέροντα και ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Είναι μια Κυβέρνηση που με τις επιλογές της προξενεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον τόπο και υπονομεύει τις προοπτικές των πολιτών και ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς.

Β) Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε και κυρίως όπως Κυβέρνησε, δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Πρόκειται για ένα πολιτικό χώρο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού, του νεοαριστερισμού και με εγγενείς τάσεις καθεστωτισμού και αυταρχισμού.

Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και τώρα καταρρέει υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του.

Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά.

Για να συντριβεί μαζί της ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία.

Το έχουμε τονίζει, το επαναλαμβάνουμε και πάλι. Συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιουργούν για την χώρα δεν θα γίνουμε. Καμία συνεργασία μαζί τους που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της Εθνικής Συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά.

Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο.

Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα.

Γιατί εμείς εκφράζουμε τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και διεκδικούμε την πολιτική ηγεμονία αυτού του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που παροδικά και συγκυριακά επιχείρησε να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διατηρούμε πάντα και ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τον κόσμο της αριστεράς, τους απλούς πολίτες που πιστεύουν στην ανάγκη προοδευτικών λύσεων για την χώρα.

6. ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ

Α) Λύση όμως δεν αποτελεί η συντηρητική παλινόρθωση, η ηγεμονία της Δεξιάς με ή χωρίς «συμπλήρωμα».

Οι προσκλήσεις για «μέτωπα» με την ΝΔ δεν μας αφορούν.

Η σύμπλευση εξάλλου με την ΝΔ είναι πλέον κατανοητό ότι αποτελεί την καλύτερη πολιτική «χορηγία», προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την μελλοντική συντήρησή του.

Β) Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και στα Μνημόνια.

Πολλά στελέχη της είναι προσκολλημένα στις παραδοσιακές λογικές του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αξιακά αντιλήψεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την συγκρότηση του κράτους δικαίου.

Αρνείται επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της για την αλόγιστη και εθνικά επιζήμια στάση της, όταν σήκωνε και τις δικές της δήθεν αντιμνημονιακές σημαίες στις πλατείες και στα Ζάππεια. Αυτή εκπαίδευσε την κοινωνία στην αντιμνημονιακή λογική και θεμελίωσε το δρόμο της πολιτικής νομιμοποίησης των αντιμνημονιακών αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει. Δυσκολεύεται όμως να επικροτήσει και να στηρίξει θεσμικές αλλαγές όπως η δημιουργία της Ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ και ζητάει άλλοθι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αναφέρεται μόνο σε θέματα της φορολογίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ αποφεύγει επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά ή δέσμευση για τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.

Αποφεύγει επίσης να παρουσιάσει τις θέσεις του για το μέλλον του Ε.Σ.Υ. και της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα.

Η ΝΔ είναι το κόμμα της συντήρησης, της Ελληνικής δεξιάς, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προνομιακό συνομιλητή μας.

Γ) Ακόμη και στα μείζονα αρνητικά θέματα που συνδέονται με την αξιολόγηση των «προγραμμάτων», και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η ΝΔ δείχνει μια ιδιαίτερα αμφίθυμη στάση, αποδεχόμενη ουσιαστικά την εφαρμογή των όσων υπογράφει ο κ. Τσίπρας.

Προφανώς αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που τα προωθούν, κύκλους που ανήκουν όμως στην δική της πολιτική οικογένεια.

Δ) Το έλλειμμα πολιτικής της ΝΔ τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμη και με την λέξη «Αλλαγή».

Την λέξη που χρησιμοποίησε η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην κοινωνία, τους θεσμούς, στο Κοινωνικό Κράτος, στην εξωτερική μας πολιτική την δεκαετία του ’80.

Η αλλαγή ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, όμως δεν πλαστογραφείται και δεν αντιγράφεται.

Ματαιοπονούν όσοι το επιχειρούν.

7. ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Α) Η χώρα χρειάζεται πριν από όλα μια δημιουργική αλλαγή στην πολιτική.

Έχει πληρώσει ακριβά εμμονές και φιλοδοξίες που μας κρατούν στο χθες.

Ψευδαισθήσεις για σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν.

Να γίνει το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους.

Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και της λογικής που εκφράζει, χωρίς καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απλά δεν μπορεί να υπάρξει.

………………. . ……………..

Β) Ο τόπος πρέπει επί τέλους να βγει από την κρίση.

Το στρατηγικό μας δίλημμα παραμένει σταθερά το «πρόοδος-συντήρηση».

ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».

Γι’ αυτό απαιτείται η Εθνική Συνεννόηση και η συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, σε μια Εθνική Γραμμή με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.

Μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης που θα μπορεί να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας.

• Την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας

• Την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους και την μείωση των στόχων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

• Την αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού χρέους. Για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια δεύτερη ευκαιρία για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Και που θα μπορέσει να διασφαλίσει :

• την οριστική έξοδο από την κρίση, μνημόνια και εποπτεία,

• την προώθηση της ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης με την καταπολέμηση ανισοτήτων, φτώχειας, περιθωριοποίησης

• τη δημιουργία προοπτικών και συγκεκριμένων ευκαιριών για τη νέα γενιά

• την αποκατάσταση της πολιτικής και δημοκρατικής κανονικότητας, της ανοιχτής κοινωνίας

• την επιστροφή της Ευρωπαϊκής κανονικότητας, με την Ελλάδα στον πυρήνα της Ένωσης ως ισότιμο, ισχυρό, κανονικό κράτος μέλος.

Μια Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που στηρίζεται μόνο στο bonus του εκλογικού νόμου και αντιμετωπίζει την οξεία αντιπολίτευση και όπως στο παρελθόν την υπονόμευση των υπολοίπων, έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη». Να παρασυρθεί επίσης στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους.

Όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με συνέπεια στην τελική προσπάθεια.

Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του «φαύλου κύκλου» αναπαραγωγής της κρίσης, θα επαναφέρει τη συζήτηση το θέμα του Grexit και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

………………. . ……………..

Γ) Είναι φανερό ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την Εθνική Συνεννόηση. Επομένως για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε επιτακτικά την ΑΛΛΑΓΗ των Κοινωνικών και Πολιτικών Συσχετισμών, με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αλλαγή συσχετισμών που θα δυναμώσει το αίτημα για την Εθνική Συνεννόηση, ως εθνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση, και θα αναγκάσει το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί.

Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα ακυρώνει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Με την ακύρωση κάθε λογικής «αυτοδυναμίας».

Και ταυτόχρονα με ακύρωση κάθε λογικής λαϊκίστικης και εκ του «ασφαλούς αντιπολίτευσης», στην προοπτική «μελλοντικής εξουσίας».

………………. . ……………..

Δ) Η Εθνική Συνεννόηση στηρίζεται στην υιοθέτηση της Εθνικής Γραμμής για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Το περιεχόμενο αυτής της Εθνικής Γραμμής πρέπει όμως να καθορισθεί από μια πρόταση Προγραμματικής Συμφωνίας, με προοδευτικό πρόσημο, το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει την βάση για την νέα προσπάθεια της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πριν τις εκλογές την σχετική πρότασή της.

………………. . ……………..

Ε) Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική «ταυτότητα», ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

Διακριτός ρόλος δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις.

Αυτός που κυβερνά -και μάλιστα αρνητικά- είναι λογικό να δέχεται πολύ μεγαλύτερη κριτική από αυτόν που αντιπολιτεύεται και μόνο διατυπώνει τις δικές του θέσεις.

Ο Διακριτός ρόλος, αυτόνομος λόγος, συνδέεται με την δική μας καθαρή πρόταση, την τοποθέτηση σε κάθε θέμα με βάση τα δικά μας «πιστεύω», και χωρίς να συσχετίζεται με σκοπιμότητες και τακτικές των άλλων κομμάτων.

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε

Στην Βουλή ασκούμε δυναμικά τον θεσμικό μας ρόλο ως αντιπολίτευση. Οι τελικές θέσεις και η στάση μας διατυπώνονται όμως με βάση τις αντιλήψεις μας, και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του Ελληνικού λαού.

8. ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Α) Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η ΔΗΣΥ πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά ηγεμονική δύναμη του ενός από τους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, του προοδευτικού πόλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση όπως τους τονίσαμε ήδη, είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που συγκυριακά και προσωρινά εξέφρασε ένα τμήμα των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του.

Η αντίθεσή μας με την δεξιά παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα .

Η καθοριστική ενίσχυση της ΔΗΣΥ δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο, την δεξιά.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τον λαϊκισμό, τις νεοκομμουνιστικές πρακτικές και επαγγελίες, καθώς και κάθε συντηρητική πολιτική που κρατά την χώρα καθηλωμένη.

………………. . ……………..

Β) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδεικνύεται καθημερινά ως ο ισχυρός προοδευτικός πόλος, στο πολιτικό μας σύστημα.

Θέλουμε βέβαια να συναντηθούμε με όλους αυτούς που επιθυμούν να είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας.

Με όλο τον προοδευτικό κόσμο, και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες για μονομερή διαγραφή χρέους κατάργηση των μνημονίων ή ακόμη και σεισάχθεια του ιδιωτικού χρέους.

Τον κόσμο που ξυπνάει από έναν εφιάλτη και επαναπροσδιορίζει την στάση του.

Εμείς σε όλους αυτούς έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας.

………………. . ……………..

Γ) Στόχος μας είναι να εκφράσουμε μια μεγάλη ΕΘΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Το συνέδριό μας είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ένα Συνέδριο μαζικό, ποιοτικό, ανοιχτό, Δημοκρατικό.

Ένα Συνέδριο της Κοινωνίας. Με το 50% των συνέδρων μας να είναι αιρετοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των Συνδικάτων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Σωματείων, των Επιμελητηρίων, της Νέας Γενιάς.

Ανοίγουμε την παράταξη στους πολίτες.

Διαμορφώνουμε το νέο μαζί με την Ελληνική Κοινωνία.

………………. . ……………..

Δ) Το Συνέδριό μας θα θέσει σταθερές βάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Είναι το αποφασιστικό σκαλοπάτι για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία προς τον τελικό στόχο που από την πρώτη στιγμή ήταν ο ενιαίος φορέας. Χωρίς όσμωση των δυνάμεων που σήμερα συναποτελούν την ΔΗΣΥ ένα βιαστικό βήμα κάλλιστα θα μπορούσε να αποβεί άλμα στο κενό. Αλλά και κινήσεις και προσωπικότητες που για διάφορους λόγους τώρα στέκουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα θέλουν λίγο χρόνο για να πεισθούν, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να συμβάλουν και αυτοί στην κοινή πορεία.

Είναι ώρα όμως στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για την μετεξέλιξή μας.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Γενάρη του 2016 η Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει προς το Ποτάμι, αλλά και προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας της νέας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς που περιλάμβανε:

Þ Την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου, μέσα από την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου.

Þ Την εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,

Þ Την δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Μητρώου του Νέου φορέα.

Þ Την διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Με σεβασμό της Οργανωτικής Αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Δυστυχώς και παρότι το πέρασμα της Επιτροπής Διαλόγου μας βρήκε όλους σύμφωνους, δεν προχωρήσαμε στα επόμενα βήματα για λόγους που είναι γνωστοί, έχουν καταγραφεί και δεν χρειάζεται τώρα να επαναφέρουμε.

………………. . ……………..

Ε) Είναι ώρα όμως με βαθιά πίστη στον στόχο μας, να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια.

Προτείνουμε να αποφασίσει το Συνέδριο ότι ενεργοποιούμε τις διαδικασίες για την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορά της Παράταξης.

Ειδικότερα:

Þ Ζητούμε από τα Πολιτικά Κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα.

Να αποφασίσουν για το ποια είναι η επιλογή μεταξύ:

I. Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου πολυτασικού Φορέα με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων που μετέχουν.

II. Δημιουργίας ενός νέου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα.

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες.

Þ Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση), προχωρούμε σε ένα ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Α’ τριμήνου του 2018 ( με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων.)

Πρώτον: Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς και οι αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες..

Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.

Τρίτον: Δημιουργία οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων /φορέων.

Τέταρτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους το επιθυμούν.

Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της.

………………. . ……………..

ΣΤ) Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι.

Και τους καλούμε να έρθουν και στο Συνέδριό μας για να αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη.

Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που θέλουν να συμβάλλον στην κοινή υπόθεση.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ.

Ήρθε η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις.

Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας.

Περιθώρια για διαστρέβλωση, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλλήματα δεν υπάρχουν πια.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΗΝ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΗΓΗ